Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Download
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
1Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Poezie en muziek werkboek over het carnaval der dieren van schoolgoochelaar Aarnoud Agricola in Utrecht

Poezie en muziek werkboek over het carnaval der dieren van schoolgoochelaar Aarnoud Agricola in Utrecht

Ratings: (0)|Views: 146|Likes:
Published by Arend Landman
Werkboek met werlbladen over poezie en muziek over het carnaval der dieren, samengesteld door schoolgoochelaar Aarnoud Agricola
Werkboek met werlbladen over poezie en muziek over het carnaval der dieren, samengesteld door schoolgoochelaar Aarnoud Agricola

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Arend Landman on Mar 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See More
See less

08/29/2013

pdf

text

original

 
PoEzie en muziek
 Werkboek
KLIK HIER OM HET BOVENSTAANDE CD-BOEK TE BESTELLEN
 
Beste lezer,Gedichtendag op 31 januari 2013 staat in het teken van muziek. Dit werkboek heb iksamengesteld uit materialen waarmee leerkrachten van basisscholen in de klas kunnenwerken naar aanleiding van gedichtendag en de poëzieweek 2013.Poëzie en muziek zijn altijd al nauw met elkaar verbonden geweest. Al in de klassiekeoudheid werden gedichten met instrumenten begeleid. En nog steedsmaken zowel de dichter als de muzikant dankbaar gebruik van harmonische klankkleuren, meerstemmigemelodieën, opzwepende ritmes en verrassende contrapunten in strofes en refreinen omhun verhaal te vertellen.
In de poëzieweek hoor, zie en proef je overal in Vlaanderen en Nederland gedichten. Inhet station, op de radio, in de krant of in de supermarkt om de hoek. Ook scholen opscholen wordt er gewerkt met gedichten. Stichting Poetry International, Stichting LezenVlaanderen en Stichting Lezen Nederland bieden scholen uit het basisonderwijs tergelegenheid van Gedichtendag poëzielessen aan die u gratis kunt downloaden:
http://www.gedichtendag.com/2013/documenten/poezielessen_BO.pdf Dit werkboek gaat in op poëzie en muziek in het algemeen, en op de beroemde 14-deligecompositie ‘Het carnaval der dieren’ van Camille Saint-Saëns (1835-1921). Ik heb voor deze invalshoek gekozen omdat veel kinderen een affiniteit hebben met dieren en er veelgedichten geschreven zijn naar aanleiding van het genoemde grappige muziekstuk. In ditverband kan ik het volgende gedichtenboekje met CD aanbevelen:Het carnaval der dieren, Ivo de WijsDeze uitgave is zowel in huiselijke kring als in het (muziek)onderwijs zeer geschikt alsintroductie op klassieke muziek, voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.Het bekende muziekstuk van de componist Camille Saint-Saëns (1835-1921) is van tekstvoorzien door tekstdichter en presentator Ivo de Wijs. Voor ieder dier of iedere groepdieren heeft hij een kort onzinrijmpje gemaakt. De tekst is ruim en groot gedrukt. Heteenvoudige woordgebruik is origineel en ritmisch. Bij ieder gedichtje staat een tekeningdie het grappige van de tekst onderstreept. De illustraties kennen een fijne lijnvoering enzijn rustig van kleur. De bijgevoegde cd bevat een muziekopname waaraan o.a. GidonKremer en Nelson Freier meewerkten. De muziek wordt afgewisseld met de gedichten diedoor de schrijver worden voorgelezen. Aangezien veel scholen zich momenteel voorbereiden op carnaval/verkleedfeest (10 t/m12 februari 2013) en de Vlaamse jeugdboekenweek, vestig ik hier graag even de aandachtop de bijbehorende werkbladen en werkboeken:Werkbladen carnavalenTijd Werkboek Met vriendelijke groet, André de Boer (alias goochelaar en buikspreker Aarnoud Agricola)
 
Het carnaval der dieren: woordzoeker met 14 delen uit het muziekstuk
Le Carnaval des Animaux - Grande Fantaisie Zoölogique ("Het Carnaval der Dieren")uit1886 is een 14-delige compositie voor ensemble of klein orkest van de Franse componistCamille Saint-Saëns(1835-1921).Saint-Saëns beeldt in de compositie op een paar stukken na een aantal dieren uit. Het zijnvoornamelijk de karakteristieke eigenschappen van de dieren die, een beetje spottendmaar soms ook zeer treffend, weergegeven worden.Saint-Saëns schreef het werk puur en alleen voor het plezier van zichzelf en zijn vrienden.Tijdens zijn leven werd het stuk slechts één keer voorgedragen. Dit binnen de privésfeer.Saint-Saëns stond publicatie van het werk tijdens zijn leven niet toe. De waarschijnlijkereden is dat Saint-Saëns een dergelijk satirisch en humorvol stuk niet vond passen bij eencomponist op het hoogtepunt van zijn carrière. Het werk bleef bijna 30 jaar liggen en werdpas in 1922 voor het eerst uitgegeven. In de loop der tijd won het stuk enorm aanpopulariteit.
Kijk, daar is het carnavalmet beestenspul van overal.Met verzen die losjesde dieren bezingen,en kleurrijke, geestigetekeningen.Dwars door het boekgaat de dierendans,op de maat van muziekvan Caille Saint-Saëns.
Philip de Vos
Camille Saint-Saën, een man van faamMaar vaak is mij geblekenDat het niet meevalt zijn naamBehoorlijk uit te sprekenDe Franse taal klinkt heel subtiel:Zeg niet ‘Ka-mil-le’, maar ‘Kamiel’En denk er ook aan dat ‘Saint-Saëns’Uitstekend rijmt op ‘Tour de France’.
Ivo de Wijs

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->