Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Mesyuarat Panitia Agama Islam Kali Pertama 2009

Mesyuarat Panitia Agama Islam Kali Pertama 2009

Ratings:
(0)
|Views: 487|Likes:
Published by Nor Anisa Musa

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Nor Anisa Musa on Mar 15, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/26/2013

pdf

text

original

 
MESYUARAT PANITIA AGAMA ISLAM KALI PERTAMA 2009
Hari: JumaatTarikh: 1.01.2009Masa: 10:50 PagiTempat: Kelas 5 Mawar 1.
Ucapan alu-aluan daripada pengerusi, Pn. Roszihayati Bt. Jahari.
1.1. Memperkenalkan guru baru iaitu Ustazah Mazilah , beliau mengajar mata pelajaranMatematik dan Agama Islam. Opsyennya adalah Matematik dan Agama Islam dan telahmengajar selama 5 tahun.1.2. Memberi sedikit pengenalan tentang bilangan guru-guru yang bernaung di bawahPanitia Agama Islam iaitu seramai 5 orang guru GPI dan 4 orang guru j-QAF.1.3. Pengerusi menerangkan tentang carta organisasi sepertimana berikut:
PenasihatGuru Besar Pn. Hajah Saniah Bt. Mohd. KhalidPengerusiUstazah Roszihayati Bt. JahariSetiausahaUstazah Robiah Bt. Jusoh Naib SetiausahaUstazah Nor Anisa Bt. MusaBendahariUstazah Hanipah Bt. AwangAhli JawatankuasaUstaz Zakaria B. SallehUstazah Mazilah Bt. ManGuru Penyelaras J-Qaf Ustazah Robiah Bt. JusohGuru-Guru J-Qaf Ustaz Zabil B. NenUstazah Nawal Bt. AhmadUstazah Nor Anisa Bt. MusaUstazah Raihati Bt. Said
2.
Penerangan tentang kurikulum dan perancangan strategik 
2.1. Guru diminta menyiapkan rancangan tahunan dengan secepat yang boleh.2.2. Rancangan Tahunan hendaklah dicop dengan cop sekolah2.3. Rancangan Harian boleh ditulis dengan tulisan tangan dengan cantik.2.4. Objektif hendaklah disertan dan impak hendaklah ditulis selesai pengajaran dan pembelajaran.2.5. Ruangan impak di dalam buku rekod mengajar perlu tulis dalam bilangan murid dan boleh disertakan nama.2.6. Sebutkan kesan selepas pengajaran.2.7. Penggunaan buku tulis perlu disemak oleh pihak pentadbir pada bulan April dan Julai.
 
2.8. Bidang Al-Qur’an dan Jawi perlu ditulis di dalam satu buku tulis dan dilabelkansebagai AG1. Manakala bidang Akhlak, Sirah, Ibadah dan Aqidah di dalam buku AG2.2.9. Hanya kelas Melati sahaja boleh menggunakan 1 buku untuk kesemua bidang.2.10. Pengerusi menegaskan agar tiada percampuran antara bidang-bidang pelajaranAgama Islam di dalam satu buku.2.11. Murid hendaklah dilatih cara menulis, terutamanya tarikh, hari, tajuk dan bergaristepi serta sentiasa bertulisan kemas dan bersih.2.12. Guru-guru harus rajin menanda buku tulis dan latihan yang diberi dan ringanmemberi ucapan tahniah atau nota di dalam buku tulis murid.2.13. Berkenaan pembinaan soalan ujian dan peperiksaan, guru Bahasa Arab perlumenyediakan soalan, dan GPI pula perlu menyediakan soalan jika soalan tidak disediakan.2.14. Pembahagian penyediaan kertas soalan adalah seperti berikut:Tahun 1- Ustazah MazilahTahun 2- Ustaz ZabilTahun 3- Ustazah RobiahTahun 4- Ustaz ZakariahTahun 5- Ustazah RoszihayatiTahun 6 Ustazah Hanipah2.15- penetapan tarikh ujian adalah seperti berikut:* Ujian Bulanan Pertama Pada 3 Mac Hingga 5 Mac 2009* Peperiksaan Semester 1 Pada 4 Mei Hingga 7 Mei 2009* Ujian Bulanan Ketiga Pada 3 Ogos Hingga 6 Ogos 2009* Peperiksaan Akhir Tahun Pada 20 Oktober Hingga 22 Oktober 2009.2.15. Headcount perlu diisi oleh semua guru dengan lengkap.Tindakan:Semua GPI dan j-QAF3.
Aktiviti Kokurikulum Dan Taqwim
3.1. Setiap Khamis, Program Membudayakan Al-Qur’an adalah pada pukul 7:10 minithingga 7:30. Pengisiannya hendaklah saling ingat-mengingati dan perlu ada bacaan dalamsolat selama 5 minit sebelum Budaya Al-Quran.3.2. Berkenaan Tasmik Al-Qur’an, tarikh hendaklah dicatatkan dan tulis ikut ruangan bulanyang disediakan. Ia boleh ditanda oleh guru mengaji, ibubapa atau guru j-QAF sendiri.Catatan perlu ditulis sama ada murid tersebut masih merangkak atau bacaan lancar. Tanda pada masa P&P dan waktu Tasmik. Catatan bagi murid khatam ialah, ulangan / khatam.3.3. Solat hajat akan diadakan sebanyak 4 kali setahun pada bulan Februari, April, Mei, JunAtau Jun, Julai atau Ogos. Hajat perdana pada bulan September.3.4. Tarikh Kem Bestari Solat adalah seperti berikut:

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
arinzam liked this
Mohd Hafizree Hafieda liked this
hahijan liked this
ust zakaria hamzah liked this
ust zakaria hamzah liked this
ust zakaria hamzah liked this
tungkal liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->