Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
58877262 Kalemljenje Voca

58877262 Kalemljenje Voca

Ratings: (0)|Views: 31|Likes:
Published by Ekologija Izvor

More info:

Published by: Ekologija Izvor on Mar 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

 
КАЛЕМЉЕЊЕ ВОЋАКА
Постоји више начина калемљења на зрело, али се у расадничарској производњи највише примењујепросто и енглеско спајање. Остали начини калемљења на зрело се најчешће примењују припрекалемљивању воћака. Просто спајање примењује се када су подлога и калем-гранчица приближноисте дебљине (сл.96). Прво се на подлози направи кос пресек, а затим се узме унапред припремљенаисечена гранчица и направи се коси пресек са супротне стране добро развијеног пупољка.Сл. 96. Калемљење простим спајањем Сл. 97. Калемљење енглеским спајањемКод калемљења кајсије, узима се део калем-гранчице са 3–4 пупољка, а код осталих воћних врстаобично са по 2 пупољка. Једино се орах, због великих интернодија, калеми са делом калем-гранчицекоји најчешће има само један пупољак. Када су пресеци направљени на подлози и калем-гранчици,они се спајају и вежу једним од напред наведених везива. После везивања врши се премазивањеспојног места и врха калем гранчице калем воском или парафином. Овај начин калемљења сепримењује ако се подлоге калемљене очењем на спавајући пупољак нису примиле и за подлоге којенису окалемљене очењем. Поред тога, може се користити за производњу садница и то претежно јабуке, тако што се врши директно спајање из руке, подлоге и калем-гранчице и онда се калемовидрже у сандуцима са пиљевином на температури 3–5°Ц, док се не изврши потпуно калусирањеспојног места. Такви калемови се износе и саде када се укажу повољни услови за садњу напољу.Овакво калемљење се обавља у фебруару месецу. Међутим, могуће је и калемљење из руке крајеммарта или у априлу, када крену сокови у подлогама. Овакви калемови се не уносе у стратификалувећ се одмах саде напољу у добро припремљено земљиште.За калемљење на зрело мора се имати готов калем восак како би се спојно место калема заштитилоод влаге, ваздуха, исушивања, инфекције итд. Може се користити хладни и топли калем восак.
 
Топли калем восак може да се припреми на један од следећих начина:• Истопи се и процеди 1 кг смоле од четинара, па се томе дода 100 г пчелињег воска и 400 г топљеноглоја. Загревањем се све то растопи у једном суду. Када се охлади он је тврд и мора се пре употребезагрејати.• Измере се једнаке количине колофонијума, пчелињег воска и смоле и уз загревање растопе. Узмешање се додаје терпентин.• Хладни калем восак може да се припреми на један од следећих начина:• Потребно је узети 730 г колофонијума, 75 г пчелињег воска 75 г топљеног лоја и 120 мл шпиритуса.Прве три материје се растопе загревањем, затим се уз стално мешање дода шпиритус.• Измери се 1000 г колофонијума, 500 г пчелињег воска, 300 мл шпиритуса и 250 мл јестивог уља (поКораћу). Прва два састојка се загревањем растопе и када смеша почне да се хлади уз мешање седодају шпиритус и уље.• За калемљење треба имати воћарске тестерице, воћарске маказе, нож кресач и калемарски нож. Савалат треба да је оштар и чист. За калемљење треба имати материјал за везивање и калем восак закалемљење у пролеће. За везивање се користе специјалне гумице, пластичне траке, рафија итд. Битно је да је материјал који се користи довољно растегљив како би се избегло усецање везива у калем.Исти ефекат се постиже, а калеми се лакше везују, ако се уместо простог спајања примени енглескоспајање (сл. 97). Оно се масовно користи код производње лозних калемова и не примењује севезивање калемова, као и код ораха, док се код осталих воћних врста спојно место везује.
ПРЕКАЛЕМЉИВАЊЕ ВОЋАКА
Прекалемљивање воћака се примењује у случају ако је извршен погрешан избор сорти за одређенеагроеколошке услове, ако се жели унети нова сорта опрашивач, ако су већи захтеви тржишта заодређеном сортом, када треба да се обезбеди већа количина калем-гранчица, ако дивље воћне врстежелимо привести култури итд. У пракси се најчешће прекалемљују јабука, крушка и шљива, нешто ређе трешња, вишња, бресква и дуња. Узгред да напоменемо да се вишња може калемити на трешњу,а већина трешања на вишњу не могу. Кајсија се може калемити на шљиву, док шљива на кајсију не;затим већина сорти крушка на дуњу може, док дуња на крушку не може. У погледу старости, воћкесе могу прекалемљивати до двадесете године старости, мада је боље ако су воћке млађе јер се тадапостиже већи успех. Приликом прекалемљивања мора се водити рачуна да се сорте подударају упогледу бујности, времена цветања и завршетка вегетације. Прекалемљивање треба избегавати кодслабо бујних, оболелих и повређених стабала.Пре прекалемљивања воћке треба на време припремити. Код старијих воћки треба скратити гранекоје ће се прекалемити и то обично крајем фебруара или почетком марта, док се код млађих стабалато мора урадити приликом прекалемљивања. Прекалемљивање се може урадити директно на деблу,првим раменим гранама и на гранама у круни. Пожељно је да гране нису дебље од 5 до 8 цм и да судоње дуже а горње краће. Обавезно приликом прекалемљивања треба оставити гране “хранитељице”и то 2–3 слабије развијене гранчице по грани које су положеније и у доњем делу круне. Њихова јеулога да хране стабло док се не развију калем-окца, да спречавају појаву великог броја водопија и даштите дебло од сунчевих опеготина. Прекалемљивање воћака се изводи пре кретања вегетације, илишто је боље, у време кретања вегетације. Прекалемљивање јабучастих воћних врста и шљиве вршисе у другој половини марта. Поред тога, прекалемљивање се може урадити и у августу на спавајућипупољак. Ово калемљење се препоручује на старијим воћкама и за следеће воћне врсте: трешњу,вишњу, брескву и кајсију. У овом случају остави се на свакој грани 2–3 правилно распоређенамладара и изврши се калемљење при њиховој основи на спавајући пупољак. Скраћивање младараврши се у пролеће изнад пупољака.При прекалемљивању у пролеће примењују се различити начини калемљења: спајањем, калемљењепод кору (сл. 98), на исечак (сл. 99), са стране у процеп и др.
 
 Сл. 98. Калемљење под кору Сл. 99. Калемљење на исечакПрема нашем искуству, најбоље резултате даје калемљење на исечак јер пресек пре калусира, мање је очењивање при дувању ветрова итд. Колико ћемо оставити гранчица зависи од дебљине гране икреће се од 1 до 4 калем-гранчице, ређе више. Пожељно је да пресек на гранчицама које се стављајупод кору или на исечак буде што дужи. Калем-гранчице се стављају са унутрашње или на бочнестране грана. Калем-гранчица која се стави под кору или у исечак чврсто се завеже рафијом илиспецијалним тракама за ову намену и после везивања сви пресеци на месту калемљења се премажукалем-воском. Уколико се при овом калемљењу не приме неке калем-гранчице онда се у августуизврши калемљење на спавајући пупољак. У току године треба уклањати младаре старе сорте инаредних 2–3 године формирати жељени облик круне.
КАЛЕМЉЕЊЕ НА СПАВАЈУЋИ ПУПОЉАК
Калемљење на спавајући пупољак се обавља од средине јула до средине па и краја септембра, штозависи од воћне врсте. Ово је најбољи и најпогоднији начин калемљења у расадницима.Редослед калемљења би требао да буде следећи: крушка накрушку, кајсија и шљива на домаће сорте шљива, јабука навегетативне подлоге, јабука на јабуку, крушка, дуња имушмула на дуњу, кајсија на кајсију, бресква на брескву,вишња и трешња на трешњу, шљива на џенарику и на крајутрешња и вишња на магриви. Код нас се начешће обављаочење у облику слова "Т", а једино се у топлиим рејонима,код ораха примењује калемљење на прозор.За калемљење на спавајући пупољак калем-гранчице требаскидати непосредно пред калемљење. Са њих одмах требаскинути лишће и оставити једну трећину лисне дршке.Правило је да се калем-гранчице узимају са здравихуматичених воћних стабала. Ако се узимају из производнихзасада, а по правилу не би требало, онда се скидају са стабала која су здравија и роднија. Приликомбирања калем-гранчица, треба бирати нормално зреле, а то су обично оне које се налазе напериферији круне. Вршни и основни део калем гранчице не треба користити за калемљење јер јевршни недовољно одрвенео, а базални нема добре пупољке па ће и пријем бити слаб. Код

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->