Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
referat Despre Poluare

referat Despre Poluare

Ratings: (0)|Views: 1|Likes:
Published by Toma Andrei
f
f

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Toma Andrei on Apr 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2014

pdf

text

original

 
Poluarea mediului înconjurător
Cele mai des întâlnite forme de poluare sunt:
 poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferică)
. Aceste elemente de bază vieţii omeneşti se pare sunt şi cele mai afectate de acţiunileiresponsabile ale fiinţei omeneşti.
Solul,
ca şi
aerul
şi
apa
este un factor de mediu cu influenţădeosebită asupra sănătăţii. De calitatea solului depinde formarea şi protecţia surselor de apă, atât a celei de suprafaţă cât mai ales a celeisubterane.
Apa
este un factor de mediu indispensabil vieţii. Ea îndeplineşte înorganism multiple funcţii, fără apă toate reacţiile biologice devenindimposibile. Lipsa de apă sau consumul de apă poluată are multipleconsecinţe negative asupra omului şi sănătăţii sale.
Poluarea
reprezintă modificarea componentelor naturale prin prezenţa unor componente străine, numite poluanţi, ca urmare aactivităţii omului, şi care provoacă prin natura lor, prin concentraţia încare se găsesc şi prin timpul cât acţionează, efecte nocive asuprasănătăţii, creează disconfort sau împiedică folosirea unor componenteale mediului eseiale viii. (Conferia Mondiaa O.N.U.,Stockholm, 1972)Din cuprinsul definiţiei se poate constata clar că cea mai mareresponsabilitate pentru poluarea mediului o poartă omul, poluarea fiindconsecinţa activităţii mai ales social – economice a acestuia.Privită istoric, poluarea mediului a apărut odată cu omul, dar s-adezvoltat şi s-a diversificat pe sura evoliei societăţii umane,
referat.clopotel.ro
 
ajungând astăzi una dintre importantele preocupări ale specialiştilor din diferite domenii ale ştiinţei şi tehnicii, ale statelor şi guvernelor,ale întregii populaţii a ntului. Aceasta, pentru primejdiareprezentată de poluare a crescut şi creşte neîncetat, impunând măsuriurgente pe plan naţional şi internaţional, în spiritul ideilor pentrucombaterea poluării.
Poluarea
,printre alte clasificări, este clasificată în poluare naturalăsi poluare artificială.Sursele naturale principale ale poluării sunt erupţiile vulcanice,furtunile de praf, incendiile naturale ale pădurilor şi altele cum ar figheizerele sau descompunerea unor substanţe organice.
Erupţiile vulcanice
care
 
generează produşi gazoşi, lichizi şi soliziexercitând influenţe negative asupra purităţii atmosferice. Cenuşilevulcanice, împreună cu vaporii de apă, praful vulcanic şi altenumeroase gaze, sunt suflate în atmosferă, unde formează nori groşi,care pot pluti până la mari distanţe de locul de emitere. Timpul derămânere în atmosferă a acestor suspensii poate ajunge chiar la 1-2 ani.
Furtunile de praf 
sunt şi ele un important factor în poluareaaerului. Terenurile afânate din regiunile de stepă, în perioadele lipsitede precipitii, pierd partea aeriană a vegetaţiei şi n expuseacţiunii de eroziune a vântului. Vânturile continue, de durată, ridică de pe sol o parte din particulele , care sunt reţinute în atmosferă perioadelungi de timp. Depunerea acestor particule ca urmare a procesului desedimentare sau a efectului de spălare exercitat de ploi, se poate produce la mari distanţe faţă de locul de unde au fost ridicate.
Incendiile naturale sunt
 
o importantă sursă de fum şi cenuşă, carese produc atunci când umiditatea climatului scade natural sub pragulcritic. Fenomenul este deosebit de spândit, mai ales în zonatropicală, deşi, în general, gradul de umiditate al pădurilor din aceastăzonă nu este de natură să favorizeze izbucnirea incendiului.
referat.clopotel.ro
 
Din punct de vedere al felului surselor de poluare, produse de om(artificiale) se disting:- poluare industriala -20 25%-poluare casnică -50 60 %-poluare datorată mijloacelor de transport -20- 25 %
Industria
este, la momentul actual, principalul poluant la scarămondialăProcesele de produie industrială şi produia de energie aindustriei, sunt principalele surse ale poluării atmosferice dar laacestea putem adăuga orice arderi din care rezultă substanţe poluante.Gazele industriale, gazele rezultate din arderi, fie ca e vorba deincalzirea locuintelor sau de gazele de esapament eliminate deautovehicule, polueaza atmosfera cu numeroase substante daunatoaresănătăţii, aceste substante provoaca, printre altele, boli respiratorii sialergii, precum şi ploi acide ce distrug pădurile.
Praful, cenuşa şi fumul
au o proporţie destul de mare în totalitatea poluanţilor care există în atmosferă.
referat.clopotel.ro

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->