Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Contoh Aktiviti Panatia Pendidikan Islam

Contoh Aktiviti Panatia Pendidikan Islam

Ratings:
(0)
|Views: 12|Likes:
Published by Siti Khairani

More info:

Published by: Siti Khairani on Mar 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/29/2014

pdf

text

original

 
PANITIA PENDIDIKAN AGAMA ISLAM
SK. PG. SITI HAFSAH KARAMBUNAI
 
 PENDAHULUAN 
 
Pendidikan Agama Islam bertujuan melahirkan insan yang kenal dan yakin kepada Kitab Suci Al-Quran, serta tahu dan memahamikandungannya supaya terdidik dengan ciri-ciri kemuliaan danketakwaan. Menyedari hakikat ini, maka adalah wajar bagi guru-guru mata pelajaran Pendidikan Agama Islam mengembelengkan tenagamenyelaraskan aktiviti-aktiviti dan tugas-tugas mengajar dengan baik dan tersusun. Guru-guru Pendidikan Islam juga harus bekerjasama,saling bantu-membantu dan berkongsi fikiran, pengalaman untuk memperbaiki dan mempertingkatkan lagi kecekapan dankeberkesanan mutu pengajaran masing-masing dari masa ke semasa. Oleh yang demikian guru-guru Pendidikan Islam berpeluanguntuk menyelaraskan usaha dengan lebih terkelola dan bersepadu.Dengan wujudnya Panatia Pendidikan Agama Islam guru-guru yangmenganggotainya berpeluang untuk mencari penyelesaian kepadamasalah-masalah bukan sahaja dalam bidang pengajaran, bahkan jugamasalah yang berhubung dengan motivasi, sikap dan tabiat belajar  pelajar-pelajar.
 
 
STRUKTUR DAN ORGANISASI
 
1. Panitia Pendidikan Islam adalah sebuah badan ikhtisas yangdianggotai oleh semua guru yang mengajar mata pelajaran Pendidikan Agama Islam dan guru-guru beragama Islam. 
2.
2.
 
Badan ini dipimpin dan dikendalikan oleh seorang guru kanan yang dipilih dan dilantik sebagai Ketua Panatia oleh Guru Besar.
3.
3.
 
Ketua Panatia Pendidikan Agama Islam secara otomatik akanmenjadi ahli-ahli Jawatan kuasa Kurikulum Sekolah dan akanmewakili panatia di dalam jawatan kuasa tersebut sebagai penghubung diantara ahli panatia dengan Guru Besar. 
4.
4.
 
Keputusan-keputusan yang diambil oleh panatia dalam perjumpaan berhubung denganisu-isu atau masalah-masalah kurikulum dan pengajaran perludibawa oleh Ketua Panatia
kepada Guru Besar atau Penolong Kanan untuk mendapat penyelesaianatau untuk makluman.
 
.
TUJUAN PANATIA
 Berikut adalah di antara beberapa tujuan yang dikenal pasti untukPanatia Pendidikan Agama Islam bagi pencapaian matlamtnya : 
 
1.
1.
 
Memperbaiki dan meningkatkan mutu dan keberkesananpengajaran dan pembelajaran. 
2.
2.
 
Berikhtiar dan berusaha untuk mendapatkan strategi-strategimengajar yang inovatif supaya boleh mendorong serta menggerakkan kecenderungan parapelajar terhadapPembelajaran. 
3.
3.
 
Memperbaiki prestasi pelajar-pelajar dalam peperiksaanberpandukan kepadasasaran pencapaian yang ditetapkan dalam rancangan akademiksekolah. 
4.
4.
 
Mewujudkan semangat bekerja sama di antara PanatiaPendidikan Agama Islamdengan Persatuan Agama Islam dan persatuan-persatuan yang lain. 
OBJEKTIFPENDIDIKAN AGAMA ISLAM
 1. Melahirkan seorang pelajar yang boleh membaca al-Quran,memahami, mengamali dan

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->