Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
271 Sinkopa

271 Sinkopa

Ratings:
(0)
|Views: 11|Likes:
Published by Dragutin Petric

More info:

Published by: Dragutin Petric on Apr 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2013

pdf

text

original

 
Epilepsija: Sveobuhvatna Udžbenik
 
2. izdanje
© 2008 Lippincott Williams & Wilkins
 
 
 
Poglavlje 271
Sinkopa
Mark S. QUIGGThomas P. Bleck
Uvod
Pojam
sinkopa,
iz grčkog za "rezanje Ukratko," odnosi se na naglo i prolazni gubitaksvijesti uz gubitak mišićne ton. To je obično uzrokovan iznenadnim, globalnog smanjenjamoždane perfuzije i oporavak klinički javlja obnovu normalnog moždanog protoka krvi. Vrloprolaznost ovog sindroma i niz medicinskih poremećaja koji mogu uzrokovati ili gaoponašati su u središtu dijagnostičkih problema koji neurolog suočava.
Def 
 
inici 
 
 je
Pacijenti i lijnici podjednako koriste različite uvjete za opisivanje pojava sinkope. Pojam
nesvjestica
često koriste kao sinonimi sinkope i snima bitnih kriterija-gubitak svijesti imišića ton. Ako se simptomi razlikuju samo po stupnju, tako da je djelomični gubitaksvijesti s istom pada, izraz
 presyncope
se često koristi. Manje posebni uvjeti, kao što
 zaspeš, zamračenje,
ili
vrtoglavicu,
potrebna daljnja objašnjenja postati dijagnostičkikorisna. Neki liječnici ograničiti značenje
 pad napada
na epizode prolazne gubitak tonusas očuvanje svijesti, definicija koja nosi različit teret etiologies nego radi sinkopa.
Učestalost i prognoze
Kada mjereno u studijama uzastopnih posjeta hitnoj, sinkopa vas traži oko 3% hitnojprocjenama, omjer koji je malo promijenio u posljednjih 25 godina.
9,14,56
multicentrično istraživanja procjenjuju da od 865 milijuna posjeta hitnoj između 1992 i2000, 6.700.000 (0,77%) su se odnosile na sinkope.
78
Iako ne dobi nije pošteđen, incidencija sinkope je najviša među starijim osobama. Studija711 starijih pacijenata otkrila 10-godišnju prevalenciju od 23% i godišnji učestalost 7%.
52
Od onih koji su primljeni u bolnicu, 59,9% su dob 70 godina ili stariji.
79
Osimpovećanja dobi, i drugi čimbenici što dovodi do viših stopa hospitalizacije su ženski spol ibijele rase.
78
Učestalost sinkope među djecom i mladima je 1,25%, izviru u 15 -. Do 19-year-old skupini
20
 
 
Mladi sportaši na prosječnom dobi od 16 godine pokazuju da 6,2% imao sinkope uposljednjih pet godina.
10
 
Dijagnoza je važno, jer je smrtnost od sinkope varira u skladu s temeljnim etiologije.Kapoor odredio 5-godišnje ishod 433 pacijenata ocjenjuje za sinkope.
41
Smrtnost je>50% u bolesnika s srčanog uzroka sinkope, u odnosu na 30% u bolesnika s noncardiacuzroka i 22% s nepoznatog uzroka.Podaci iz Framingham Heart Study naglasiti da Sinkopa od srčanih uzroka je često
 
P.2700predvodnik značajne koronarne bolesti.
76
U ovoj studiji, 822/7, 814 (10,5%) pojedinciizvijestili Sinkopa tijekom 24-godišnje razdoblje, za ukupnu učestalost prvom izvješću odsinkope od 6,2 / 1000 osoba-god. Relativna stopa rizika doživio od strane onih s sinkopeiz bilo kojeg razloga u odnosu na one bez sinkope je 1,31. Srčani sinkopa ima najvećirelativni rizik od smrti od bilo kojeg drugog uzroka sinkope na 2,01 i posebno visok rizik odsmrti vezane za koronarne bolesti (relativni rizik 2,66). Framingham studija takođernaglašava da one čija etiologija sinkope ostaje nepoznato ne mora nužno doživjeti benignitijek, imaju relativni rizik od smrti od bilo kojeg uzroka 1,32.Starija dob čini se da povećava rizik od smrtnosti u srčanom sinkope. Druga studijaKapoor da u usporedbi stope smrtnosti bolesnika <60 i> 60 godina otkrili da, iako dvijegodine smrtnost je bila 27% u starije i 8% u mlađoj skupini, kardiovaskularni uzroci ostaonajznačajniji faktor rizika za smrtnost u bilo.
43
 
 
U starijih osoba, sinkope nosi većusmrtnost unatoč etiologije. U starijih bolesnika hospitaliziranih za sinkope, 4-godišnjasmrtnost je bila 41%, s relativnim rizikom srčanih sinkopa ne varira značajno od onoganoncardiac sinkope.
30
 
Pobol povezana s traumom iz sinkope pada također pridonosi troškova vezanih uz sinkope.Između 16% i 36% bolesnika koji imaju iskustva sinkope niz ozljeda iz manjih razderotine imodrice na frakturu kuka, lica, ili udove.
14,41
Pobolijevanje sinkope nadilazi fizičko. Procjene funkcionalnog statusa bolesnika skroničnim stupnjeva Sinkopa pokazuju psihosocijalne umanjenja sličnim onima iskusnipacijenata oboljelih od drugih bolesti hendikepiranosti, poput reumatoidnog artritisa ilikrižobolja.
51
Učestalost recidiva sinkope nije osobito korisna u karakterizaciji bolesnika prema etiologijiili prognoze,
41
 
 
iako je svaka epizoda sinkope povećava vjerojatnost ozbiljne ozljede. UKapoor je studiji 433 bolesnika nakon sinkope za 5 godina, 153 je imao jedan ili višerecidivi, a prosječan broj recidiva bio veći od šest.
41
 
 
Bilo dijagnoza je srčani,noncardiac, ili nepoznata, recidivi su bili uobičajeni u svakoj kategoriji.2000 Zdravstvo i korištenje projekta procjenjuje godišnji trošak sinkopa povezanihbolničkih prijema u Sjedinjenim Američkim Državama, na 2,4 milijarde dolara, stavljanjesinkopa u rangu s astmom (2,8 milijarde dolara) i virusa humane imunodeficijencije (2,2milijarde dolara).
78
procijenjeni trošak po pacijentu je 5.400 dolara. Visoka cijenaodražava poteškoće u uspostavljanju dijagnoze sindroma ima i široki spektar mogućihetiologies i visoku stopu studija vraćaju nondiagnostic rezultate. Ovi problemi doveli sudo objavljivanja smjernica o procjeni i hospitalizacija od sinkope, poštivanje kojih nekiizvještaj, dovodi do viših prinosa u dijagnostičke tnosti, ali da nema jasnih smanjenjatroškova.
16 
 
,26
 
 
Ostale kliničara, međutim, izvješće uspjeh u smanjenje troškova,smanjenje testa, a zdravstvene prednosti u korištenju specijaliziranih Sinkopa jedinica iprotokoli rizika raslojavanja i evaluaciju.
45 
 
,74
 
Klinička Opis
 
lasične Simptomi 
U prodromal simptomi klasične sinkope su poznate većini liječnika, a sastoji se odmučnine, "znojan" znojenje, vizualnih zamućenje i "graying iz" zujanje u ušima,nepromišljenost, i vrtoglavica. Pacijent se pojavljuje pepeljasto ili blijedo i postajediaphoretic. Midrijaza se može dogoditi s tachypnea i bradikardija. Svjedoci čestoprimijetiti da je žrtva u "oči valjane natrag u glavu", odražavajući blijedi ekstraokularnihtonus. Pacijent postaje difuzno slab i hypotonic i, kao svijest izgubila, pada na tlo snedostatkom zaštitne reflekse ako nije podržana. U sekundi do nekoliko minuta, kadapacijent je horizontalna, boja, puls, i svijest povratak. Tijekom anoksičnog fazi, prijenego što pacijent oporavi svijest, nekoliko epileptički trzaja ili čak i više ritmičke,kloničke pokreti mogu pojaviti. Takav sinkope konvulzije je čest i često dovodi dopogrešnih izvješća epileptičnih napadaja. Posljedice ukljuju nastavak mninu i slabost,
 
ali uopćen pospanost, zbunjenost, i amnezije su ograničena.
Sinkope mioklonus
Ove zajedničke kliničke značajke su potvrdili putem video analize sinkope inducirane uzdravih dobrovoljaca kroz okular pritiskom, hiperventilacije, i Valsalva manevar.
49
Tipičnisimptomi su prodromal zamagljen vid, vrtoglavicu, vrtoglavice, mučnina. Prosječnotrajanje gubitka svijesti bio je oko 12 sekundi, a epileptički djelatnost (sinkopekonvulzije) došlo u 38/42 sinkope epizoda. Automatizmi zabilježen je u gotovo 80%.Otvoreno oči i gore oko odstupanja su također čest. Zvučni i vizualni halucinacije, običnonije izazvalo je u prijašnjim istraživanjima, zabilježeni su u 60%. Postictally, prolazneamnezije dogodio u jednoj od 42 osoba, ali kognitivne posljedice su inače unremarkable.Ni u jednom od tih normalnih pojedinaca, niti u drugim studijama induciranih sinkopekonvulzija u bolesnika nije inkontinencije javljaju.
2 
 
,34 
 
,49
 
Od manifestacija sinkope, grčevit pokreti su potencijalno najviše zbunjujući jer onipostavljaju pitanje epileptičnih napadaja. Studije sinkope konvulzije izazvane u bolesnikatijekom srčanih elektrofiziologija studija,
dvije
 
 
pozitivne tilt-table studije,
34
i kod zdravihdobrovoljaca
49
opisivanje prevalenciju od 45% do 90%.Epileptički aktivnost tijekom sinkope grč je obično multifokalne i aritmiju, ali generalizirati,ritmička mioklonus je također čest.
36,49
Prema našem iskustvu, pristran bolesnikapredviđenih za dijagnozu epilepsije u nadzorne jedinice, dystonic poziranje slična onojsložene parcijalne zapljene je Nije neobično i dodaje daljnje poteškoće u čisto vizualnograzlikovanja sinkope i epileptički motornih aktivnosti. Ovo mišljenje je podržan od stranevelikog istraživanja (694 osoba) simptoma izazvanih nagibni stol testiranje, 8% ispitanikas pozitivnim rezultatima
(n
= 222) je imao "neurološke manifestacije" sukladni s kliničkimponašanja tonik-clonic napadaja, žarišna konvulzije, ili dizartrija ili afazijom.
63
Elektroencef 
 
alograf 
 
 
 je Izgled 
Elektroencefalografije snimke dokumentiraju elektrofizio Korelati sinkope grčeva. Ubolesnika s vasovagal sinkope koji imaju napade izazvane nagibnog stola,elektroencefalogram (EEG) pokazuje postupni razvoj high-amplitude 3 - do 5-Hzusporavanje tijekom prodromal simptoma. Sporo-val frekvencija smanjuje na 1 -. Do 3 Hzaktivnosti s gubitkom svijesti
36
U snimkama srčanog sinkope uzrokovane ventrikularniharitmija,
2
elektrografičke rezultati su više varijabla a ponekad imaju izraženu slabljenjekortikalne aktivnosti s gubitkom svijesti, iako je u U većini slučajeva, ritmičkuusporavanje događa prije napona gušenja. Promjene u EEG-u se javljaju oko 10 do 15sekundi nakon razvoja aritmije. Zanimljivo je da je mozak-kriška pripreme lišena kisikapokazuju vrijeme nastanka do izoelektrične aktivnosti oko 7 minuta,
64
što implicira dacorticothalamic djelatnost obuhvaća vlasište EEG je više osjetljiv na hipoksiju odpojedinih kortikalnih neurona. Normalno pozadina djelatnost vraća brzo obnove cirkulacijui povrat svijesti. Epileptički aktivnost nema konzistentan odnos s EEG promjene, a moglabi se dogoditi prije ili poslije EEG gušenja.
2
ni u studiju bili su epileptiform ili ictalispuštanja primijetio.
2,36
I trajanje gubitka svijesti i postsyncopal zbunjenosti linearnose odnose na trajanje srčane disfunkcije.
2
 Slike 1 
 
i2 
 
pokazuju tipične EEG pratnja usinkope izazvane srčanim asystole i refleksnom bradikardije inducirane dah gospodarstvu.
Diferencijalna dijagnoza
Budući da neurolozi i epileptologists može se očekivati
da će vidjeti više odabranihbolesnika grupu od kardiologa, liječnici opće prakse i liječnici hitne soba, glavnina overasprave fokusira na odvajanje neuroloških uzroka sinkope iz drugih etiologies. Međutim,zbog neurološki uzroci su relativno rijetki, rasprava o diferencijalnoj dijagnozi sinkope jepoduzela prvi.KaoTablica 1 
 
pokazuje, čak i kratak popis uzroka sinkope mogu biti zastrašuje. Višekoncizan način je grupirati bezbroj uzroka na pet glavnih kategorija: (a) poremaji

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->