Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
286 OKD

286 OKD

Ratings: (0)|Views: 2 |Likes:
Published by Dragutin Petric

More info:

Published by: Dragutin Petric on Apr 25, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2013

pdf

text

original

 
P.2837
Epilepsija: Sveobuhvatna Udžbenik
 
2. izdanje
© 2008 Lippincott Williams & Wilkins
 
 
 
Poglavlje 286
Opsesivno-kompulzivnog ponašanja
Mark S. GeorgeMarco Mula
Uvod
Neuropsihijatrijskih sindrom opsesivno-kompulzivnog poremaja (OCD) jeotkrio i opisao> prije 150 godina. Nažalost, već dugi niz godina, ocd sesmatralo da je rijetka, neizlječivo, a rezultat od skrivenih sukoba. Sve ovepojmove sada se čini da će u zabludi. Javljaju u oko 2% svih odraslih, ocdse sastoji od obnovljenih opsesivnim mislima (opsesije), besmislenimponavljajućih radnji (prisila), ili oboje. Iako etiologija ocd je nejasno,nedavne studije neuroprikazivanja i slučajevi sekundarnog ocd umiješatibazalnim ganglijima, cingulumu gyrus, i orbitalne i prefrontalni korteks kaoključna struktura u patogenezi ocd. Pravi lijek za ovaj poremaj jenedostižan. Međutim, ocd simptomi djelomično reagira na liječenjeantidepresivima, osobito selektivni serotonin inhibitori (SSRI),
10 
 
,17 
 
,25 
 
,28 
 
,44
 
 
, a među tricikličkih, klomipramina,
40
 
 
i bihevioralna terapija jeučinkovit kod nekih pacijenata u zaustavljanju rituala i prisila .
11
 
 
Nakonmislio da se suštinskog psihoanalitička poremaj, ocd se sada gleda kaouveliko biološke bolesti koje proizlaze iz abnormalne moždane funkcije.U ovom poglavlju, mi raspravljati nove zanimljive pronalaske u ocd,obraćajući posebnu pozornost na to kako ocd pacijenti se mogu razlikovatiod bolesnika s epilepsijom. Simptomi besmislenim ponavljajućih radnji(prisila) ili učestale opsesivnim mislima (opsesije) na nekim prilikama moždanalikuju na automatisms koji se javljaju sa složenim parcijalnim napadajimaproizlaze iz vremenske ili frontalni režnjeva. Da bi pravilno diferencijalnudijagnozu, trenirao epileptologist moraju biti upoznati s obje primarne ocd idruge poremaje koji bi mogli imati opsesivno-kompulzivnog ponašanja(OCB) kao dio svog predstavljanja simptomatologije.
Klinička prezentacija
 
Opsesivno-kompulzivni poremeća
Primarni ocd, kao što je definirano
Di 
 
 jagnostkog i statistkog prirnika za duševne poremećaje,
4. izdanje (DSM-IV),
2
 
 
sastoji se od rekurentnepoziva za obavljanje akciju (prisila) ili rekurentne nametljiv misli (opsesije),ili oboje. Nadalje, za simptome da se kvalificiraju kao pravi ocd, i prisila iliopsesije mora izazvati značajne disfunkcije, biti prepoznat od strane patikao dolaze iz njegovog ili njezinog uma (ne izvana sadi), i biti egodystonic(tj. neugodna i nije ugodno).Važno klinički točka je da su opsesije u ocd mora biti priznata od stranepojedinca kao besmislene, barem u nekom trenutku u poremećajem. Pacijents ocd shvaća da je njegov ili njezin prisila ne proizlazi iz kontrole uma ili iznekog drugog oblika misli umetanja, kao što se može vidjeti u shizofreniji.Budući da su opsesije su neugodni i često nasilne ili seksualne prirode, ocdbolnicima pokušavati ignorirati, kontrolirati ili suzbiti opsesije, često sprisile. Na primjer, muž s opsesivne brige o šteti svoju novu mladenkumožda biti prisiljeni ili prisiljen više puta provjeriti na njezinu dobrobit sebeuvjeriti da on nije joj nauditi. Da sumiramo, opsesije su rekurentne, uporni,opire pojedinca, i neugodna. Često, opsesije centar na određenim temamakao što su onečišćenja, agresivne misli o šteti drugima ili sebi, potrebu zasimetrijom ili egzaktnost, prekomjerna somatskih brine kao o AIDS ili rak,terminal i seksualnih ili vjerske briga. Zajednička značajka ocd je patološkisumnje i osoba nesposobnost da uvjeri sebe ili da on ili ona je napravioispravnu odluku ili da okolina sigurna.Nasuprot tome, prisila su se ponavljaju, svrhovito, namjerne akcije ponekadizvode odgovor na opsesiju. Važno je da osoba koja priznaje ili je prepoznaobesmisao radnji. Izvođenje ponašanje često smanjuje anksioznost. Ako ocdpati opire obavljanju moranje, uvijek unutarnju napetost nosače dok prisila je popustila i napetost nestaje. Zajednki prisila uključuju provjere,čišćenja, naručivanja, računajući, ponavljajući, i skrivanje. DSM-IV jepostavljen kvalifikacijske kriterije prisila, koji moraju biti nesretan napojedinca, dugotrajan (> 1 sat / d), i uzrokovati oštećenja u funkciji.Fenomenologija opsesijama i prisila varira, ovisno o tome je li osoba imačistu ocd, OCD pratnji motornih tics, ili ocd s motorom i vokalnim tikovi[poremaj poznat kao
Gilles de la Tourette sindrom
(GTS)].
15 
 
,21
 
 
Zaprimjer , ocd / GTS subjekti imaju povećan dodirivanje prisila, a samorijetko pranje prisila-najčešći prisile u čistoj ocd.Većina slučajeva ocd početi u sredini do kraja adolescencije. Tečaj moževarirati od kronične i ustrajan u više epizodnih bolesti featuring epizoderemisije i recidiva. Opsesivno-kompulzivnog ponašanja je, sve do posljednjihnekoliko desetljeća, smatra da je rijetka, međutim, Nacionalni institut zamentalno zdravlje (NIMH) Epidemiološka slivnom podrju istraživanja otkrilaameričku prevalenciju 2% do 3%.
26,46
opsesivno-kompulzivnog ponašanja je također često popraćena drugim psihijatrijskim poremećajima. Na primjer, jedna studija je pokazala da je 30% od ocd pacijenata bolovala od velikedepresivne epizode, 27% je imalo jednostavne fobije, 14% su paničniporemećaj, 9% imalo agorafobiju, a 5% je GTS. Točan geni za ocd i njegovuzorak prijenosa su nepoznati. Međutim, Pauls i sur.
41,42,43
utvrđeno jeda ocd je povezan s GTS i kroničnih motornih bina. Ocd u GTS se čini da
 
P.2838odgovore na sličan način kao primarni ocd droga tretman sa SSRI ibihevioralne terapije.
16,48
Opsesivno-kompulzivni poremećaj Spektar 
Osim čistog ocd kao što je definirano ranije, postoje mnogi ocd-povezanihporemećaja koji su neki označeni je
ocd spektra.
Ovo spektra uključujezbirku poremećaja ili ponašanja koji nalikuju ocd na neki način i čestoreagira na liječenje s antiopsesivnih agenata. Dysmorphophobia je fiksnaideja da dio nečije anatomije je unakažena ili pogrešno proporcija.
20
Trichotillomania je prinudna povlačenjem nečije kose, često se vidi u mladihdo sredovječnih žena.
1 
 
,53
 
 
Tu je zanimljivo istraživanje u odnosima izmeđuprehrane poremećaji, posebice anoreksija i OCD. Osim toga, neke opsesijeuključuju seksualne teme, i neki oblici fetišizma reagira na liječenje sserotonina povrat inhibitori.
56
 
 
Isto tako, neke opsesije uključuju nasilne,agresivne teme, a novo istraživanje pokazalo je da povremena impulsadyscontrol poremećaji reagiraju na liječenje (ili, paradoksalno, mogu bitipogoršani) serotonina povrat inhibitori.
8,35,37
Neuroana od opsesivno-kompulzivna
 
 ponašan
 
 ja-Rezultati neuroprikazivan
 
 ja stud
 
 jeu opsesivno-kompulzivnog poremećaja
Strukturne studije ocd ispitanika dale nedosljedne ali intrigantna rezultate.Luxenberg sur. u 1988,
33
pomoću kompjutorska tomografija (CT)skeniranje, naći smanjen volumen caudate glavama u ocd ispitanika uusporedbi s kontrolama. Follow-up studije Garber sur.
12
i Kellner i sur.,
27
međutim, koristeći sofisticiranu magnetsku rezonanciju (MRI), nije uspjelapotvrditi ove početne rezultate.S obzirom na funkcionalne neuroprikazivanja studija [pozitronska emisijskatomografija (PET), jedan foton emisije kompjutorska tomografija (SPECT)],prilično dobra slika izranja. Brojna istraživanja provedena u različitimcentrima s obje PET
3 
 
,4 
 
,5 
 
,6 
 
,34 
 
,39 
 
,50 
 
,54
 
 
i SPECT
19
 
 
dosljedno suotkrili
nepravilnosti u di 
 
 jelu orbitofrontalnog b
 
 jele tvari i bazalnih gangli 
 
 jakoji se mijenjaju s farmakološkim ili bihevioralne terapi 
 
 je.
Ovo je jedan odviše dosljedne i izvanredan otkrića u novijoj povijesti biološke psihijatrije isluži kao temelj za tekuće revolucije u razumijevanju ocd.Važno je shvatiti da su razlike navedeno u ocd uvijek nalaze samo nausporedbe grupa sredstva. Nažalost, mi nedostaje sposobnost dadijagnosticiraju ocd na individualnoj osnovi pomoću PET ili SPECT. Osimtoga, za gotovo sve pacijente studirao, kao i njihovi ocd simptomipoboljšati s bilo farmakološkim ili bihevioralne terapije, mozak metabolizamse mijenja na više "normalno" uzorkom.
19
 
 
Promjene u metabolizmu mozgatako pojaviti se ogledalo klinički napredak.Nedavno, pomoću kisika PET, a zatim u kasnijoj studiji s brzim MRI, Rauch isur.
47
 
 
odslikani regionalna moždana aktivnost u ocd bolesnika prije itijekom simptom provokacija. U usporedbi s prije nego što su izloženi

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->