Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Download
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
1Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Clasificarea munitiilor

Clasificarea munitiilor

Ratings: (0)|Views: 717|Likes:
Published by 코리나

More info:

Published by: 코리나 on Apr 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, DOC, TXT or read online from Scribd
See More
See less

04/02/2013

pdf

text

original

 
 
APROBComandant int. batalion 22 de menţinere a păciilocotenent V.Draguta”______” ____________________ 2008PLAN – CONSPECT
de petrecere a şedinţei la instrucţia focului
Tema 4:
Muniţiile
 Şedinţa 1:
Destinaţia, construcţia generală şi clasificarea muniţiilor derăzboi pentru armamentul din dotarea subunităţii. Măsurile de siguranţă lamânuirea muniţiilor. Examinarea şi pregătirea muniţiei pentru tragere.Defecţiunile posibile.
Scopul şedinţei
:
1
. De adus la cunoştinţă militarilor construcţia muniţiei.
2
. De a dezvolta la militari mîndria şi dorinţa cunoaşteriiarmamentului şi artei militare
Timpul:
 
Locul petrecerii:
Clasa
Asigurare materială:
Placate cu informaţii şi desene.
Bibliografia:
Îndrumar privind instrucţia focului.
 
1.PARTEA PREGĂTITOARE 
-
Verific prezenţa
-
Verific ţinuta, gătinţa de şedinţă
-
Anunţ tema, şedinţa, scopul, bibliografia
-
2. PARTEA FUNDAMENTALĂ 
MUNIŢII DE INFANTERIE
În denumirea generală de "muniţii de infanterie" sunt cuprinse:- cartuşe de infanterie;- grenade de mână;- mijloace pirotehnice cu acţiune apropiată. 
CARTUŞE DE INFANTERIE
Din muniţia pentru armamentul de infanterie fac parte cartuşele până la calibrul de 14,5 mminclusiv, la care glonţul nu are brâu forţator.După destinaţie, cartuşele pentru armamentul de infanterie se împart în:- cartuşe de război;- cartuşe auxiliare.Cartuşele de război sunt destinate pentru nimicirea personalului, distrugerea diferitelor materiale, precum şi pentru îndeplinirea altor misiuni speciale.Cartuşele auxiliare sunt destinate pentru instruirea trupelor. Din acestea fac parte cartuşele demanevră, pentru trageri de instrucţie, trageri experimentale, de tir redus, de exerciţiu şisecţionate.Cartuşele de război se împart în:- cartuşe cu glonţ obişnuit;- cartuşe cu glonţ special.Cartuşele cu glonţ obişnuit sunt destinate pentru nimicirea personalului neadăpostit sau aflat înadăposturi de tip uşor şi pentru distrugerea tehnicii neblindate.Cartuşele cu glonţ special sunt destinate pentru scoaterea din luptă a tehnicii şi personalului, pentru incendierea carburanţilor neadăpostiţi sau în adăposturi de tip uşor, pentru indicareaţintelor, corectarea tragerilor şi pentru semnalizare.
 MUNIŢII DE INFANTERIE1. CARTUŞE DE INFANTERIEDupă destinaţieDupă modul de realizarepercuţie:
- cu percuţie centrală;
de război:auxiliare
- cu percuţie excentrică.- de manevră,
cu glonţ obişnuit:cu glonţ special:
- de exerciţiu;- cu glonţ cu miezde oţel;- cu glonţ perforant; - de tir redus;- cu glonţ uşor;- cu glonţ incendiar;- pentru trageri deinstr.;- cu glonţ greu;- cu glonţ trasor;- pentru trageriexperiment.- pentru pistol- cu glonţ de reglajincendiar;- secţionate- cu glonţ perforant-incendiar;- cu glonţ perforant-
 
incendiar-trasor;- cu glonţ exploziv
2. GRENADE DEMÂNĂ3. MIJLOACE PIROTEHNICE CU APRINDEREAPROPIATĂDupă modul deacţionare şi efect laobiectiv:Dupădestinaţie:Dupăprocedeul delansare:După principiul întrebuinţării înluptă:
- cu efect prin suflu şischije;- ofensive;- din pistol;- de iluminare;- cu efect cumulativ.-defensive;- din ţevi;- de semnalizare;- de noapte (focuri)- antitanc.- reactive;- de imitare- de zi (fumuri.)- prinaruncare.
 GLONŢUL
După forma exterioară (fig. 2.2.), glonţul are o parte ogivală 5, o parte cilindrică 6 şi o parte posterioară 7 sub formă tronconică. 0 serie de gloanţe (de pistol, revolver şi altele), nu maisunt prevăzute cu partea tronconlcă.Forma şi lungimea părţii ogivale se aleg astfel încât să se realizeze o rezistenţă minimă aaerului şi să se asigure stabilitatea glonţului pe traiectorie.Partea cilindrică are rolul de a imprima glonţului mişcarea de rotaţie şi de a asiguraobturarea gazelor provenite din arderea pulberii, pe timpul deplasării glonţului în canalul ţevii.Gloanţele obişnuite şi cele speciale, cu excepţia celor trasoare şi de pistol, au pe partea cilindricăun şanţ inelar 8, în care se presează gura tubului pentru realizarea sertizării glonţului cu tubul.
Fig. 2.2. Cartuşul derăzboi:1 – glonţ; 2 – tub-cartuş; 3 –  încărcătura deazvârlire; 4 – capsă deaprindere; 5 - parteaogivală; 6 – parteacilindrică; 7 – parteaposterioară; 8 – şanţinelar

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->