Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Download
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
0Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
264 Maligne bolesti

264 Maligne bolesti

Ratings: (0)|Views: 58|Likes:
Published by Dragutin Petric

More info:

Published by: Dragutin Petric on Apr 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See More
See less

04/25/2013

pdf

text

original

 
Epilepsija: Sveobuhvatna Udžbenik
 
2. izdanje
© 2008 Lippincott Williams & Wilkins
 
 
 
Poglavlje 264
Maligne bolesti
Lawrence D. RechtGlantz Michael
Uvod
Napadi su često prvi simptom u bolesnika s tumorima mozga, i onipredstavljaju važan uzrok morbiditeta potencijalno spriječiti. Oni timepredstavljaju klinički problem zahtijeva određene tretmane koji ne moranužno utjecati na tijek tumora mozga, ali da općenito poboljšati kvalitetuživota.
Povijesne perspektive
Prva izvješća o odnosu između tumora mozga i epilepsija su objavljeni prije18. stoljeća, a broj kliničara, uključujući i J. Russell Reynolds, skrenuo jepozornost na ovaj problem u ranom 19. stoljeću. Hughlings Jackson,međutim, bio je prvi istaknuti izravan povezanost između djelomičnogepilepsije i tumora.
40
 
 
Jackson je također priznao odnos izmeđuepileptogenost i tumora ukljenost kortikalne sive tvari.
40 
 
,41
 
Od tada, evolucija neurokirurških tehnika i razvoj novih imaging tehnikeuvelike olakšano upravljanje tumor povezane epilepsije. Ipak, kontroverzeoko optimalnih farmakološke i kirurške terapije nastavi, a napadi još uvijekpredstavljaju jedan od češće susreću problemi u neuro-onkologije.
Epidemiologija
Iako novotvorine mozga račun za samo 1% slučajeva epilepsije, napadaji se javljaju u oko 50% djece s supratentorial tumora,
4,39,50
i konvulzijerazviti u oko 35% do 40% odraslih osoba s tumorima mozga.
48
stopa jeznatno niža za tumora hipofize infratentorial ili regije, a time i veći zasupratentorial lezija. Nadalje, budući da liječnici koji nisu neurolozi suvjerojatno propustiti napadaja s osim motornih manifestacija, ove brojke suvjerojatno istinito.U većine bolesnika s supratentorial nekvalitetan gliomi, oduzimanje je
 
početna manifestacija.
47,66
Napadaji se javljaju osobito često u suradnjis oligodendrogliomas. Najnovija retrospektivna studija pokazala napadaji bitiprvi simptom u tri četvrtine pacijenata s oligodendrogliomas.
91
Napadi sutakođer često susreće u bolesnika s meningeoma. Iako je ranije radnici suizvijestili da su napadi rjeđe susreću u slučajevima više malignih neoplazmiglija,
27
nedavne studije pokazuju da je do 60% bolesnika s malignim gliomiiskustva napadaja u nekom trenutku tijekom svog kliničkog naravno.
57
Nasuprot tome, učestalost napadaja u bolesnika s cerebralnom metastaza je znatno niža, većina izvješća upuju na estalost 20% u vrijemepredstavljanja.
18,28,63,96
Klinička prezentacija
 
linička K 
 
orelati Tumor-Associated epilepsi 
 
 je
Unatoč promjenjivom frekvencijom napadaja kao funkcija histološki podtip,najvažniji čimbenik povezan s razvojem zapljene je vjerojatno tumorlokacija.
44 
 
,52
 
 
Napadaji se javljaju mnogo češće u supratentorial (22%-68%) nego infratentorial (6% ) lezije.
31 
 
,64 
 
,78
 
 
Štoviše, učestalostnapadaja povećava kao mjestu tumora pristupi rolandic pukotinu.
90
 
 
Kaoudaljenosti od središnjih senzorimotoričke regiji raste, rano napadaja sumanje vjerojatno da će se dogoditi.
65
Isto tako, površno i kortikalnetumori povezani s mnogo većom estalošću od epilepsije nego sunoncortical duboke lezije (63% naspram 29%), te lezije u potpunosti unutarbijele tvari nerijetko proizvesti napadaja.Ostali faktori stranu od mjesta su također vjerojatno važne odrednice. Obakroničnost od rasta tumora i dobi bolesnika utjecati na učestalost epilepsijeu intra-aksijalnih supratentorial neoplazmi.
23 
 
,24 
 
,25 
 
,30 
 
,31 
 
,34 
 
,54 
 
,64 
 
,69 
 
,70
 
 
Polako rastu tumora, kao što su gangliogliomas i dysembryoplasticneuroepitelijalni tumori, su zastupljene u bolesnika s tumorima mozga kojiimaju napadaje, dok brže rastu tumora rjeđe epileptogenic. Dakle,oduzimanje učestalost 70% je prijavljen za astrocytoma, ali samo 37% zaglioblastom multiforme.
4,70,90
Mladi dobi također je povezano sprisustvom epilepsije.
91
 Zap
 
 jena vrste u Tumor-Associated epileps
 
 je
Budući Jackson prvi primijetio, krajem prošlog stoljeća, odnos izmeđuuncinate napadajima i tumori frontotemporo-orbitalne regije, mnogi suizvješća dokumentirani važan odnos između tipu napadaja i prisutnosttumora. Unatoč povremenim neslaganja,
48 
 
,86
 
 
korelacija između određenuvrsti napadaja i oba određenom neoplazme ili posebne tumora mjesto jekomentirao puta. U analizi psihomotorne napada u 80 neliječenih bolesnikasa i bez tumora, primjerice, mirisni i ukusni halucinacije su vrlo sugestivantumora.
43 
 
,52
 
 
Muller (citirano u Jackson
40
 
 
) istaknuo mirisni halucinacije,povećava učestalost napada, i slučajne varijacije u vrsti napada (posebicemotornih napadaja) da bude osobito karakteristično tumora. Za djecu,vjerojatnost dijagnosticiranja temeljni tumor je veći u onih s kompleksnim
 
P.2638parcijalnim napadajima (10% -46%) u odnosu na one s drugih ovršnih vrste.
7,82,90
U nedavnom nizu bolesnika s oligodendroglial tumora, napadaji su otprilike jednako podijeljeni između generaliziranih, djelomično, i mješoviti vrste.
91
Nasuprot tome, lokalizacija se odnose na motorni napadi, karakterizirakloničke trzanjelice ili jedan ud, često karakteristika bolesnika s metastazama u lubanju ilimalignih gliomi,
44,48
i tim napadajima su gotovo uvijek vidjeti u suradnji sžarišnim neurološkim abnormalnostima.
57
 
 
multifokalna ili bilateralnineoplazme češće proizvoditi napadaje od usamljenih neoplazmi ne,
57
 
 
inapadaji se javljaju češće s lezijama središnjeg žianog sustava (SŽS)uzrokovane metastatskim melanomom, jer ti lezije uključivati
sive i imajutendenciju da se više.
11
Nadalje, parcijalne konvulzije u bolesnika stumorima mozga su klinički značajna, jer . su rijetko lažno lokaliziranja itime osigurati trag tumora lokaciji
1
Nakon djelomičnog ili sekundarnogeneralizirane konvulzije, mnogi pacijenti s kroničnim tumora mozgapokazuju značajan Todd paralizu, iako obično prolazne, to može biti trajna.
56
Dijagnostička evaluacija
Budući da napadaji su predstavljajući prigovor u oko 20% bolesnika s novo-otkrivenim moždanih metastaza,
68
ma slikovnog prikazivanja, pomogućnosti magnetska rezonancija (MRI), potrebno je u svakom pacijentu srakom u kojima napadaji razvijati. Budući da napadaji također se javljaju udo 40% neutropenic bolesnika s infektivnog meningitisa,
51
 
 
su čestamanifestacija leptomeningeal karcinomatoza, te su izvijestili kao ranimanifestacija limbički encefalitis, spinalnoj tekućini analiza s pažljiveprocjene pacijenta prethodne klinički tijek za moguće epileptogenic droga imetaboličkih aberacija uvijek naznačeno.Prije pojave moderne neuroprikazivanja, značaj oduzimanje kao prvimanifestaciju tumora mozga nedovoljno je prepoznat, a prosječna kašnjenjeizmeđu prvog napadaja i tumora dijagnoze je oko tri godine.
16 
 
,44 
 
,89
 
 
Uposljednjih nekoliko godina, međutim, skeniranje s kompjutorska tomografija(CT) i MRI je napravio to moguće dokumentirati da mnogi niskog stupnjagliomi imaju relativno benigne patološke značajke i, iako oni proizvodekronične epilepsije, imaju tendenciju da bude povezan s dugim opstanak.
26
 
,71
 
 
Nadalje, low-grade gliomi se sretnim slučajem navedeno u do 20%resekcijom kirurških uzoraka iz mozga pacijenata s kroničnim epilepsijetemporalnog režnja.
10 
 
,58 
 
,79 
 
,84
 
 
Stoga je autorov preporuka da svipacijenti s prvog napadaja imaju studiju CNS imaging , po mogućnosti MRI,u vrijeme predstavljanja.Elektroencefalografiju (EEG) je također koristan u procjenjivanju tihbolesnika. Nalazi koreliraju s tumora lokaciji, te u oko 40% bolesnika, EEGabnormalnosti su lateralized na stranu tumora.
17
 
 
S druge strane, uautorovih iskustva,
32
 
 
EEG ne predvidjeti koji pacijenti sa supratentorial

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->