Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Duvan i alkohol

Duvan i alkohol

Ratings:

4.5

(4)
|Views: 3,154|Likes:
Published by Bojana
Uticaj cigareta i alkohola na decu, prevencija.
Uticaj cigareta i alkohola na decu, prevencija.

More info:

Published by: Bojana on Apr 02, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2012

pdf

text

original

 
DuvanVerovatno ne znaš da je pušenje najčešći uzrok smrti u svetu. Lista bolesti koje pušenje izaziva je vrlo duga. Da li si se nekad zapitao zašto ljudi puše, i zašto ti ne bi trebalo da pušiš? Kad pročitaš ovaj tekst verovatno ćeš naci odgovorena ta pitanja.Glavni sastojak duvana je NIKOTIN. Nikotin jetoliko otrovan da samo jedna mala kap stavljenana jezik, recimo psa, izaziva trenutnu smrt.Kad osoba puši, nikotin preko pluća ulazi ukrv i putuje do mozga . U mozgu on izaziva blagi osecaj smirenosti i opuštenosti.Medjutim, nervne ćelije u mozgu se brzonavikavaju na prisustvo nikotina i uskoro pušač mora da poveća količinu popušenihcigareta samo da ne bi bio nervozan. To jeznak da je došlo do stvaranja zavisnosti od duvana.Većina pušača uopste ne puši jer to voli, već samo zbog toga što ne možeda prekine. Naravno, kad su prvi put probali cigaretu oni to nisu znali, jer da jesu verovatno nikada ne bi ni počinjali. Kod pokušaja da se prekinesa pušenjem javljaju se nervoza, razdražljivost, teškoće u koncentraciji ili bes. Zbog toga od 100 ljudi koji pokusaju da ostave cigarete svega 20uspe.Posledice pušenja su mnogobrojne i teške a najteže su:
 bolesti krvnih sudova (srcani udar- infarkt, moždani udar- slog) bolesti pluća i disajnih puteva (rak pluća: od9 obolelih 8 su pušači, hronicni bronhitis: od5 obolelih 4 su pušači)Pušač živi manje kvalitetnim zivotom odnepušača i zdravlje mu je mnogo ugroženije. Najveća opasnost vreba decu i mlade jer su urazvoju i njihovim organima duvan mnogoviše smeta.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
milostodorovic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->