Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
17Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Visul in Viziunea Sfintilor Parinti

Visul in Viziunea Sfintilor Parinti

Ratings: (0)|Views: 487 |Likes:
Published by radu

More info:

Published by: radu on Mar 19, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

 
Visul in viziunea Sfintilor Parinti
Omul din zilele noastre este tot mai atras de ceea ce inseama iesirea din firesc; cautamiracolul, minunea, extraordinarul, cu orice pret, desi cel mai adesea, nu stie sadiscearna intre fals si autentic si nici nu stie sa se comporte cum trebuie in fata unorastfel de evenimente sau experiente.Fiind preocupat de tot ceea ce este "altceva" decat cotidianul, omul contemporaneste tot mai atras de experientele suprafiresti, paranormale. Pornind de la cele mainaive forme - superstitiile, interpretarile benefice sau malefice date unor lucruri saufapte cu totul conjuncturale - si pana la cele mai elaborate reprezentari din punct devedere psihic, el cauta sa le imbrace pe toate acestea cu semnificatii spirituale, celmai frecvent exclusivist exagerate.Adesea se intreaba daca trebuie sa creada in vise, daca ele sunt de la Dumnezeu saunu.
 
 Trebuie sa precizam ca teologia nu lucreaza cu ipoteze si probabilitati, cu posibilitatisi cu aproximari, ci are ca obiect de traire si nu doar de observare si analiza, realitatisi certitudini.Nevoia de a visa, face parte din trebuintele fundandamentale ale fiintei umane.Visul are un rol esential in dinamica psihismului uman. De aceea, psihologia vorbestedespre o "functie multidimensionala" a visarii, care include un raport de comunicare(cu lumea, semenii, dar si cu sine si doar arareori cu Dumnezeu si lumea ceainteligibila); o relatie psihofiziologica (de exteriorizare a trairilor umane interioare, nutotdeauna exprimate manifest); si o functie psihosociala (intelegand prin aceasta oraportare ierarhica la realitatile sociale ce ne inconjoara).Cercetarile psihologice moderne confirma faptul psihic ca visele noastre cuprind, deobicei, imagini din viata reala, fragmente din evenimentele petrecute in stare deveghe.Visele noastre descopera legatura noastra - curata sau patimasa - curealitatile obiective; sincera sau interesata, fata de tot ceea ce este in afara sau chiarin insusi sufletul nostru. Visele, pornind din zonele inconstiente, subconstiente, alevietii noastre sufletesti si dezvoltandu-si continutul, prin adaugarea si a altorelemente ale vietii noastre, sunt expresia pe care o iau, in stare de somn,sentimentele, gandurile, dorintele, intr-un cuvant, experientele noastre cotidiene.
 
Atat din punct de vedere psihologic, dar si teologic, cea mai mare parte a viseloromului sunt expresia unor experiente trecute, mai apropiate sau mai indepartate demomentul real, prezent, elemente pozitive sau negative, fericite sau triste, arhivatein zonele subconstiente ale constiintei si care rabufnesc la suprafata.Sfantul Simeon Noul Teolog ne descrie si modul in care fiecare facultate sufleteascainfluenteaza continutul viselor. Astfel, cand partea poftitoare a sufletului e impinsaspre patimile desfatarilor si spre placerile vietii, tot pe acelea le vede si sufletul in vis.Cand mania si iutimea nu sunt controlate, cel tulburat de ele viseaza certuri, atacuri,razboaie cu presupusii sai rivali. Iar atunci cand este stapanit de mandrie si de slavadesarta, el isi inchipuie demnitati si onoruri deosebite, acte de cinstire deosebita side veneratie, sederi pe tronuri inalte, domnie asupra celorlalti, iar in planduhovnicesc, descoperiri extraordinare.
 
Pentru cel curat sufleteste, lumea din vis este lumea ideala, conducand sprearhetipurile ei, spre ratiunile ei si toate acestea, spre Dumnezeu. Visul celor ce luptaneincetat pentru progres duhovnicesc este un vis tot mai controlat, pe masura
 
eforturilor de curatire sufleteasca, in care fantasticul si imaginarul sunt inlocuite dereal si de idealul duhovnicesc. Cel desavarsit isi controleaza trairile din vis, visandlumea nu doar asa cum ar vrea el sa fie, la modul ideal; ci asa cum este ea, de fapt,in realitate, din punct de vedere duhovnicesc.Cel duhovnicesc vede lumea si cele ce exista in ea, nu ca pe o proiectie imaginara arealitatilor, ci in esenta elementelor sale componente si in legatura lor interioara cuDumnezeu, de aceea, el citeste in toate experientele sale voia lui Dumnezeu.Cel trupesc devine rob trupului, nemaiputandu-se elibera din aceasta supunere sirobie decat cu pretul unor eforturi ascetice sustinute, in timp ce omul duhovnicesc,traitor al celor spirituale, traieste viata in adevarata ei bogatie.Daca la cel duhovnicesc, lumea visata se transfigureaza, restrangandu-se la sensurilesi semnificatiile ontologice ale realitatii, lumea visata de cel pacatos este o lumeingrosata, covarsita de povara materiei si a semnificatiei pe care el o da acesteia, celmai adesea una pacatoasa si patimasa.
Felurile viselor
: vise dumnezeiesti, vise firesti si vise provocate de demoni.Sfantul Diadoh al Foticeii considera visele firesti a fi "chipuri ale gandurilor", iar viselecele rele "batjocuri ale demonilor".
 
Potrivit lui, visele bune sunt trimise sufletului de catre Dumnezeu, din iubire, iartrasaturile lor esentiale sunt: "nu trec de la o infatisare la alta, nici nu ingrozescsimtirea, nici nu aduc rasul sau plansul deodata". Dumnezeu se apropie de suflet,prin ele cu "toata blandetea", umplandu-l de bucurie duhovniceasca.Efectul lor este ca sufletul cauta sa prelungeasca bucuria si linistea adusa de unastfel de vis, chiar si dupa ce s-a trezit.Visele rele, provocate de diavoli, sunt tulburi. O minte curata, in astfel de momente,recunoscand viclesugul diavolesc, trezeste trupul si imprastie aceste duhuri straine siviclene.Sfintii Parinti spun ca visele tulburatoare pot izvori si din firea noastra, de la naturanoastra. Astfel de vise poate primi si cel ce s-a culcat dupa rugaciune indelungata.Acestea sunt totusi expresia faptului ca el nu este deplin liber de necuratii.Cuviosul Nichita Stithatul vorbeste despre vise simple sau firesti, despre vederi sidespre descoperiri, in somn.Visele firesti, potrivit lui, pot fi recunoscute foarte usor prin varietatea si instabilitatealor, ca unele ce "nu raman neschimbate in inchipuirea mintii, ci se amesteca, sealunga si se schimba des dintr-unul in altul ". Din astfel de vise, ne spune acestParinte, nu vine nici un folos.Superioare viselor simple sunt vederile. Acestea sunt clare, ferme, nu se prefac dintr-una in alta ci "raman intiparite in minte si neuitate timp indelungat". Scopul lor estearatarea celor ce vor urma.Descoperirile sunt specifice sufletului curatit deplin de pacat si luminat de DuhulSfant. Cele ce i se descopera in vis sufletului nepatimitor, sunt tainele dumnezeiestisi minunate, tainele ascunse ale dumnezeirii, raspunsurile cele mai bune si conformvoii lui Dumnezeu la unele probleme ale noastre si ale semenilor.Atunci cand Duhul Sfant i se arata sufletului, cu scopul de a-i face descoperiri, nu-iarata lucruri obisnuite, nici cele ale lumii cunoscute cu simturile, ci ii arata pe aceleape care nu le-a vazut niciodata de la sine, nici nu si le-a inchipuit.

Activity (17)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
waltdisne liked this
Ana Mihaela liked this
Ana Mihaela liked this
robydown liked this
Ciutacu Leonard liked this
Angela Furis liked this
Angela Furis liked this
smecherov liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->