Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Angina Pectorala Stabila

Angina Pectorala Stabila

Ratings:
(0)
|Views: 69|Likes:
Published by zeppelin_v12
o scurta incursiune in boala coronarina ischemica
o scurta incursiune in boala coronarina ischemica

More info:

Published by: zeppelin_v12 on Apr 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/25/2014

pdf

text

original

 
ANGINA PECTORALA STABILAPROTOCOL DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENTAngina stabila
este un sindrom clinic caracterizat prin durere la niveltoracic,mandibular,la nivelul umarului,spatelui sau bratelor, care apare tipic la efortsau stres emotional si este ameliorat de repaus sau nitroglicerina. Mai putintipic,durerea poata sa apara in zona epigastrica.
Diagnosticul si evaluarea anginei
implica examinare clinica,teste de laborator siinvestigatii cardiologice specifice.Scopul investigatiilor poate fi rezumat dupa cumurmeaza:1.confirmarea prezentei ischemiei la pacientii cu suspiciune de angina stabila2.identificarea sau excluderea conditiilor asociate sau a factorilor precipitanti3.stratificarea riscului4.planificarea optiunilor terapeutice5.evaluarea eficientei tratamentului.
Simptome si semne
Anamneza este esentiala in diagnosticul anginei stabile.Caracteristicile durerii determinate de ischemia miocardica(angina pectorala) pot ficlasificate in patru categorii:localizare,aspect,durata,relatia cu efortul fizic si cu altifactori agravanti sau care le amelioreaza.Este importanta identificarea pacientilor cu angina instabila ,care se poate prezenta ca:-angina de repaus--angina rapid progresiva sau angina crescendo,cum ar fi angina stabila anterior cuagravare rapida in prezent---angina nou instalata adica debut recent de angina severa cu limitarea marcata aactivitatii obisnuite in cursul primelor doua luni de la aparitie.Clasificarea severitatii anginei dupa
CANADIAN CARDIOVASCULAR SOCIETY:CLASA I:
”activitatea obisnuita nu provoaca angina”
CLASA II
:”limitarea usoara a activitatii obisnuite”
CLASA III:
”limitarea marcata a activitatiinfizice obisnuite”
CLASA IV:
”incapacitatea de a desfasura vreo activitate fizica fara disconfort sau“angina de repaus”
 
Elementele de anamneza importante pentru stratificarea riscului sunt fumatul in prezent,varsta inaintata,IM in antecedente,simptome de insuficienta cardiaca,modul deaparitie(debut recent sau progresiv),severitatea anginei si in special lipsa de raspuns latratament.Modul de aparitie a anginei,frecventa anginei si anomaliile ECG de repaussunt predictori independenti pentru supravietuire in general si pentru supravietuireafara IM in special in primul an de la evaluare.Examenul fizic al pacientului cu angina pectorala(suspicionata) trebuie sa urmareascaidentificarea sau excluderea conditiilor detreminante sau asociate sau a factorilor  precipitanti si stratificarea riscului.
Trebuie cautate elemente cheie ca:
--semne de boala valvulara cardiaca sau de cardiomiopatie hipertrofica obstructiva--hipertensiune arteriala--dovezi de boala vasculara noncoronariana--comorbiditati importante,in special patologie respiratorie--semne de insuficienta cardiaca--masurarea indexului masei corporale si a circumferintei taliei pentru a identificasindromul metabolic.
TESTE DE LABORATOR Glicemia a jeun si profilul lipidic a jeun
incluzand colesterolul total(CT), HDL-colesterolul, LDL-colesterolul si trigliceridele ar trebui determinate la toti pacientii cuangina stabila pentru a stabili profilul de risc al pacientului si nevoia de tratament. Nivelele crescute ale CT, LDL-C si glicemiei sunt de asemenea indicatori ai prognosticului. Profilul lipidic si statusul glicemic ar trebui reevaluate periodic pentrua aprecia eficienta tratamentului si a descoperi diabetul zaharat nou aparut.Serecomanda efectuarea hemoleucogramei complete si dozarea creatininei serice la toti pacientii.
RADIOGRAFIA TORACICARadiografia toracica(RgfT)
trebuie solicitata doar la pacientii cu suspiciune deinsuficienta cardiaca,valvulopatie sau boala pulmonara.Prezentacardiomegaliei,congestiei pulmonare,dilatatiei atriale si calcificarilor cardiace a fostasociata cu prognosticul.
 
ELECTROCARDIOGRAMA DE REPAUS (ECG)
La toti pacientii cu suspiciune de angina pectorala pe baza simptomatologiei trebuieefectuata o electrocardiograma de repaus cu 12 derivatii,desi trebuie subliniat faptulca ECG normala de repaus nu este neobisnuita nici chiar la pacientii cu angina severasi nu exclude diagnosticul de ischemie.Anomaliile ECG de repaus cum ar fisubdenivelare de ST,unde Q,hemibloc anterior stang si bloc de ram stang (BRS) seasociaza cu un prognostic nefavorabil al anginei stabile.
ECG DE EFORT
La majoritatea pacientilor, ECG de efort este testul de electie initial pentrudiagnosticarea bolii coronariene si stratificarea riscului.
TESTE DE STRES ASOCIATE CU INVESTIGATII IMAGISTICE--
Ecocardiografia--Scintigrafia de perfuzie
ECOCARDIOGRAFIA DE REPAUS
TRATAMENT
OBIECTIVELE TRATAMENTULUI:1.
Ameliorarea prognosticului prin prevenirea infarctului miocardic si a decesului.2.Reducerea sau disparitia simptomelor.
MANAGEMENTUL GLOBAL,INCLUZAND MASURI NON-FARMACOLOGICE
--Pacientii si persoanele din anturaj trebuie informati asupra semnificatiei anginei pectorale si a implicatiilor diagnosticului si masurilor terapeutice recomandate--Trebuie sfatuiti asupra atitudinii in cazul crizei anginoase adica sa intrerupa,cel putin pentru o scurta durata activitatea care a produs angina si sa utilizeze un nitratsublingual pentru ameliorarea acuta a simptomelor --pacientul trebuie informat asupra efectelor secundare ale nitratilor si a utilizarii profilactice adecvate a nitratilor 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->