Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ТЕСТ бр.4 Работа_Коњари

ТЕСТ бр.4 Работа_Коњари

Ratings: (0)|Views: 167 |Likes:
Published by fizikafizikoska
ТЕСТ бр.4 Работа_Коњари
ТЕСТ бр.4 Работа_Коњари

More info:

Published by: fizikafizikoska on Mar 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/28/2013

pdf

text

original

 
 
ТЕСТ бр.4
 I
група
 1.
 
Ако некој турка неподвижен ѕид, тогаш работа која се врши е:
 
а). Позитивна
 
б). Негативна
 
в). Нула
 2.
 
Единица мера за механичка работа е:
 a
). Ват
(W)
б). Џул
(J)
в). Њутн (
 N)3.
 
Работата во секојдневниот живот може да биде:
 
а). Позитивна и негативна
 
б). Физичка и умствена
 
в). Кинетичка и потенцијална
 4.
 
Во секојдневниот живот под поимот работа се подразбира секој облик на активност кој бара __________________________ или на __________________________.
 5.
 
Енергијата со која располага телото, кога се ________________________________________________ се нарекува гравитациска потенцијална енергија.
 6.
 
Законот за запазување на Механичката енергија гласи: Енергијата ниту се ____________________,ниту се _________________, туку __________________ од еден вид во друг, ____________________ 
 7.
 
Наведи 3 примери за Механичка работа?
  ________________________, _________________________, _________________________.8.
 
Наведи 5 примери за Потенцијална енергија?
  ___________________________, ___________________________, ___________________________, ___________________________, ___________________________.9.
 
Напиши ја формулата за Механичка работа?
  __________________________.10.
 
Како гласи Првиот Њутнов закон?
  _______________________________________________________________________________________  ________________________________________________________________________________.
Име и презиме __________________________ 
 
Одд. _________ 
 
Дата
21.04
.2013 година
 
66101212
 
101210
0
 – 
17 118
 – 
48 249
 – 
72 373
 – 
84 485
 – 
100 5
Поени:
 ______
Оцена:
__________________
Наставник:
__________
Родител:
 __________616
 
 
ТЕСТ бр.4
 II
група
 1.
 
Механичката енергија е вид на енергија која телото ја има:
 
а). Поради своето движење
 
б). Поради својата положба
 
в). Под а). и б).
 2.
 
Единица мера за Енергија
 
е:
 
а). Ват
(W)
б). Џул
(J)
в). Њутн (
 N)3.
 
Механичката работа може да биде:
 
а). Позитивна и негативна
 
б). Физичка и умствена
 
в). Кинетичка и потенцијална
 
4.
 
Дејствувањето на _______________ врз некое тело, при што тоа _______________________________ се вика механичка работа.
 5.
 
Енергијата со која располага
 ______________________________________________ 
се нарекуваеластична потенцијална енергија
.
 6.
 
Второто Златно правило на Механиката гласи: При користење на било која _____________________  _________ не се добива во _______________, туку се добива во __________ или пат. Колку се добиваво ______________ толку се губи во ___________ и обратно.
 7.
 
Наведи 3 примери за Позитивна работа?
  _______________________, _______________________, _______________________.8.
 
Наведи 5 примери каде што се користат Макарите?
  ___________________________, ___________________________, ___________________________, ___________________________, ___________________________.9.
 
Напиши ја формулата за Кинетичка енергија?
  __________________________.10.
 
Како гласи Вториот Њутнов закон?
  _______________________________________________________________________________________  _______________________________________________________________________________.
66101212
 
101012166
Име и презиме __________________________ 
 
Одд. _________ 
 
Дата
21.04
.2013 година
 
0
 – 
17 118
 – 
48 249
 – 
72 373
 – 
84 485
 – 
100 5
Поени:
 ______
Оцена:
__________________
Наставник:
__________
Родител:
 __________
 
 
ТЕСТ бр.4
 III
група
 1.
 
Кинетичката енергија не може да биде:
 
а). Негативна
 
б). Нула
 
в). Позитивна
 2.
 
Единица мера за Моќност
 
е:
 
А). Ват
(W)
б). Џул
(J)
в). Њутн (
 N)3.
 
Механичката енергија може да биде
:
а). Позитивна и негативна
 
б). Физичка и умствена
 
в). Кинетичка и потенцијална
 
4.
 
Еден џул е работата што ја врши ____________________ при ________________________________ во насока на дејството на ______________.
 5.
 
Макарата претставува _____________________ што се врти околу една оска, а е поставена во ____________ која на слободниот крај има _____________.
 6.
 
Еден Ват е моќноста која ја извршува ____________ од ____________ за _________________.
 7.
 
Наведи 3 примери за негативна работа?
  _______________________, _______________________, _______________________.8.
 
Наведи 5 примери за Наведена рамнина?
  ___________________________, ___________________________, ___________________________, ___________________________, ___________________________.9.
 
Напиши ја формулата за Потенцијална енергија?
  __________________________.10.
 
Како гласи Третиот Њутнов закон?
  _______________________________________________________________________________________  ______________________________________________________________________________.
Име и презиме __________________________ 
 
Одд. _________ 
 
Дата
21.04
.2013 година
 
6610121210166
0
 – 
17 118
 – 
48 249
 – 
72 373
 – 
84 485
 – 
100 5
Поени:
 ______
Оцена:
__________________
Наставник:
__________
Родител:
 __________1012

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->