Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Скандала с Марко Цепенков

Скандала с Марко Цепенков

Ratings: (0)|Views: 58|Likes:
Published by Biblioteka Strumski
Как един откъс от автобиографията на Марко Цепенков докара македонистите до истерия
Как един откъс от автобиографията на Марко Цепенков докара македонистите до истерия

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Biblioteka Strumski on Apr 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/04/2013

pdf

text

original

 
ВОЈНА НА „ФЕЈСБУК“ МЕЃУ ПРИЛЕПСКИТЕ ПАРТИИ
 
Кој го побугарчи Цепенков?
 
На профилот на „фејсбук“ на Унијата на жени и на Месниот комитет на ВМРО
-
ДПМНЕ од Прилеп сепоставени слика и дел од автобиографијата на Марко Цепенков на бугарски јазик, во кој пишува декаголемиот раскажувач е бугарски писател, роден во Прилеп, соопшти на вчерашната прес
-
конференцијатаОО на СДСМ прашувајќи за кој идентитет и за каква Македонија се бори владејачката партија.
-
За којмакедонски јазик се борите и каква Македонија браните и поддржувате? Дали се уште во ВМРО
-
ДПМНЕпостои бугарофилството на што многу пати се повика првиот лидер на вашата партија, ЉупчоГеоргиевски? Од сега, па натаму немате право да изигрувате патриоти
-
рече Горан Сугарески, пратеникна СДСМ од Прилеп. Тој побара градоначалникот Марјан Ристески, како член на највисокото партискотело на ВМРО
-
ДПМНЕ, да одговори дали поддржува скандалозни слики да стојат на профилот на партијатана „фејсбук“, во кој пишува дека Цепенков е бугарски писател, роден во Прилеп. Од ВМРО
-
ДПМНЕреагираа тврдејќи дека станува збор за упад во нивниот профил и дека со тоа некој намерно сака да гопопречи дејствувањето на Унијата на жени во Прилеп. И градоначалникот Марјан Ристески и ГоцеИнгилизов, претседателот на ОК на ВМРО
-
ДПМНЕ, се оградуваат од таквата објава на профилот и велатдека е многу несериозно објавите на „фејсбук“ да се земаат здраво за готово.
-
Јас сум Македонец и нималку не се чувствувам Бугарин. Еве, на профилот на СДСМ некој поставил статус: „Го продаваме иметона државата, кој сака може да го има за 500.000 евра, со почит СДСМ“. А Љупчо Георгиевски е член надруга политичка партија и јас не можам да кажам за други луѓе како се чувствуваат
-
рече Ингилизов.Според Соња Блажеска, претседателка на Унијата на жени на ВМРО
-
ДПМНЕ, најверојатно е искористенонејзиното боледување и е злоупотребен профилот за да се наштети на нивните активности.Градоначалникот рече дека е горд на заслужните прилепчани, како што е Марко Цепенков, на кои Прилепим изгради споменици.
 
Св.Р
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………
..
Македония: Снимка, на която пише, че Марко Цепенков е българин скарауправляващите и опозицията
 
24 март 2011 | 08:20 | Агенция "Фокус"
 
Начало / Македония
 
Скопие.
 
Снимка на Марко Цепенков скара общинските организации на управляващата ВМРО
-
ДПМНЕ и опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) в Прилеп, предадемакедонското радио
Канал 77
. В профила на Унията на жени от ВМРО
-
ДПМНЕ в социалнатамрежа Фейсбук била поставена снимка на Марко Цепенков, в която пишело, че той е българин.Депутатът Горан Сугарески от СДСМ е призовал председателят на общинската организация наВМРО
-
ДПМНЕ Соня Блажеска да си подаде оставка. Според него ВМРО
-
ДПМНЕразпространява лъжлив патриотизъм.
 
От ВМРО
-
ДПМНЕ от своя страна са заявили, че някои иска да дискредитира женскатаорганизация на партията,
 
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
.
Бугарски националисти го „побугарија“ Марко Цепенков
 
Бугарски националисти преку Фејсбук деновиве на повеќе прилепски институции партискиорганизации и клуб пријатели им испратија Фејсбук профил на како што пишува „Големиотбугарски писател и фолклорист Марко Цепенков“.
 
Го нарекуваат најдобриот македонски собирач на умотворби „голем Бугарин“, роден воПрилеп кој патем како терзија поттикнат од творештвото на Димитар Миладинов, пишувална автентичен прилепски дијалект.
 
Бугарскиот Фејсбук профилот за Цепенков, од официјалните страници на Клуб пријателитеод институциите веднаш е забележан и тргнат, тврдат локалните власти.
 
Наспротив денешните меѓупартиски обвинувања за тоа кој колку е патриот меѓу СДСМ иВМРО ДПМНЕ познавачите и следбениците на Цепенков, профилот го сметаат за сериознапровокација.
 
Цепенков со собраните над 5.500 поговорки, 800 приказни и над 150 песни, се вгради вомакедонската литература и според прилепчани обидот да се прикаже како Бугарин ебесмислен и тенденциозен.
 
 
 
Зоран Момировски
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->