Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Prezentare carte- Mari Capitani ai lumii antice. Tudor Dumitru vol II

Prezentare carte- Mari Capitani ai lumii antice. Tudor Dumitru vol II

Ratings: (0)|Views: 84 |Likes:
Published by Dana Cobuscean
Mari Capitani ai lumii antice. Tudor Dumitru vol II
Mari Capitani ai lumii antice. Tudor Dumitru vol II

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Dana Cobuscean on Mar 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2013

pdf

text

original

 
 
PREZENTARE DE CARTE
Lucrarea: Mari Capitani ai Lumii Antice (vol II) de Tudor Dumitru
 
 Autorul lucrarii: Tudor DumitruTitlul lucrarii: Mari capitani ai lumii anticeVolumul: II (Ramses al II-lea, Assurbanipal, Cirus cel Mare, Miltiade, Cimon, Syla, Marius,Pompeius Magnus, Aurelian)Editura Enciclopedica RomanaOrasul: BucurestiAnul editarii: 1970Nr. Paginilor: 305
 
Scurta introducere in problema:
In acest volum autorul a inclus descrierea si biografia a noua generali ai lumii antice: treiregi din lumea orientului antic(Ramses al II-lea, Assurbanipal, Cirus cel Mare), doi strategiatenieni(Miltiade, Cimon), trei comandanti militari romani(Syla, Pompeius Magnus) si unimparat(Aurelian). Activitatea acestora s-a desfasurat de-a lungul unui mileniu si jumatate,iar campaniile lor militare s-au extins pe un vast teritoriu geografic, de la Oceanul Atlanticpina la fluviul Indus.
 
Realizarile autorului in problema:
 In acest volum autorul trateaza amanuntit faptele celor noua personaje, da posibilitateacititorului de a face cunostinta cu viata figurilor proeminente ale lumii antice.
 
Scopul autorului:
Scopul autorului a fost de a prezenta viata si faptele personajelor respective, deoarececunoasterea lor in literatura romanesca se limita la scurtele referinte din manualele scolare sila expunerile ceva mai largi din tratatele universitare.
 
 
Studiul istoriografic:
Pentru prezentarea biografiilor lui Marius, Syla si Pompei, autorul a selectat din ampleinformatii istorice esentialul. Descrierea lui Miltiade si a fiului sau Cimon a fost facuta cuajutorul scrierilor lui Herodot, Tucidide si Plutarh intr-o masura mai mica. In ceea ce privestecazul comandantilor romani, materialul documentar este mult mai bogat. La prezentarea luiRamses al II-lea, Assurbanipal si Cirus cel Mare, sursa de baza dupa care s-a condus autorul afost arheologia, cu inscriptiile hieroglifice si cuneiforme, de obicei autolaudative, situatie ce aimpus autorului multa prudenta in selectarea materialului. De mare ajutor in ceea ce privesteorientarea pentru realizarea descrierii privitoare la Marius, Sylla, Pompei si Aurelian au fostunele monografii moderne cum sunt cele scrise de Eduard Meyer, Jerome Carcopino, J. vanOoteghem, St. Gsell si altii.
 
Importanta lucrarii:
 Lucrarea respectiva prezinta interes deosebit in ceea ce priveste cunoasterea unorpersonalitati de vaza a lumii antice. Aceste personalitati au adus o contributie insemnata ladestramarea, disparitia sau la ridicarea unor regate si imperii, la conturarea unor civilizatii.Autorul a vrut sa aduca la cunostinta cititorului nu doar biografiile unor personalitati ci si oinchipuire generala asupra laturii materiale, spirituale si social-economice a societatii antice.
 
Analiza capitolelor lucrarii:
1.Ramses al II-lea
Capitolul respectiv reflecta situatia economica si politica a Egiptului in perioada de domniea lui Ramses al II-lea. La inceputul capitolului este descrisa viata lui Ramses: anii de domnie,caracterul domniei acestuia etc.Prin prisma analizei descoperirilor arheologice sunt enumerate bataliile si cuceririlefaraonului. De exemplu, autorul mentioneaza inscriptiile, documentele, poemul apologeticcare permit reconstituirea evenimentelor din timpul bataliei de la Kades.In a II-a parte a capitolului sunt descrise marile constructii ale faraonului: Sala hipostila de laKarnak, templul Ramesseum de la Abydos, giganticile temple hypogee de la Abu-Simbel.In concluziile articolului, autorul mentioneaza ca inscriptiile si documentele in care suntdescrise succesele faraonului au un caracter laudativ si nu reflecte pe deplin realitatea .Respentivul capitol dedicat lui Ramses al II-lea permite de a cunoaste evenimentele aceleiperioade, relatiile Egiptului cu alte state, realizarile faraonului. Fiind descrise ostilitatiledintre Egipt si regatul Hitit, observam nu doar caracterul statului Egiptean dar si cel alstatului Hitit.
2.Assurbanipal
 In partea lucrarii dedicata lui Assurbanipal elementul central il constituie analiza sistemuluide guvernare a despotului si impactul acestuia asupra dezvoltarii imperiului. Autorul

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->