Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Veset e çoroditura

Veset e çoroditura

Ratings:
(0)
|Views: 44|Likes:
Published by Fatmir Shehu

More info:

Published by: Fatmir Shehu on Mar 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2012

pdf

text

original

 
Veset e çoroditura
Për ta zbuluar rakinë, shpikësi i tij bëri përzierjen e tri llojeve të gjakut nga tri llojetë ndryshme të shtazëve.
Tregimet e mëdha që i ruajmë në mendjet tona janë në portretizime dhe në shembuj. Këto nëgjuhën arabe quhen mesele. Një kësi tregimi, i një frati katolik nga Sutjeska e Mbretit, të cilënai disa herë e kishte përsëritur në raste të inaugurimeve të xhamive të reja, në rrethinat eKakanjit të Epërm gjatë viteve gjashtëdhjeta dhe shtatëdhjeta të shekullit të kaluar, me të cilini entuziazmonte të pranishmit, aq thellë mu ka ngulitur në kokë, sa që edhe me dashtë meharrua nuk kam mundësi, por do të shtoja se, edhe nuk dua ta heq nga kujtesa. Tregimin e tijtë lirë, të hapur, dhe të qartë, në atë kohe, frati katolik në mënyrë shumë efektive dhe vulëdhënëse me pika të shkurta e përfundonte, duke treguar se në ç'mënyrë është bë dheprodhua rakia (lexo alkooli): "Për me arrit deri te zbulimi i rakisë së parë, novatori dhemjeshtri i tij bëri përzierjen e tri llojeve të gjakut nga tri lloje të ndryshme të shtazëve. Nëkazanin për zierjen apo pjekjen e rakisë së pari e derdhi gjakun e majmunit, pastaj të qenitdhe në fund at të derrit. Për këtë arsye, kur njeriu po sa fillon të pinë dhe të disponohet ai,qeshet, kërcen (luan) dhe me sjelljet dhe gjestet e veta i ngjason majmunit, kur pak më tepërdehet, cafullon si qeni, ndërsa kur dehet deri në fund e maje atëherë rrokulliset nëpër baltëme çka tërësisht i ngjason derrit."Ky tregim i thjeshtë që lehtë mbahet në mend ma zgjoi kërshërinë në ç'mënyrë edhe eobligova veten që të bëja një kërkimi themelor për t'iu përgjigjur pyetjes se ç'është rakia?Si një mysliman që asokohe kisha të kryer vetëm medresenë, përgjigjen për këtë e kërkova nëKuran. Dhe përgjigjen jo vetëm për rakinë, por edhe për bixhozin, dhe fallin me ndihmën ehedhjes së shigjetave, si dhe idhujtarinë (adhurimin e statujave) i gjeta në Kuran, në suren epestë, ajeti nëntëdhjetë: "O ju që besuat, s'ka dyshim se vera, bixhozi, idhujt dhe hedhja eshigjetës (për fall) janë vepra të ndyta nga shejtani. Pra, largohuni prej tyre që të jeni tëshpëtuar."Verën, bixhozin, idhujtarinë dhe magjinë (fallin) Kurani i kualifikon dhe i përcakton si vepra tëshejtanit, rrugë të shejtanit dhe punë të mbrapshta, pra i barazon dhe me një fjalë i quan-vepra dhe punë të mbrapshta të shejtanit. Mënyra dhe rruga e vetme që njeriu,bashkëshortësia, familja, akraballëku, vëllazëria, fisi, populli, kombi, rasa, dhe mbarënjerëzimi të shpëtojnë nga ato katër punë të mbrapshta të veprave të shejtanit, është që atot'i ç'rrënjosin dhe t'i hedhin poshtë tërësisht. Nga qëndrimet e çdo njeriu veç e veç, që njëherëështë edhe gjykimi i pa shmangshëm i çdo personi që bie viktimë e saj, rakia, idhujtaria,magjia dhe bixhozi të cilat njeriun e bëjnë të varet prej saj dhe të cilit ia rrënojnë vleratesenciale të moralit, prej zemrës ia shkoqitin teuhidin dhe kelimei-shehadetin (monoteizmin),ndërsa në zemrën e tij e fusin shirkun-politeizmin, me ç'gjë i errësohet mendja dhe intelekti, ingushtohet dhe bllokohet vetë dija, kurse ia shkatërrojnë ndërgjegjen dhe lirinë, ndërkaq qëpamja e jashtme e tij zhvishet deri në atë masë sa që i ngjason shtazës. Të gjitha këto e fusinnë mëkate të mëdha. Në këtë mënyrë një pijanec i madh të cilin e njeh çdo kush si të tillë,bëhet i varur nga rakia sikurse mushriku ndaj idhujtarit të rrejshëm, kumarxhiu ndaj bixhozit,dhe personi i mashtruar ndaj magjisë dhe fallit. Pikërisht në esencën e kësaj varësie dhe tëformës së rrezikshme të vetë robërisë, vetë devijimit, vetë aleancës, nënçmimit, shkatërrimit,vetë negacionit, ikjes nga identiteti, dinjiteti, autoriteti dhe mos mbajtja e vetes duke iunënshtruar alkoolit dhe defekteve dhe zakoneve të këqija, Muhamedi a. s. me një shembull uatërheq vërejtjen myslimanëve: "Betohem në Allahun dhe e thërras për dëshmi se melekuXhibrili më ka thënë: O Muhammed! Me të vërtet pijaneci i madh i për ngjanë idhujtarit, ipërngjan përkulësit të Latës dhe Uzatit. Për atë arsye ai që vdes si pijanec i madh, kur tëtakohet me Allahun, me te do të veprohet sikurse me idhujtarin."

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
zeqir_kryeziu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->