Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sikur Muhammedi a.s. të jetonte në Evropë

Sikur Muhammedi a.s. të jetonte në Evropë

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 23 |Likes:
Published by Fatmir Shehu

More info:

Published by: Fatmir Shehu on Mar 25, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2014

pdf

text

original

 
Sikur Muhammedi a.s. të jetonte në Evropë
Si do të jetonin myslimanët sot, sikur Pejgamberi,s.a.v.s. të jetonte me ne?
Nga: Ahmed Saad,
Imam në Londër 
 Si do të jetonin myslimanët sot, sikur Pejgamberi, s.a.v.s. të jetonte me ne?Ky artikull është i pari në vargun e artikujve që merren me problemet dheqë ofrojnë zgjidhje për myslimanët e Evropës nëpërmes personalitetit tëMuhammedit,s.a.v.s.VENDOSJA E STRATEGJISËNë kohë të fundit mendoj çfarë do të ndodhte sikur Muhammedi, s.a.v.s.t'ishte gjallë dhe të jetonte këtu në Evropë?I bartur nga kjo ide më sillen shumë pyetje : A do të vepronte edhe ai sikurdisa mysliman duke u izoluar nga bashkësia? A do të insistonte në një llojpetku të caktuar, sepse ky është sunnet, apo do t'i përshtatej shoqërisë dhekohës ku jeton? A thua ekzistimi i tij në Evropë do të ndryshonte imazhin ekeq për myslimanët të cilin e transmetojnë mediat? A thua paraqitja e tij eislamit jomyslimanëve do t'ishte vepruese dhe praktike ?PËRBËRËSI I CILI MUNGONMe gjithë zemër besoj që gjërat do të zhvilloheshin ndryshe sikurMuhammedi, s.a.v.s. të ishte gjallë sot. Nuk nevojitet shumë të mendohetpërse : ai ka pasë mendim strategjik.
 
Mungesa e këtij mendimi dhe planifikimi është një prej nxitjeve kryesorepër myslimanët e sotëm të Evropës.Studimi me themel i biografisë së Muhammedit, s.a.v.s. tregon se ka pasuarplanin detal e të përpunuar dhe udhëzimin e qartë nga Allahu, që i kakontribuar suksesit të misionit të tij. Planifikimi strategjik është njëri prejaspekteve të personalitetit të Pejgamberit, s.a.v.s. i cili për shumë myslimanështë ende i panjohur.Këtu në Perëndim, myslimanët e ndiejnë vetën keq edhepse gjatë janëprezent në Evropë, ende përpiqen që të dëgjohet zëri i tyre dhe të jenë tëpranuar. Në krahasim me popujt tjerë që kanë një histori më të shkurtër tëekzistimit në Evropë, myslimanët ngecin pas tyre në kuptim të integrimitdhe pranimit në kornizat e shoqërisë ku jetojnë.Nuk është aspak befasuese që njerëzit në Britanin e Madhe besojnë semyslimanët janë agresiv dhe që i luten "një zoti që e quajnë Allah, i cili iurdhëron t'i vras jomyslimanët kudo që i arrijnë."Edhepse myslimanët në Britanin e Madhe janë prezent më shumë se njëshekull, ekziston mungesa e planifikimit strategjik i cili i pengon të arrijnëekzistencën ideale dhe angazhimin në shoqërinë britanike.Shembull tjetër janë disa mysliman që jetojnë në Evropë dhe të cilët përshkak të sinqeritetit dhe dashurisë ndaj islamit, pa qëllim ju vështirësojnënjerëzve dëshirën që të bëhen mysliman. Personave që i kthehën islamit jushpjegojnë në detale të gjitha rregullat që padyshim janë hutuese edhe përmyslimanët që praktikojnë islamin, dhe tërë këtë për mirëseardhje në islam.Nëse kemi të bëjme me femrën, e cila paranon islamin, individët që në startfillojnë me rregullat e hixhabit, e ndonjëherë edhe me mbulimin e fytyrësedhepse nuk ka përfunduar me ligjëratat e para mbi themelet e Islamit.Është e panevojshme me i përmend të gjitha pasojat negative që mund tëshkaktohën nga një situatë e tillë.Besoj që Muhammedi, s.a.v.s. sikur të ishte në mesin tonë dhe të shikontesituatën e sotme, do të ju thoshte këtyre myslimanëve pedant që eteprojnë: " Filloni shkallë- shkallë, vëllezër dhe motra. Së pari filloni me
 
gjërat e rëndësishme sikur që kam filluar unë me njerëzit në Mekë. Ndizniflakën e fesë në zemra dhe lejoni që ajo të rritet dhe shkëlqen.E PARA DHE MË E RËNDËSISHMJA: RRUGA E MUHAMMEDIT,s.a.v.s.Plotë 13 vjetë qëllimi i tij ishte të ju spjegoj njerëzve qëllimin kryesor tëmisionit të tij: " Është vetëm një Zot, i cili meriton të adhuhrohet."Për Pejgamberin, s.a.v.s. nxitje të madhe paraqitnin 360 idhuj që rrethoninQabenë, e që duhej në kohë sa më të shkurtër t'i zgjidhë.Në të njejtin princip, myslimanët e sotëm evropian kanë shumë nxitje qëduhet zgjidhur nëpër mes planeve afatshkurtër, brenda kornizës së një planiafatgjatë.Para se myslimanët të kërkojnë respektimin dhe bashkëpunimin nga tëtjerët, duhet t'i zgjidhin konfrontimet e brendshme dhe ndarjet brendabashkësive myslimane dhe organizatave islame. Duhet të bashkojmë frontine brendshëm para se të bisedojmë me njerëzit jashtë rrethit mysliman.Në një nivel të dytë, duhet vendosur shembullin e besimit në mesorganizatave myslimane dhe jomyslimane në mënyrë që t'i pranoj shoqëria.Pejgamberi, s.a.v.s. u paraqit në mjedisin ku njerëzit adhuronin idhujt, dhe jetën e tyre ia përkushtonin idhujve, të cilët nuk kanë mundur t'iu sjellin asdobi e as dëm.Mund të gjejmë idhuj të ngjajshëm edhe këtu në Perëndim. Këta idhuj janëpubliku i cili rrotullon të vërtetën për të krijuar tregim, industria e modës ecila zgjon epshet trupore me eksponimin tejet të madh të trupit njerëzor,shpirtë harxhues që krijohet me reklama që ngulfatin për çdo ditë.Për rastet e këtyre nxitjeve, myslimanët duhet të kenë planin strategjik dheqëllimin e qartë para vetit.Myslimanët nuk mund të kenë çdo gjë në të njejtën kohë. Nevojitën tëpunojnë vazhdimisht, të jenë të qetë edhe kur ballafaqohën me çdo idhull nëveçanti.Si pikë të parë të veprimit të tij, Muhammedi,s.a.v.s. muarr që nga zemrat enjerëzve të mënjanoj dhe çrrënjosë idhujtarinë. Për suksesin e kësaj detyre

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->