Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
276 Poremecaj spavanja

276 Poremecaj spavanja

Ratings: (0)|Views: 3 |Likes:
Published by Dragutin Petric

More info:

Published by: Dragutin Petric on Apr 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/25/2013

pdf

text

original

 
P.2756P.2757
Epilepsija: Sveobuhvatna Udžbenik
 
2. izdanje
© 2008 Lippincott Williams & Wilkins
 
 
 
Poglavlje 276
Poremećaji spavanja
Mark W. MahowaldCarlos H. Schenck
Uvod
Od spavanja i epilepsije česti su ortaci, to stoji da je razlog da poremajispavanja mogu oponašaju, izazvati, ili čak biti potaknuta epileptičnihfenomena, i obrnuto. Poznato je da je, kod nekih pojedinaca, san promičenapadaja, kao i sna.
25 
 
,86
 
 
Isto tako, oduzimanje poremaji mogu utjecatina buđenja ciklus spavanja.
114
 
 
Kao što je objašnjeno upoglavlju 188 
 
, uvećini slajeva, epilepsija je vrlo stanje ovisi o : Non-rapid eye movement(NRM) spavanja potiče napadaje, dok rapid eye movement (REM) spavanje je relativno antiepileptko država.
132 
 
,134
 
 
Ta činjenica odražavadramatične reorganizaciju cjelokupnog središnjeg živčanog sustava (SŽS)dok se kreće preko tri države biti: budnosti, NREM spavanja i REM san.Postoje određene čimbenici u NREM spavanja koji olakšavaju epileptičneispuštanja. Postoji svibanj biti odnos između sna vretena i šiljak-a-valarafala u ljudskom epilepsije.
57
 
 
Postoji svibanj također biti odnos izmeđucikličnog izmjenične uzorak (CAP) od "fluktuirajućeg kortikalnepodražljivosti" s obje spavaju u svezi epilepsije i broj drugi poremećajispavanja.
136 
 
,145
 
U jednostavnijim vremenima, to je osjetio da je san bio jedinstvena pojava-pasivna odsutnost budnosti. U prvoj polovici ovog stoljeća, otkriveno je da je san bio aktivno stanje. Zatim, u 1953, što je otkriveno da je spavanjezapravo sastoji od dva potpuno različita stanja bića: NREM i REM spavanje.Mi, kao ljudi, kao i većina sisavaca, provesti svoje živote u tri potpunorazlite države blagostanja: budnosti, REM spavanja, i NREM spavanja.Svaka od tih država ima svoje jedinstvene neuroanatomic, neurofiziološke,Neurokemijski, a neuropharmacologic korelate i podlogama.
55,135
Trebalo je nekoliko stoljeća kako bi se utvrdilo da san je zapravo bimodalna proces
 
 jer () povno i iz daljine, REM i NREM spavanja izgledaju slično i (b) ovedvije države ciklus natrag na leđa, dajući iluziju homogenosti.Postoji pet osnovnih odrednica kvalitete noćnog sna i budnosti danju
117
 
 
:1. Homeostatske (trajanje prethodne budnosti)2. Cirkadijurni (biološki sat utjecaj)3. Starost4. Droge5. CNS patologijaTi faktori određuju ukupnu buđenja sleep pattern, na kojoj se spavanja,superponiraju. Ti isti faktori također igraju integralnu ulogu u epileptičkihdogađaja.Pojavom neurofiziološke tehnika prenja, postalo je očito da je državaodređivanje je vrlo složen i dinamičan fenomen, koji uključuje višeneuronskih mreža, neurotransmiteri, neuropeptidi, neurohormones, i bezbrojsan promiču tvari. S obzirom na ove složenosti, postalo je jasno da jeodređivanje države može biti netočan, s komponentama dvije ili sve tridržave javljaju istovremeno ili oscilirajuće brzo. Ovaj koncept državnedisocijacije u životinja i ljudi je opsežno je pregledao.
73,74,76
Parasomnia
je pojam s obzirom na nepoželjne motora, verbalni, iliiskustveno fenomena koji se javljaju tijekom spavanja razdoblja. To je taporemećaji spavanja koji se najčešće zbunjeni s epileptičnim fenomenima.Spavanja, može biti povoljno kategoriziran kao primarni (poremećajispavanja država po sebi) i sekundarne (poremećaji drugih organskih sustavase manifestiraju tijekom spavanja). Primarni spavanja spavanja, mogu sesvrstati prema stanju mirovanja podrijetla: REM spavanje, NREM spavanja,ili razno (one ne poštujući stanje mirovanja). Sekundarni spavanjaspavanja, mogu biti dodatno klasificirana je sustav organa koji su uključeni.
72
 
 
Mnogi spavanja, su manifestacije državne disocijacije. Ovo mješovitidržave rezultat u fascinantan i zbunjujuć kliničkih pojava koja se lako možemiješati s epileptičnim događaja, i obrnuto, te poremećaji spavanja mogubiti savršeno oponašati epileptičkih događaja. Nadalje, ostali primarniporemećaji spavanja mogu izazvati napadaje, i obrnuto, napadaji moguizazvati abnormalne spavanja pojave. Osim spavanja,, tu je impresivanpreklapanje među epileptara, spavanje i psihijatrijskim fenomenima (Tablica 1 
 
).
Klinička Opis
Sljedeći je popis različitih područja preklapanja i zbunjenost međuporemajima spavanja i zapljena u rasponu od normalnih događajahipersomnija, nesanica, i spavanja,.
Normalne Sleep F 
 
enomeni 
 
Spavanje započinje
Sleep start (hypnic trzaja) su doživjeli od strane mnogih normalnihpojedinaca tijekom tranzicije iz svjetlu za spavanje. Najčešći je početakmotora spavanja, nagli trzaj cijelog ili dijela tijela, povremeno buđenja žrtveili krevet partnera.
106
 
 
Varijacije na ovu temu su vizualni (bljeskovi svjetla,fragmentarne vizualne halucinacije), gledaoci (glasno lupa , snappingzvukove), ili somesthetic (bol, plutajući, nešto teče kroz tijelo) spavatipočetak, javlja bez tijela kreten.
20 
 
,42 
 
,70 
 
,101 
 
,122
 
 
Sleep počinjepredstavljati normalno (iako ne razumije) fiziološki događaj, a ne trebabrkati s napadima ili drugim neurološkim uvjetima. Vrlo je vjerojatno da"eksplodira glava sindrom", koje karakterizira osjećaj od glasan zvuk poputeksplozije ili senzacija "pucanja" od glave, i "eksplozivan tinitus" suvarijante senzorne spavanja počinje.
22 
 
,108 
 
,121 
 
,144 
 
,152
 
 
Slični fenomenimogu predstavljati jedini manifestaciju oduzimanje.
37
Tablica 1. Preklapanje između epileptičara, spavanje ipsihijatrijskih fenomenaSimptomSleep poremećajZapljena
NormalnespavanjapojaveSleep start(hypnic trzaja)Noćne moreNapadi očituju kao san-napad senzornih / motorapojava ili noćne moreHipersomnijaNeispavanostiIdiopatska CNShyperinsomniaHipersomnija kaomanifestacija nakon čestenoćne napadaje rezultiralou periodičan arousals ilihipersomnija kao pratnjuepilepsijeNarkolepsijaAkineticCataplexyFuga državeSleep paralizaParcijalni napadaji složeneHypnagogichalucinacijeSubkliničke statusAutomatskiponašanjePoriomania

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->