Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
79Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Din Istoria Automobilului

Din Istoria Automobilului

Ratings:

4.5

(2)
|Views: 9,056|Likes:
Published by silvic

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: silvic on Mar 27, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2014

pdf

text

original

 
CUNOAŞTEREA AUTOMOBILULUI Nicolae ŢUREA
REPERE DIN ISTORIA AUTOMOBILULUI
. Primul vehicul autopropulsat 
De când a apărut civilizaţia umană, a apărut şi nevoia de transport. La început omul a folositforţa musculară proprie apoi pe cea a animalelor domestice dar adevărata epocă atransporturilor a apărut o dată cu inventarea roţii.După apariţia maşinii cu aburi nu a durat mult timp şi a apărut primul vehicul autopropulsat. Nicolas-Joseph Cugnot, inginer al armatei franceze a realizat, în cadrul Arsenalului, un vehiculdestinat remorcării pieselor grele de artilerie. Acest vehicul (1769) era realizat din lemn, avândtrei roţi cu bandaj metalic (ca la roţile de car), un motor cu aburi cu doi cilindri, cazanul aveagreutatea de o tonă, necesita realimentarea la fiecare 10... 15 minute, dezvolta viteza maximăde 9,5 km/h şi era deservit de două persoane. Din păcate, la prima demonstraţie, mecanismulde direcţie a cedat şi vehiculul a lovi zidul unei grădini şi a explodat. După cum se vede o datăcu apariţia primului autovehicul a apărut şi primul accident.
. Primul vehicul autopropulsat – Cugnot 1769
. Primul motor în patru timpi 
În anul 1875 Siegfried MARCUS realizează la Viena primul autovehicul echipat cu unmotor în patru timpi cu carburator elementar; Nikolaus August OTTO în 1876 construieşte şi brevetează primul motor în 4 timpi, cusupape laterale. Industriaşul german Wilhelm Maybach l-a perfecţionat şi a începutconstrucţia unor astfel de motoare.
 
CUNOAŞTEREA AUTOMOBILULUI Nicolae ŢUREA
1.3. MOTORUL DIESEL
La începutul anului 1892 Rudolf Diesel solicită Oficiului German de Patente un brevet privind“Metodă de funcţionare şi proiect pentru un motor cu combustie internă”. Celebrul motor aveaun randament de 26% ceea ce reprezenta mai mult decât dublul randamentului motorului cu
 Fig. 2. Motorul 
OTTO -
o pagină din brevet  Fig.3. Motocicletă dotată cu motor OTTO
 
CUNOAŞTEREA AUTOMOBILULUI Nicolae ŢUREAaburi (12%). Diesel s-a bazat pe mecanica motorului în patru timpi. Principiul de funcţionare alacestuia este autoaprinderea amestecului carburant datorită temperaturii care se obţine încamera de ardere la sfârşitul cursei de comprimare.Se spune, ca intr-o seară când lucra în atelierul său, fiind preocupat de modalitatea deintroducere a combustibilului în camera de ardere a motorului, soţia sa, Martha,l-a chemat rugându-l să se pregătească de pentru o vizită. La un moment dat el o vede pe soţie parfumându-se cu un atomizor (pulverizator). În acel moment Diesel a ştiut că problemaintroducerii combustibilului în camera de ardere este rezolvată şi anume pulverizarea cuajutorul unui injector.Şi astfel, în motorul inventat de el, se comprimă numai aerul iar combustibilul este introdus încamera de ardere, prin injecţie la sfârşitul cursei de comprimare, când sunt realizate condiţiilede formare şi ardere a amestecului carburant.
1.4. Automobile celebre
PRIMUL AUTOMOBIL CU MOTOR CU APRINDERE PRIN SCÂNTEIE(Otto)
 Fig. 4.Rudolf Diesel şi celebrul său motor 

Activity (79)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Chiosa Angela liked this
Chiosa Angela liked this
Florina Ciurez liked this
Contul Stealth liked this
florinescu61 liked this
Ioana Harton liked this
Claudia Clau liked this
Claudia Clau liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->