Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Newsletter Volume 5 Issue 14

Newsletter Volume 5 Issue 14

Ratings: (0)|Views: 156 |Likes:
Published by AACO
Newsletter Volume 5 Issue 14
Newsletter Volume 5 Issue 14

More info:

Published by: AACO on Apr 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/11/2013

pdf

text

original

 
dhe nje reviste te perendimit .Cdo gje ishte endaluar.Ne cdo 3 vete 2 ishin spiune te sig-urimit.Pra te gjithe ishin dhe jetonim ne nje burg te madh.
 
Viti 1990 menduam ishte viti I shpetimit per ne ish te persekutuarit , per te gjithe popullinshqiptare qe ishte nje popull qe ne historineshekullore kishte treguar mencuri, heroizemdhe vitalitet te kombit t e tij.Ne vinim nga nje popull me nje histori te vyer por qe vete nenuk e njihnim kete histori te popullit dhekombit tone, sepse regjimi dictatorial dheshkollen e kishte te komanduar.Per te persekutuarit (ata qe ua kishte vrare regjimifamiljen se kishin studiuar ne perendim ishinte destinuar te punonin ne ferma apo koopera-tiva te izoluara ku ruheshin nga gardi-ane .Nese do te dilnin ne qytet duhej te para-qiteshin me leje nga dega e brendeshme aposekretari I parties I kooperatives.Ky ishte brezi intelektualveev te eleminuar dhe femijete persekutuar.Pjesa tjeter e shoqerise qe ishteinjorante filloi ti ngrinte ne ministra(dalkauke pa shkolle) vecse realizonin nor-men ne kooperative(Lenka Cuko)Pra sicthame viti 1990 menduam se ishte viti Ishpreses sone I te ardhmes se Shqiperise dhe popullit shqiptare drejt demokracise aq shumete admiruar.Te gjithe ne ish te persekutuarit e perkrahem e mbeshtetem pd si shpetimtarja jone dhe e demokracise se Shqiperise.Por sigjithmone diktatoret jane gjarperinj qe tehelmojne dhe kurre ste japin te drejten qe te perket , lirine e fjales se mendimit , te vepri- per bijt e tu.
 
Prill 2013……
 
Shqiperia akoma lengon .50 vjet ne diktat-ure populli u shperfytyrua.Diktatori vrau preu , masakroi klasen e intelektualeve ,elitene kombit per ta kthyer Shqiperine nenje burg dhe shqiptaret ne te bur-gosur .cdokush qe kish studiuar ne peren-dim ishte I destinuar te elemi-nohej.Cdokush qe kish te afermit ne perendim ishte I detyruar ose te behejspiun ose te eleminohej apo te burgosej(rasti I shkrimtareve Leka e Bllosh-mi).Cdo gje filloi me pas nga mizerja nga padija deri sa diktatori krijoi klasene tij(robotet e tij )qe sic levizte doren ai tegjithe ta pasonin.Brezi yne nje brez vertetI persekutuar nuk mund te degjonte asmuzike perendimi apo te shikonte qofte
SHQIPTARET DO TE SHKOJNE DREJT DEMOKRACISE APO DREJTGREMINES ……..KJO ESHTE PYETJA? Nga Flutur Zavalina ( Fq.5)
 
SPECIALPOINTS OFINTEREST:
Albanians will gotoward Democracy orfall of a hill?
No Sided articles andno restriction for ourmembers, our guestand our friends.
Latest needs for ourcommunity and thelatest resolutions
Our Free Voicethrough our words.
INSIDE THISISSUE:
Shqiptaret
Faqe1-5
Historia
Faqe1-11
Cafo Boga, Mimo-za Agalliu
Faqe2-3,4-5
Raimonda Moisiu,Silvana Berki, Vull-net Mato,
Faqe5-79, 12
Vasil Tabaku,Cezar Ndreu,
Faqe6-77,-9,10-1417-19
AdresaAnetaresimi
Faqe28
“NEW LIFE” JETA E RE
 
Our Words Weekly Issue 
Prill 08 , 2013 Volume 5, Issue 14
Historia shqiptare e Anadollit dje… AUTOR DR LAURANT BICA Fq.11
 
SJELLE NGA RIDVAN MUSLIA AUTOR DR LAURANT BICA
 
Historia shqiptare e Anadollit dje…
 
".....Shqiptarët e Izmirit jo me qindra po memijëra përfunduan të mbytur në ujërat e ftohta të brigjeve të Izmirit. Thirrjet dhe lebetitjet ekëtyre njerëzve deri në kupë të qiellit, që u lanënë mëshirë të fatit, s’ka penë që t’i përshkruajë.Rastet e tyre i gjen edhe sot në Katerini, njëlokalitet afër Athinës..."
 
“Hirushja” e vatrës, siç e quan Robert D’Anzhe-li gjuhën shqipe, mbeti pjesë e pandarë e jetës së banorëve të Anadollit. Asaj gjatë viteve tëzotërimit bizantin iu shtua gjuha greke si gjuhëkulture, e kishës dhe gjuhë zyrtare e perandorisë për 10 shekuj dhe më pas gjuha osmanishte për 6
-
7 shekujt e fundit deri në ditët tona. Pra patinjë shtresëzim 3
-
4 gjuhësh në shekuj, megjithatëshqipja u mbijetoi valëve zemërake tëqindvjeçarëve. Rastet e saj i kemi gjetur të gjallanë Ishujt Prinkipo apo të Princave në Stamboll,ku popullsia vëndase ndonëse shkollimin e ka bërë në greqisht por edhe në turqisht, shqipençuditërisht e ka ruajtur si gjuhë shtëpie. Dikushmund të shtrojë pyetjen e ligjshme: Shqiptarët janë autoktonë në Turqi, në Anadoll?! Por evërteta e shekujve është kjo. Një marrëveshje eLozanës në 1923
-
25 prishi konfiguracionin e popullatave në të dy krahët e Detit Egje. Ështëthika më e madhe që i është ngulur ndonjëherë pas shpine popullit shqiptar pas kohës sëLidhjes së Prizrenit dhe të shpalljes sëPavarësisë më 1912. Më 1877 e 1878 në geno-cidin e egër të dy dimrave të shtetit shovinistserb mbi sanxhakun shqiptar të Nishit, u lar-guan me dhunë nga trojet e tyre të lashta mbi300.000 shqiptarë myslimanë; pas vendimit barbar të Konferencës së Ambasadorëve nëLondër më 1913 për masakrimin e territoreveshqiptare të Kosovës e Çamërisë në favor tëfqinjëve grabitqarë e të pangopur, që u paguame koston e vuajtjeve të paimagjinueshme dhetë dëbimit të përbindshëm nga vëndi i tyre të
Flutur Zavalina
 
SHQIPTARET DO TE SHKOJNE DREJTDEMOKRACISE APO DREJT GREMI- NES ……..KJO ESHTE PYETJA ?
 
Iku marsi erdhi prilli nuk na solli nje ndry-shim.Ti prill qe more diktatore me vehte siharrove kete here? C’te mundon , persemendon?
 
Shqiperi 2013.Ne cdo qytet kane filluar tevijne dallendyshet e para qe lajmerojne pranveren .Por bilbilat nuk po kendojne…..Lulet akoma s’kane celur .Me ke janezemeruar valle ? Me ty meme Shqiperi qembajte ne shpine shekujt te tere dhe nuk u perkule.Shume kerkuan te te shkaterrojne ,gjuhen tende ta eleminojne por askush nuk arriti ta realizoje .Andaj ti mos u shqeteso sekoha po afron qe cdo gje do te realizohet sice ke menduar ti.Ashtu sic ia dhe femijes tendqumeshtin nga gjiri yt ashtu dhe femija do teshpetoje nga kjo katrahure qe te bene disa plangprishes, qe nuk duan vendine tyre , nuk duan ate qe I rriti e I mekoi me qumesht, nuk duan aromen e luleve te tua, nuk duan tendjejne gjakun e atyre qe nder shekuj luftuan per te te mbrojtur ty meme nga bubullimatdhe shkrepetimat e tmerrshme.K ardhur koha qe sot femijet e tu te bashkuar siasnjehere te vendosin mbi fatin tend qeshekujt ta moren neper kembe se disa femije plangprishes nuk te dolen per zot.Ata men-donin si t e zhvatnin nje cope ketu e nje copeatje tua jepnin te paudheve .Por sot ne ketedite pranverore ka ardhur koha qe cdo gje tekthjellohet dhe ti meme te qendrosh krenare
 
Page 2 Our Words
Quo Vadis Koso-va On the Eve of The 100th Anni-versary of theDeclaration of IndependenceBy, Cafo Boga
 
References
 
Bilefsky, D.(March 10, 2102). Nationalist Wins SerbiaPresidency, Clouding Ties to the West.The New York Times. Retrieved fromhttp//www.nytimes.com
 
Braha, S. (1991). Gjenocidi serbomadhdhe Qendresa shqiptare (1844
-
1990)(Grand
-
Serb(believing in superiority and dominance)Genocide and the Albanian Resistance).Gjakove, Kosove: Lumi
-
T.Cubrillovic, V. (1982). Shperngulja eShqiptareve (Resettlement of Albanians).from prejudices against Albanains. Retrievedfrom http://www.kosovapress.com
 
Laffan, R. G. D. (1989). The Serbs: The guard-ians of the gate. New York: Dorset Press.
 
MacMillan, M. (2002). Paris 1919. New York:Random House.
 
Malcolm, N. (1999). Kosova: A short history. New York: Harper Perennial.
 
Malcolm, N. (February 25, 2008) Is KosovoSerbia? We ask a historian. theguardian. Re-trieved from http://www.guardian.co.uk/world/2008/feb/26/kosovo.serbia
 
 Naimark, N. M. (2002). Fires of hatred: Ethniccleansing in twentieth
-
century Europe.Cambridge, Mass.: Harvard University Press.
 
Bilefsky, Dan (20 May, 2012). NationalistWins Serbian Presidency: Clouding
 
Ties to the West. The New York Times. Re-trieved from http:///www.nytimes.com.
 
Philips, D. L. (31May, 2012). The Albanian Neighborhood Initiative. Gazeta Dilly.
 
Retrieved from http://gazetadielli.com
 
Public Service Europe. (August 28, 2012) TheOutside The Walls.http://ousidewalls.blogspot.com.
 
Giersch, C. (2000). Multilateral conflictresolution: The case of Kosovo. (WorkingPaper No.00
-
04). Harvard: The Weatherhead Center for International Affairs, Harvard Univer-sity.
 
Holbrook, R. C. (1998). To end a war. New York, NY: Random House.International Court of Justice (ICJ).(2010). Accordance with internationallaw of the Unilateral Declaration of Inde- pendence in respect of Kosova. (AdvisoryOpinion 180). July 22, 2010. Retrievedfrom www.un.org/law/ICJsummaries/
 
Karadaku, L. (March 2,2012). Kosova:Serbia plays name game. South EasternEuropean Times.Prishtine. Retrieved from http://setimes.com/
 
Kosovapress. (June 11, 2012). Berisharequests from neighbors to be releasedZeri i Kosoves(Voice of Kosova) (2nd ed.). U.S.A(Publisher not available)
 
Danaj, K. (2009). A Platform for naturalAlbania. Tirane:”Albao” Press.
 
Di Llelio, A. (Ed.). (2006). The case for Kosova: Passage to independence. NewYork: EnthemPress.
 
Di Leillo, A. (2009). The battle of Kosovo1389: An Albanian epic. New York: I.B.Tauris.
 
Dimitrova, D. (November 9, 2012). Thefuture of Serbia and Kosovo in EU Is aJoint Commitment of EU and US. Re-trieved from http://www.inside.eu/en/newes/
 
Fox News (2012, August 21). Serbia andKosovo spar at UN over Kosovo’sfuture. Associated Press. Retrieved fromhttp://www.foxnews.com/world
 
Galluci, G. (March 12, 2012). Just what’swrong with a Greater Albania? From
Quo Vadis Kosova On the Eve of The 100th Anniversary of the Declaration of Independence By, Cafo Boga
Krimet e Luftës në ish
-
Jugosllavi,20
-
vjetë më parë. Gjatë dy deka-dave të fundit, Gjykata Ndërk-ombëtare e Hagës ka mbrojtur viktimat e luftës, ndërkohë që kadënuar ata që kanë kryer krime luftembi popullësinë e pafajshme civile,si edhe ata që kanë bërë abuzime tërënda të të drejtave të njeriut gjatëdekadës së 90
-
ave të luftërave nëish
-
Jugosllavi. Gjykata Ndërk-ombëtare e Krimeve, themeluar 10
-
 vjetë më parë, gjithashtu ka luajtur një rol me rëndësi për dënimin eatyre që kanë bërë krime lufte, sidhe krime kundër njerëzimit dhegjenocid. Qëllimi i gjykatave ndërk-ombëtare, pra është, për të dënuar keqbërsit dhe për të promovuar dhe(OKB) ka caktuar mba- jtjen e një debati mbi punën e Gjykatës Ndërk-ombëtare të Hagës mbiKrimet e Luftës në ish
-
Jugosllavi këtë tëmërkurë, më 10 Prill.Debatin do ta hapë presidenti serb Nikoliqdhe në debat do të marrë pjesë edhe zevendës
-
kryeministri i parë iSerbisë, Vuçiq.Frank Shkreli
 
Më së pari një shpjegimse cili është roli dhe pseu krijua Gjykata Ndërk-ombëtare të Hagës për 
Propagandë serbe nëOKB
 
Nga Frank Shkreli
 
Vuk Jeremiq, në ka- pacitetin e tij si President iAsamblesë së Përgjith-shme të Organizatës sëKombeve të Bashkuara
Propagandë serbe në OKB Nga Frank Shkreli
 
mbrojtur të drejtat eviktimave të pafajshmedhe konsolidimin e tëdrejtave të njeriut, anë embanë botës.Vendimi i Jeremiqit, që nëemër të Serbisë të organi-zojë një debat, për atë qënë humë qarqe ndërk-ombëtare po shikohet sinjë përpjekje propagandis-tike e Serbisë për të dis-kredituar punën eGjykatës Ndërkombëtaretë Hagës – nuk është herae parë që Beogradi ështëmunduar të bindë botënme versionet e tij, tani tëdiskredituara, për ato qëkanë ndodhur në ish
-
Jugosllavi gjatë 20vjetëve të fundit. Por ndryshimi me përpjekjet e përparsh-me të Serbisë, ështëse tani Beogradi kanjeriun e vet nëKombet e Bashkuara,i cili po përpiqet që pretendimeve tëSerbisë t’u japë vulënzyrtare tëligjëshmërisë së OKB
-
së, pasi ai në ka- pacitetin e tij si president i Asam- blesë së Përgjith-shme, është i autori-zuar të shkruaj
It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
 
raportin përfundimtar të debatit,natyrisht nga pikpamja e zyrtarëvetë Beogradit dhe aleatëve të tij,Rusisë dhe Kinës. Këjo është njësituatë e hapët e asaj që quhet si“konflikt interesi”, gjë që asnjë person ose organizatë me reputa-cion nuk ia lejon vetvetes. Kyështë një rast, ku një zyrtar iKombeve të Bashkuara, ndryshenga obligimet e detyrës së tijë, për t’i shërbyer organizatës për tëcilën punon, po shfrytëzon detyrëne tij për përfitime personale dhe tëvendit të tij –dhe në dëm të sëvërtetës dhe në përpjekje për tëndryshuar ose falsifikuar historinëe dy dekadave të fundit.Serbia është tepër e dëshpëruar seGjyqi i Hagës liroi kohët e fundit
30 Prilli 2013 do jete de-cisive per drejtimin qe dote marri, do jete si te tje-rat me dictator apo dolejoje frymen e re!!
 
Grup kualicioni I trete ne Shqiperi si Poli I trete duette levizi dhe te fitoje per ndryshime te thella per temiren e popullit !!!
 
Berisha
-
Tartari Mr.Canada Corp qe in-veston me shume neShqiperi!!! Vjedhjehapurazi te pronavete te tjereve!!!
 
Must be adapted in theBalkans for the Albani-ans
 
Lesson number 3. get readyfor the unexpected as wellas ready to go to boilingpoint.
 
90% e lezhes eshte tanipjese e adriatikut dheShkodranet po mesojnnotin nga e keqja jo seduan!!! Ku e kenifamiljen Topalli!!
 
 
Page 3 Volume 5, Issue 14
Cka shkruan Adem Jashari ne letren
-
derguar LPK 
-
se ne Dhjetor 1997 Kjo letër, e dërguar
 
nga Adem Jashari
 
Cka shkruanAdem Jasha-ri ne letren
-
 derguarLPK 
-
se neDhjetor 1997
 
Kjo letër, edërguar
 
nga AdemJashari
 
dhe eshkruar ngai
 
vëllai,
 
Amza, dhe enënshkruar nga një grup luftëtarësh tëDrenicës është një ndër mesazhet eluftës. Natyrisht, ajo nuk është shkruar me mendimin se do të botohetndonjëherë; ajo është një letër messhokëve të luftës, flet
 
 për realizimin e një aksioni dhe për  probleme të tjera. Por, në gjithsecilinrresht të saj, tepër dukshëm, mund tëshikosh atë që do të vinte më pas. Eshkruar thjeshtë, si gjithçka që ështëmadhërisht e bukur, pa fjalë të mëdhanjë “NIVË” dhe mësyjnë lagjen e Binakajve.Këta,shokët tanë, zënë pozicionet në malin eafërt dhe në gardhiqet e afërta.
 
Porsa mbërrin ekspedita ndëshkuese e forcavespeciale, zbresin nga blindat dhe fillojnë tështiejnë në drejtime të ndryshme, për të përha- pur panik por, në atë kohë, forcat tona,  përbëra, si e thamë edhe më lart, nga katër  persona, hapin zjarr dhe e kthejnë konfliktinmes tyre dhe ekspeditës
 
ndëshkuese serbe. Të pabarabartë në numër enë teknikë, bëhet tërheqja në drejtim të pyllit.Forcat speciale serbe shtinin pa ndërprerje dhefilluan të afrohen, çka u detyruam të përdorim bombat, edhe pse të pakta. Atëherë,
 
me përdorimin e bombave, serbët u tërhoqën nëautoblinda dhe lufta bëhej vetëm nga auto- blindat. Kjo zgjati deri rreth orës 18, por nuk mundën të na shtyjnë nga pozicioni që e zumënë pyll. Kjo i shtyri të largohen me shpejtësi tëmadhe nga lagjja dhe fshati.
 
 Nga ana jonë nuk patëm viktima ose të plagosur: Kurse nga ana e armikut ka patur shenja gjaku në vendin e ngjarjes, sidomos tëshumta ishin ku janë përdorë bombat.
 
ynë. Sipas rrëfimit të shokut, ky tentoi t’iidentifikojë, por ata tentuan ta tradhtojnëduke u paraqitur njëri prej tyre se “jemishqiptarë” dhe porsa ai e mbaron fjalën,njeri prej tyre shtien disa herë me revolver, nëdrejtim të veprimtarit tonë.
 
Shkathtësia e tij e shpëtoi nga plumbat dheme shpejtësi të madhe ky ia kthen automat-ikun dhe e qëllon automjetin dhe dihet se ika qëlluar disa nga të ndodhurit brenda. Tëdyshimtit largohen me shpejtësi të madhenga vendi i
 
ngjarjes, duke lënë në vend shenjat exhamave të thyer dhe shenja gjaku.
 
Kjo ka ndodhur rreth orës 14.00. Pasi largo-hen të dyshimtit, ky kthehet në shtëpi dhe bashkohet edhe me tre shokët e tjerë, të cilëtishin të gatshëm për ndihmë, por rrezikumendohej se kaloi. Vendosën të mos largo-hen nga fshati se mos ndodh ndonjë inter-venim i mundshëm policor.
 
Ashtu edhe ndodhi.
 
Pas dy orësh, pra rreth orës 16.00, në fshathyjnë dy autoblinda,të shoqëruar edhe ngadhe pa mburrje, ajo mbart në vete dëshminë histori-ke, jo vetëm të një beteje. Kjo letër është shkruar nëfundin e vitit 1997, më saktësisht
 
në dhjetor të këtij viti. Fillimisht ajo është faksuar,nga jashtë
 
Kosovës, sipas të dhënave nga një faks në aero- portin e Shkupit, e më pas ka ardhur edhe origjinali, pas disa ditësh, përmes kanaleve ilegale.
 
Letra ruhet sot në arkivin e Lëvizjes Popullore tëKosovës, ku edhe është adresuar, ndërsa një kopje esaj ruhet në Kosovë.
 
Ja edhe letra, thuajse e plotë:
 
“Të dashur shokë e vëllezër,
 
Disa të dhëna rreth ngjarjes në fshatin Vojnik, tëndodhur me 25 nëntor 1997 në mes forcave tonadhe të policisë sekrete të okupatorit serb. Ngjarjafillon me lajmërimin e një automjeti civil të tipit“niva” me katër persona civilë, i cili bënte lëvizje tëdyshimta në fshat, nga lagjja në lagje. Atë evërejtëm dhe e përcollëm deri sa erdhi tek lagjja eBinakajve
 
dhe pikërisht afër shtëpisë ku gjendet veprimtari
Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre
 
KRIZA LINDORE DHE LËVIZJA SHQIPTARE (vazhdon)
 
7. LUFTA PËR REALIZIMIN EAUTONOMISËDHE SHTYPJA E LIDHJES SËPRIZRENIT
 
një pikëmbështetje e fortë për zhvilli-min e ekspeditës së tyre në mbarëvilajetin e Kosovës. Për këtë arsye,gjatë ditëve të mëvonshme u shpërn-gulën nga Selaniku në Shkup forcatkryesore të ekspeditës ushtarakeosmane (30 batalione me rreth 20mijë ushtarë). Më 7 prill 1881 arritiedhe vetë Dervish Pasha, i cili ven-dosi këtu shtabin e vet. Në të njëjtënkohë aty u shpall shtetrrethimi dhefilluan arrestimet. Për të ngjallur terror në popull, të gjithë anëtarët earrestuar të Komitetit të Lidhjes, pasii shëtitën në rrugë të lidhur me heku-ra, i dërguan në burgun e Selanikutdhe më vonë i internuan në ishullin eRodosit, në detin Egje.
 
Sapo ra Shkupi, Lidhja Shqiptarelëshoi kushtrimin në mbarë Kosovën për të rrëmbyer armët dhe për t’i bërë ballë ekspeditës osmane. Qeveria e përkohshme formoi shtabin e mbro- jtjes me 25 anëtarë, nga të cilët njihenderi më sot Sulejman Vokshi (qëishte edhe komandant i tij), Ali Ibra,Mic Sokoli, Binak Alia, Sef Koshar- ja, Halim Efendiu, Zeqirja Aga,Mullah Hyseni, Mustafa Aga, HalilEfendiu etj. Në kohën e fillimit tëekspeditës ushtarake shtabi kishtevetëm 5 mijë luftëtarë. Përpjekjet për mobilizimin e forcave të tjera nuk unga pozitat e tyre. Vetëm disakrerë, midis tyre edhe Ali pashëGucia, u paraqitën te DervishPasha duke i shprehur  besnikërinë e tyre ndaj sulltanitdhe duke dënuar aksionin auton-omist të Lidhjes së Prizrenit.
 
Dervish Pasha u përgatit për mëshumë se dhjetë ditë para se tënisej ekspedita nga Ferizaj nëPrizren. Pasi dështuan orvatjet etij për të përçarë udhëheqësit eLidhjes, ai ndërmori për katër ditë me radhë (16
-
19 prill) disaoperacione ushtarake të kufi-zuara për të zbuluar numrin evullnetarëve shqiptarë dhe pozitat e tyre. Më 20 prill 1881ushtritë osmane të ndara në dykolona morën urdhër të filloninsulmin kundër forcave shqiptaretë vendosura në Slivovë dhe nëShtimje.
 
 Ndeshja e parë me ushtritëosmane ndodhi më 20 prill nëSlivovë. Edhe pse me municiontë pakët, në saje tëqëndrueshmërisë së tyre shqip-tarët e ndalën për mjaft orë përparimin e armikut. Por gjendja e tyre u keqësua kur hyrinë veprim artileria fushore turke.Duke parë dëmin që po ushkaktonte luftëtarëve një baterie armikut, komandanti i këtijsektori, Mic Sokoli nga Bujani iMalësisë së Gjakovës, së bashkuautonominë e Shqipërisë dhe për ta futur vendin në rrugën e për- parimit e të qytetërimit, kërkontendërhyrjen e kancelarive evropi-ane për të ndaluar ekspeditënndëshkimore osmane.Por pikërisht në këtë çast vendim-tar u dukën pasojat e dëmshme tëqëndrimit të butë që kishte mba- jtur qeveria e përkohshme ndajforcave reaksionare, të cilat uvunë në lëvizje për të penguar mobilizimin në masë të forcavevullnetare dhe organizimin eshpejtë të qëndresës së armatosur.
 
 Në këtë gjendje tensioni të jashtëm e të brendshëm, dy javë pasi ra Shkupi, Dervish Pasha udha urdhër ushtrive të veta tëmarshonin drejt Kosovës dhe tëzinin qytetin Ferizaj. Për të ngjal-lur terror në popullsinë shqiptare,gjatë marshimit ushtria osmane, pasi theu qëndresën e parë qëndeshi në Grykën e Kaçanikut, bombardoi me artileri fshatrat qëndodheshin gjatë rrugës. Më 7 prill ajo hyri në Ferizaj. Të nesër-men arriti këtu edhe DervishPasha së bashku me shtabin e vet.Sapo u vendos në Ferizaj, ai udërgoi një ultimatum forcave tëLidhjes duke i kërcënuar se do tëmerrte masa ndëshkimore të rreptakundër atyre që do të qëllonin mearmë ushtritë osmane. Krerët dhevullnetarët e Lidhjes nuk lëvizënkurorëzuan me sukses. Qeverisësë përkohshme i mungonin edhemjetet financiare për armatimindhe mbajtjen e tyre. Udhëheqësit esaj vendosën t’i përqendroninforcat ushtarake në rrugën Ferizaj
-
Prizren dhe ta zhvillonin luftën earmatosur në qafat e maleve midisFerizajt e Suharekës, të cilatkontrollonin rrugën nga mund tëkalonte ushtria turke për në Priz-ren. Për këtë arsye forcat e paravullnetare u përqendruan kryesishtnë dy pika strategjike: në Shtimje,ku u vendos edhe shtabi i tyre nënkryesinë e Sulejman Vokshit; pjesa tjetër zuri vend në pozita mëtë përparuara, në afërsi të fshatitSlivovë. Për të siguruar ndërlidhjen e shpejtë të shtabit mePrizrenin, u ngrit me të shpejtë nëShtimje një stacion telegrafik.Sipas planit të shtabit të ushtriveshqiptare, në rast se qëndresa eShtimjes do të thyhej, prita tjetër kundër ushtrive osmane do tëorganizohej në Grykat e Car-ralevës.
 
Krahas përgatitjeve ushtarake,Lidhja e Prizrenit më 15 prill 1881u drejtoi një memorandum am- basadorëve të Fuqive të Mëdha nëStamboll, që ishte dhe akti i funditdiplomatik i saj, me anën e të cilit, pasi shprehte vendimin që kishtemarrë për të mbrojtur me armë tëdrejtat kombëtare, për të siguruar me disa luftëtarë të tjerë, lanë pozicionetmbrojtëse dhe u hodhën drejt kodrës kuishte vendosur artileria turke. Qëllimi ityre ishte të sulmonin dhe të asgjësonin baterinë e armatosur, që po u shkaktontedëme shqiptarëve. Por të gjithë këtaluftëtarë trima, së bashku me komandan-tin e tyre Mic Sokolin, u vranë përparagrykave të topave të artilerisë osmane.Përballë epërsisë së armikut në numër enë armatime, shqiptarët, me gjithëheroizmin që treguan, u detyruan tëtërhiqeshin nga Slivova në Shtimje, kuqëndronin forcat kryesore të Lidhjes sëPrizrenit.
 
Beteja e dytë ndodhi të nesërmen, më 21 prill 1881, në Shtimje. Këtu luftimetqenë më të përgjakshme se në Slivovë. Në luftimet e ashpra, të cilat vazhduanmë tepër se 2 orë, morën pjesë edhe vetëanëtarët e shtabit shqiptar, si SulejmanVokshi, Ali Ibra, Binak Alia, RustemSadria e të tjerë. Edhe këtu vullnetarëtshqiptarë luftuan me heroizëm të rrallë, por nën breshërinë e dendur të artilerisësë armikut dhe kur municioni i armëve tëtyre filloi të shteronte, u detyruan tëtërhiqeshin në drejtim të Suharekës.
 
 Në betejat e Slivovës e të Shtimjes tëdyja palët patën shumë të vrarë e të plagosur: turqit rreth 800 veta, ndërsashqiptarët 1 200 veta.
 
Pas Shtimjes forcat e Lidhjes Shqiptare u bënë më 22 prill 1881 tri prita të tjeraushtrive osmane, në Grykën e Car-ralevës, në fshatin Dule dhe në hyrje tëSuharekës, por marshimin e tyre nuk e

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->