Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
125258108-Curs-Patiser

125258108-Curs-Patiser

Ratings: (0)|Views: 239|Likes:
Published by madsheep01

More info:

Published by: madsheep01 on Mar 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/13/2015

pdf

text

original

 
Curs patiser
1
INTRODUCERE
Meseria de Patiser
Datează din cultura veche mediteraneană, începând cufoietajul foarte subţire ca o foaie de hârtie suprapus în mai multestraturi al cunoscutei baclavale; de aici, în urma cuceririlor,războaielor şi cruciadelor, europenii din ţările nordice au preluattradia mediteraneană dezvolnd-o; în perioada renaşteriicunoscuţi patiseri francezi şi italieni au perfecţionat tehnologiaobţinând aluaturi tip choux şi foietaj.
În secolele XVII şi XVIII se adaunoi delicioase preparate, brioşe, mille feuille, ecler etc.; deja, patiseria a devenito artă.
Croissant – se pare că aceste gustări delicioase au fostinventate de un brutar vienez în anul 1683 pentru a sărbătorirezistenţa încununată de succes a oraşului în faţa turcilor, al căror drapel naţional poartă o semilună; timp de multe decenii, mândriivienezi au devorat cu multă plăcere simbolul inamicilor învinşi.
Descrierea ocupaţiei
1) Contextul ocupaţiei
Ocupia se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoarăactivitatea în uniţile de patiserie, specializate în fabricareadiferitelor tipuri de produse de patiserie.Ocupia presupune o sferă largă de componente, având învedere gama variată a produselor de patiserie, precum şi atehnologiilor specifice fiecărui sortiment în parte.
Proiect POSDRU/105/5.1/G/78478
 
2
Curs patiser
Patiserul trebuie să lucreze cu respectarea normelor de securitateşi sănătate în muncă, a normelor de protecţie a mediului şi, nu înultimul rând, a normelor de igienă şi siguranţă a alimentelor.Organizarea activităţii proprii, precum şi întocmireadocumentelor specifice sunt competenţe care sunt necesareocupaţiei de patiser în vederea eficientizării activităţii.
2) Procesul de lucru
Competenţe specifice ocupaţiei: receia calitatişicantitativă ale materiilor prime şi auxiliare, depozitarea şitransportul materiilor prime, auxiliare, ale semifabricatelor şi produselor finite de patiserie, pregătirea materiilor prime şiauxiliare, prepararea şi prelucrarea aluaturilor, asamblarea,coacerea semifabricatelor, pregătirea produselor pentrudepozitare sunt cele care vor concura la realizarea unor produsefinite de patiserie de calitate corespunzătoare.Activitatea se poate desfăşura atât în cadrul unităţilor complet automatizate, cât şi în cadrul unităţilor neautomatizate,cunoştinţele şi deprinderile fiind corespunzător evaluate.
3) Lista funcţiilor majore
Fabricarea produselor de patiserie implică utilizareautilajelor şi echipamentelor specifice pentru obţinerea diferitelor tipuri de produse. De aceea, pe lângă cunoştinţele tehnologice,ocupaţia presupune şi capacitatea de exploatare, utilizare şiîntreţinere a utilajelor şi echipamentelor specifice ocupaţiei.Activitatea se desfăşoară în unităţi specializate, ce dispun de unnumăr suficient de spii dotate cu utilaje şi echipamente
Proiect POSDRU/105/5.1/G/78478
 
Curs patiser
3specifice activităţii, cu linii tehnologice concepute pentru a permite desfăşurarea continuă a procesului de producţie şi a evitacontaminarea încrucişată.Ocupaţia presupune şi o bună rezistenţă la condiţiile de lucrurelativ dificile: condiţii de umiditate, temperatură relativ ridicată,lucru în picioare.Deoarece ocupaţia se aplică sectorului de industrie alimentarăvor fi respectate toate ceriele de tate referitoare lacondiţiile de acces ale patiserului la locul de muncă.
Proiect POSDRU/105/5.1/G/78478

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
CosminMarin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->