Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cum Sa Fii Liber

Cum Sa Fii Liber

Ratings: (0)|Views: 12|Likes:
Published by svayambhu
Cum Sa Fii Liber
Cum Sa Fii Liber

More info:

Categories:Types, Speeches
Published by: svayambhu on May 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2014

pdf

text

original

 
Cum sa fii liber: principiile libertatii conform lui Harry BrowneDe Frederick Mann / Cuvant inainte de Roger GalloSursa: EscapeArtist.com
 Libertatea consta in lipsa dorintei de a detine controlul asupra altor oameni.In 1973, autorul Harry Browne, in mijlocul unei lungi cariere ca iconoclast, a scris o carte care a fostcea mai iconoclastica lucrare pe care a scris-o vreodata.Cea mai mare parte a cartilor lui Harry erau carti de Investment si, departe de a fi o lectura fada, totusinu pregateau cititorul pentru emotia si revelatia care urmau sa vina, odata cu cartea sa despre Libertate.Cartea, intitulataCum mi-am gasit libertatea, intr-o lume lipsita de libertate, era mai mult decat suma partilor sale componente. Era de-a dreptul filozofie, fara tot bagajul pe care il presupune cuvantulfilozofie.Ea ii pune la dispozitie cititorului linii directoare definite in mod limpede, care explica cum sa obtiilibertatea, explicatii clare referitoare la cat de des ne sabotam propriile eforturi in a deveni liberi, precum si sugestii despre cum putem sa slabim/reducem acest sabotaj in noi insine.
Am citit “Cum mi
-am gasit libertatea intr-o lume
lipsita de libertate”, in 1973 si mi
-a schimbat radicalviata in mai bine. Cartea mi-a aratat ce inseamna libertatea si cum se ajunge la ea. Ea a fostinstrumentul in crearea acestui website, pentru ca am inteles ca nu voi fi niciodata liber in StateleUnite, dar ca as putea gasi libertatea in mijlocul altor natiuni, prin aflarea diferentei dintre litera legii sispiritul legii.
 
Cartea, care nu se mai publica acum, este foarte greu de gasit si este scumpa, atunci cand totusi poate figasita. Am fost deci foarte placut surprins sa gasesc online, o lista cu unele dintre principiile lui Harry, pe BuildFreedom.com. Am stat de vorba cu proprietarul acestui website, Frederick Mann si i-am cerut permisiunea de a enumera acele principii pe EscapeArtist.com. A fost de accord, in modul cel maielegant cu putinta.
Principiile libertatii, conform lui Harry Browne
Harry Browne defineste libertatea ca a-ti trai viata asa cum vrei sa o traiesti. El pretinde ca te poti bucura de un grad inalt de libertate, chiar acum si spune ca:In speranta de a fi liberi, multi oameni se angajeaza intr-o continua lupta sociala
 – 
miscari asociative,actiuni politice de forta, scrierea de scrisori catre editori si parlamentari, incercarea de a educa populatia. Ei spera ca, intr-o zi, ceva din toate acestea se va dovedi ca a meritat efortul.Dar, pe masura ce anii trec, constata putina schimbare pe ansamblu. Se castiga mici victorii;infrangerile ii trimit insa inapoi. Se pare ca lumea continua sa mearga pe drumul sau, oriunde ar fi samearga. Cei care sunt plini de speranta raman pana la moarte la fel de inlantuiti de aceasta speranta,asa cum au fost din totdeauna.Planurile, diferitele miscari, cruciadele
 – 
nimic din aceste lucruri nu a mers. Si astfel, omul lipsit delibertate continua sa viseze, sa condamne si sa ramana tot acolo unde se afla si acum.Totusi trebuie sa existe o cale mai buna de iesire.Din fericire, exista o astfel de cale.Exista o cale care depinde, in intregime, de ceea ce alegi sa faci. Poti sa-ti traiesti viata asa cum doresti
 – 
indiferent de ceea ce decid altii sa faca cu vietile lor.Incercand sa-i schimbi pe altii, pentru ca sa devii tu liber, asta inseamna ca vei incerca totdeauna safaci ceva ce
 – 
ti scapa de sub control.. Pe de alta parte, poti sa folosesti metode ca sa te eliberezi pe tine
 – 
 
şi care sunt in intregime sub controlul tau.
Exista doua idei de baza, din cauza carora cei mai multi dintre oameni raman inlantuiti:
 Nu cunosc multiplele optiuni si alternative care le stau la dispozitie;Accepta fara nicio ezitare unele presupuneri care le restrictioneaza libertatea.Harry numeste aceste presupuneri, capcane. Atata timp cat nu angajezi o provocare a acestor  presupuneri (supozitii), ele te pot tine inlantuit. In continuare, eu nu pot decat sa va prezint o scurta privire de ansamblu.
Capcane de presupuneri care va pot restrictiona libertatea
 
Identitatea capcanei nr. 1:
Sa crezi ca ar trebui sa fii altul decat tu insuti. Trebuie sa fii sincer cu tineinsuti. Afla cine esti; fii tu insuti; fa lucrurile in felul tau propriu.
Identitatea capcanei nr 2:
Sa presupui ca altii vor face lucrurile in acelasi fel in care le-ai face si tu. Nu poti sa-i tii sub control pe altii, dar poti sa tii sub control felul in care lucrezi cu ei. Harry Brownespune, "detii un control extraordinar asupra vietii tale, dar renunti la acest control, atunci cand incercisa-i tii sub control pe altii. "
 
 
Capcana intelectuala:
Sa crezi ca emotiile ar trebui sa fie conforme cu un standard pre-conceput din punct de vedere intelectual. Emotiile sunt cel mai bine privite ca semnale care-ti spun cum te descurci.
Capcana emotionala :
Sa crezi ca poti lua hotarari importante, atunci cand simti emotii puternice.
Capcana moralitatii:
Sa crezi ca trebuie sa asculti de o lege a moralei, creata de altcineva. Pentru adeveni mai competent (si mai liber), trebuie sa-ti intaresti intelegerea legaturilor cognitive dintreactiunile tale si consecintele lor. Moralitatea este, de fapt, un set de reguli foarte generale, referitoare lace sa facem si ce sa nu facem, care in general au consecinte foarte extinse. Daca folosesti orbeste legeamorala a altcuiva, acest lucru va avea tendinta de a-ti reduce din competenta, pentru ca te impiedica sa-ti formezi propriile legaturi cognitive dintre actiuni si con- secintele lor. Pentru a fi liber, trebuie sa-ticreezi propria ta lege a moralitatii..
Capcana altruismului:
Sa crezi ca trebuie sa pui fericirea altora, in fata propriei tale fericiri. O lumecare sa aiba valoarea maxima este functie de suma valorilor individuale maxime. Te cunosti cu multmai bine pe tine insuti si ce valoare ai, decat ii cunosti pe altii si ce valoare au ei. In consecinta, esti cumult mai competent sa-ti maresti propria ta valoare, decat pe a altora. In acest fel, valoarea maxima seobtine de catre fiecare individ, prin marirea la maxim a propriei valori personale.Intrucat traim intr-o lume in expansiune, se poate mari valoarea personala, adaugandu-o in acelasi timpla valoarea altora. Ne marim valoarea personala, creând valori pentru altii, care sa le aleaga dupa bunullor plac. Presupunerea ca "egoismul" si "lacomia" sunt rele trebuie sa fie dezbatuta.
Capcana grupului:
Sa crezi ca poti realiza mai mult, daca imparti responsabilitatile, eforturile sirecompensele cu altii, decat ai putea daca actionezi pe cont propriu; ideea ca fiecare poate sa vorbeascain numele celuilalt.Pentru a depasi capcana grupului, organizatiile pot sa fie organizate intr-o astfel de maniera, incatlegaturile dintre actiuni, rezultate si recompense sa fie cat se poate de directe. De exemplu, in loc saangajezi personal suplimentar, o parte din munca poate sa fie subcontractata.
Capcana guvernamentala nr. 1:
Sa crezi ca guvernele indeplinesc functii sociale utile, care meritasprijinul tau.
Capcana guvernamentala nr. 2:
Sa crezi ca ai datoria de a asculta de legi.
Capcana guvernamentala nr. 3:
Sa crezi ca poti sa contezi pe guvern ca sa duca la indeplinire oreforma sociala, in favoarea ta.
Capcana guvernamentala nr. 4:
Sa te temi ca guvernul este atat de puternic, incat te poate impiedicasa fii liber.Evident, imensa majoritate a oamenilor cred ca galagia si mazgalelile oamenilor din guvern constituie"legea." Exista de asemenea hoarde de birocrati, oameni din politie, din justitie care privesc "legea" ca pe ceva sacrosanct. Daca te suspecteaza ca nu le respecti "legea", atunci au tendinta de a se simtiextrem de amenintati si ar putea sa devina extrem de razbunatori. Sunt perioade de timp in carelibertatea ta depinde de abilitatea de a-i convinge ca respecti galagia si mazgalelile pe care ei lenumesc "lege."

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->