Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
48599091 Descarcerarea Din Vehicule

48599091 Descarcerarea Din Vehicule

Ratings: (0)|Views: 44|Likes:
Published by Zane Ionel

More info:

Published by: Zane Ionel on Mar 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/13/2013

pdf

text

original

 
DESCARCERAREA DIN VEHICULEDESCARCERAREA DIN VEHICULE
1. NOŢIUNI PRIVIND DESCARCERAREA
Descarcerarea
cuprinde ansamblul operaţiunilor destinate identificării persoanelor captive înmedii ostile vieţii, realizării accesului către acestea şi degajării lor, fără a le agrava leziunile, cândacestea s-au produs, concomitent cu asigurarea asisteei medicale de urgenţă când situaţia oimpune.
Echipajul de descarcerare
este subunitatea constituidin personal de conducere şideservire, special instruit, echipat şi dotat cu utilajele şi accesoriile necesare pentru executareaoperaţiunilor de descarcerare.
 
Echipajul de descarcerare este de regulă, o subunitate componentă a Serviciilor mobile deurgenţă, reanimare şi descarcerare (S.M.U.R.D.) sau a gărzii de intervenţie pentru stingere.
Autospeciala de descarcerare
este autovehiculul cu caroseria adaptată nevoilor de transportla locul acţiunii a echipajului, utilajelor şi accesoriilor necesare executării operaţiunilor dedescarcerare.
Utilaje şi accesorii pentru descarcerare
reprezintă totalitatea uneltelor, dispozitivelor şiaparatelor utilizate pentru executarea operaţiunilor de descarcerare.
2. PROTECŢIA PERSONALULUI
Întreg personalul de salvare trebuie să poarte echipament de protecţie complet aşa cum sespecifică în procedurile de operare.
Recomandări minimale:- este esenţială purtarea permanentă a căştii de protecţie, deoarece oferă protecţie împotriva producerii de traume majore la nivelul capului, cât şi împotriva vârfurilor şi muchiilor ascuţite carerezultă în urma operaţiunilor de descarcerare;- trebuie asigurată protecţia ochilor (ochelari sau ecran de protecţie) în directă legătură cu protecţia întregii feţe (scut facial) care nu asigură o protecţie adecvată a ochilor;- mănuşile de protecţie trebuie purtate tot timpul, acestea oferindu-vă protecţie împotriva vârfurilor şi muchiilor ascuţite care rezultă în urma operaţiunilor de descarcerare, cât şi împotriva cioburilor şisuprafeţelor încinse;- hainele de protecţie trebuie să acopere tot corpul şi să protejeze împotriva obiectelor ascuţite; estede preferat ca aceste haine de protecţie să aibă proprietăţi ignifuge şi să aibă încorporate benzireflectorizante (nu uitaţi că oxigenul medical nu trebuie să intre în contact cu grăsimi sau petrol);- cizmele (bocancii) de protecţie trebuie să asigure o bună susţinere a gleznelor şi o bună protecţiedegetelor de la picioare;- bucăţile de geam spart şi unele materiale compozite pot cauza eliberarea de particule fine, caresunt extrem de periculoase dacă sunt inhalate; din această cauză este recomandată folosirea uneimăşti de filtrare atunci când se lucrează cu astfel de materiale.
 
3. SIGURANŢA SALVATORILOR ŞI A VICTIMEI ÎN CAZULINTERVENŢIILOR DE DESCARCERARE
Asigurarea protecţiei personalului care realizează intervenţia şi a victimei
începe dinmomentul sosirii autospecialei la locul intervenţiei, având drept scop asigurarea condiţiilor pentrudescarcerarea, evacuarea şi transportul victimei în deplină siguranţă fără a agrava starea iniţială aacesteia şi fără a se mai produce alte accidente în timpul lucrului.În funcţie de natura şi tipul evenimentului la care se intervine, trebuie executate următoareleactivităţi:- stingerea eventualelor incendii;- întreruperea instalaţiilor electrice din zona de lucru, ce se realizează prin decuplareaacestora de la tablourile electrice sau prin tăierea conductelor de alimentare, iar la vehicule, prindecuplarea bateriei de acumulatori;- oprirea instalaţiilor termice, de canalizare şi apă din zonă, prin închiderea ventilelor (robinetelor) sau obturarea conductelor;- întreruperea scurgerilor din instalaţii sau recipienţi a substanţelor inflamabile sau toxice,evacuarea recipienţilor atunci când este posibil. În cazul în care scurgerile s-au acumulat în zona delucru, se vor executa, la distanţe care să asigure protecţia, bazine de retenţie şi şanţuri, pentrudirijarea scurgerilor către acestea. În zona bazinelor de retenţie se va asigura neutralizareasubstanţelor;- interzicerea focului deschis sub orice formă în zonă;- consolidarea elementelor constructive ale construcţiilor sau (şi) instalaţiilor; elementeleaflate în echilibru instabil vor fi demolate;- asigurarea stabilităţii vehiculului prin fixarea acestuia cu cale şi pene de fixare. Pentruasigurarea stabilităţii mijloacelor feroviare, se vor consulta specialiştii din domeniu. Concomitent,vor fi luate măsuri de evacuare a materialelor transportate de vehicul (dacă mărimea acestora permite) sau de fixarea acestora în interiorul caroseriei (navei);- acoperirea părţilor tăioase ale elementelor constructive, rezultate în urma evenimentului, cu prelate sau pături;- interzicerea traficului greu, pentru evitarea vibraţiilor în zona de lucru.La evenimentele complexe (avarii tehnologice, dezastre, accidente feroviare, navale, etc.),aceste activităţi vor fi efectuate împreună cu specialişti din domeniu.
4. SECURITATEA SERVANŢILOR 
4.1.
Obligaţii generale
La locul intervenţiei, comandantul de descarcerare are în vedere următoarele obligaţii:- stabileşte dacă sunt vehicule incendiate în care se află persoane încarcerate;- verifică posibilitatea apariţiei de incendii, care se pot propaga spre locul intervenţiei, sau aaltor riscuri ce pot periclita intervenţia (scurgeri de benzină, etc.);- se asigură că servanţii nu lucrează decât în zona demarcată;- actionează numai asupra vehiculelor care au fost stabilizate (cu pene, cricuri, cale de fixare,etc.)- observă modul de asigurare a echipamentului de primă intervenţie (stingătoare, o linie defurtun);
 
- asigură protecţia cu ajutorul scutului (din lemn sau alte materiale rezistente, dar usoare) aservanţilor dar şi a victimelor pe timpul lucrului la descarcerare;- verifică dacă servanţii lucrează numai cu echipamentul de protecţie complet.4.2.
Reguli de securitate a servanţilor
Pe timpul acţiunii de descarcerare, servanţii trebuie să respecte următoarele reguli:- să fie echipaţi întotdeauna cu echipamentul de protecţie (costum, cască, centură, ochelari de protecţie şi mănuşi); servantul care verifică starea victimei – respiraţie, puls, etc. nu poartă mănuşi;- să nu manipuleze cioburile, obiectele tăiate, etc. cu palmele goale şi să aibă grijă camarginile tăioase care au rămas să se acopere cu o prelată;- să nu lucreze la vehiculele (vagoanele) nestabilizate;- geamurile, precum şi celelalte materiale tăiate sau care se află deja la locul accidentului,trebuie scoase din zona de lucru sau băgate sub vehicule, când situaţia permite;- să nu lucreze cu bijuterii pe mîini (inele, brăţări, etc.);- nu execute lucrări de iere cu utilaje care produc scântei, la îndertarea pericolului izbucnirii (producerii) unui incendiu sau a unei explozii în zona respectivă;- să evite atingerea conductorilor electrici sub tensiune căzuţi în zona accidentului;- să raporteze comandantului dacă un membru din echipă care intervine nu se simte bine şi,cu permisiunea acestuia, să il ajute să părăsească zona de lucru;- să raporteze comandantului orice rănire a echipajului;- să verifice dacă furtunurile hidraulice ale utilajelor sunt întinse, înlaturând astfel pericolul prezentat de uleiul sub presiune care circulă prin ele;- să se asigure că fiecare utilaj este mânuit de o singură persoană;- în cazul lucrului îndelungat, să asigure schimbarea celor care lucrează cu aparatele (utilajelecare cântăresc între 15 – 30 kg);- la executarea operaţiilor să aleagă o poziţie cât mai bună de lucru, spre exteriorul utilajului, pentru evitarea surprinderii între utilaj şi masină.- după fiecare operaţie de tăiere să verifice stabilitatea maşinii sau a vagonului.
5. PROIECTAREA ŞI CONSTRUCŢIA VEHICULULUI- Noua tehnologie auto -
Ca şi studiul anatomiei omului, urmărirea progreselor în ceea ce priveşte siguraavehiculelor este un proces fără sfârşit. Piesele din componenţa vehiculelor care concureză lasiguranţa acestora, variază mult ca aspect şi amplasare, atât funcţie de producători şi modele, cât şi pentru acelaşi model, de la an la an. Din acest motiv, esenţial pentru salvatori, este să înţeleagă câtmai bine cum aceste progrese pot afecta activitatea lor de zi cu zi.1. Ranforsarea suspensiei faţă, precum şi fixarea motorului astfel ca, în caz de impact, atâtroţile, cât şi motorul să fie menţinute sub maşină, departe de compartimentul pasagerilor (habitaclu).Tăierea în această zonă a unor componente poate fi dificilă.2. Zonele de amortizare care absorb energia la impact fac posibilă supravieţuirea ocupanţilor la coliziuni, lucru care nu era realizabil cu puţini ani în urmă.3. Ranforsarea tabloului de bord a fost concepută pentru a proteja şoferul şi pasagerii în cazde impact frontal sau lateral. Descarcerarea tradiţională dintr-o singură parte, poate fi mai dificilă.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
ilie71c liked this
ilie71c liked this
ilie71c liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->