Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Strategii de hranire pentru a spori consumul de furaje la vacile recent fatate.doc

Strategii de hranire pentru a spori consumul de furaje la vacile recent fatate.doc

Ratings: (0)|Views: 0|Likes:
Published by Mihai Paraschiv

More info:

Published by: Mihai Paraschiv on Apr 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2013

pdf

text

original

 
Strategii de hranire pentru a spori consumul de furaje la vacile recent fatate
 Atingerea consumului maxim de furaje, deci şi a vârfului de producţie, la cca. 8-10săptămâni după fătare, începe cu exploatarea corespunzătoare a vacilor în repaus mamar şicontinuă cu hrănirea judicioasă după fătare. În mod normal, dacă vaca recent fătată consumă bine hrana şi a expulzat placentapoate intra în grupul vacilor exploatate pentru lapte cel mai devreme la 7 zile după fătare. Imediatdupă fătare vacile au un apetit scăzut, iar producţia zilnică de lapte este în creştere, motiv pentrucare ele vor mobiliza din rezervele corporale pentru a susţine producţia de lapte. Discrepanţadintre consumul voluntar redus de furaje şi cerinţele nutriţionale ridicate este mai mare la vacileperformante, la care necesarul de nutrienţi creşte de 3 până la 7 ori comparativ cu cel dinperioada de repaus mamar. Ca urmare, scopul principal al fermierului imediat după fătare este sămărească consumul voluntar al vacilor la un nivel cât mai apropiat de cerinţele nutriţionale într-untimp cât mai scurt, folosind strategii de hrănire care să stimuleze consumul de furaje.Menţinerea consumului ridicat de substanţă uscată la vacile recent fătate este unuldintre elementele-cheie pentru asigurarea stării de sănătate şi a producţiei ridicate pe întregparcursul lactaţiei.S-au identificat patru măsuri strategice în furajarea vacilor recent fătate pentru a atingeacest scop.
1. Echilibrarea energetică şi proteică a raţiei
După fătare, datorită începerii sintezei de lapte, cerinţele de energie a vacilor creşte. Înacelaşi timp însă, ca urmare a stresului de fătare, consumul de furaje este redus, ceea ce face cabalanţa energetică să fie negativă.Pentru a compensa acest lucru trebuie ca, în primele 2-3 săptămâni de la fătare, nivelulenergetic al raţiei fie de 1,68 megacalorii pe kilogram substanţă uscată. Aceasta posibilitatea vacii să treacă treptat de la un regim sărac în energie din perioada imediat dinaintede fătare, de 1,59 Mcal la regimul de hrănire al vacii în lactaţie a cărei conţinut energetic al raţieieste de 1,72-1,76 Mcal/kg substanţă uscată (vezi tabel).Proteina este un alt component important al raţiei vacilor recent fătate. Se recomandăca raţia acestei categorii să conţină între 17 şi 19% proteină brută din substanţa uscată.
2. Administrarea furajelor de foarte bună calitate.
Un alt mod de a spori consumul de furaje la vacile recent fătate este de a-i administranumai furaje de cea mai bună calitate, cum ar fi de exemplu fânul de lucernă care să nu aibă maimult de 40% celuloză brută. Furajele de bună calitate conţin o cantitate mai mare de energie şiau o palatabilitate mai ridicată decât furajele de slabă calitate.
3. Limitarea concentraţiei de grăsime din raţie.
Un procent de peste 5% de grăsime din substanţa uscată a raţiei poate descurajaconsumul de furaje la vacile recent fătate. Aceasta înseamnă că în raţia acestora nu trebuieadăugate suplimente de grăsime, nivelul de grăsime al ingredientelor raţiei fiind suficient.
4. Practica furajării.
Una dintre cele mai importante influenţe asupra consumului de furaje la vacile dinaceastă categorie o are modul de administrare al raţiei. Vacile recent fătate sunt cele maivulnerabile şi cele mai puţin competitive animale din fermă. Din aceste motive ele vor evitasituaţiile care le obligă să concureze pentru hrană, ceea ce reduce consumul de furaje. Adeseori comportamentul agresiv al vacilor dominante poate descuraja consumul dehrană la vacile recent fătate, mai ales în sistemul de întreţinere liberă.Se recomandă următoarele practici pentru a stimula consumul de furaje:
Menţineţi furajul proaspăt disponibil cel puţin 20 de ore pe zi.
 Asiguraţi un front de furajare de cel puţin 50-60 cm pe vacă.
 Administraţi hrana de cel puţin 3 ori pe zi.
 Împingeţi furajul în iesle de cel puţin 4 ori pe zi.
Curăţaţi ieslea zilnic.
 Asiguraţi permanent apă proaspătă şi curată.
 Asiguraţi cel puţin 0,3 metri liniari de adăpătoare pe vacă.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->