Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
80Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sociologia Organizatiilor

Sociologia Organizatiilor

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 4,414|Likes:
Published by starUka

More info:

Published by: starUka on Apr 04, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

 
Sociologia organizatiilor 1.Structura organizatiilor a)directia clasica a birocratiei
 – 
 Max Weber 
 - la democratie- birocratia apare cand armele s-au despartit de puratator - ancheta sociologica = forma de cunoastere si forma de putere- produsul prabusirii monarhieiPremise ale aparitiei birocratiei:De natura a dreptuluiDe natura a puteriiDe natura delicventului, a saracului, a minorului- ca sociolog – sa semnifici ceea ce vezi, procesul asta e cel mai important, tre sa iesi in evidenta prin asta- acest model birocratic sta la baza statului modern occidental- in campul administratiei nu exista alternativa la birocratie- acest mecanism va obliga construirea unor integratori care produce separarea.1. un principiu al ariilor jurisdictionale- se stabileste delimitarea clasa a campurilor prin legiA. fiecarei domenia ii corespunde o activitate regulata cu scop bine precizat si cu indatorire oficiala.B. pe fiecare arie jurisdictionala e precizata prin regulament atat autoritatea de a da dreptul cat si dreptul de auza de mijloace coercitiveC. indeplinirea indatoririlor se realizeaza de catre prsoanele calificate prin reguli in sistemul birocratic2. principiul ierarhiei oficiale si a canalelor de apel- canal de apel = subordonat – superior 3. managementul serviciului se bazeaza pe documente scrise care se pastreaza in forma lor originala.Biroul e separat de sfera privata( de serviciu)4. managementul unui birou presupune o instruire specializata prin form acreditate5. oricarei activitati sau serviciu tre sa-i corespunda o capacitate de lucru deplina intr-un timp dat delucru.6. managementul serviciului sau biroului se realizeaza prin reguli stricte iar competenta este data decunoasterea acestor reguli.- problema vocatiei – orice serviciu se bazeaza pe vocatie, ea tre sa se asocieze cu o educatie precisa si cu oevaluare.- vocatia = e asociata cu notiunea de indatorire, omul e devotat scopurilor organizatiei in mod impersonal sidevotatViata e alcatuita din mai multe subrealitati.Sociologul semnifica ceea ce se vede.Modernitate a dominatiei spatiului. A fi liber, a fugi din spatiu. Postomodernitatea e controlul timpului, nu aspatiului. Timpul = forma puternica de controlIn organizatii e o semnificatie ascunsa. Toate ideile tre sa le ducem in lumea interioara , sa le simtim.
Caracteristici ale birocratiei:
1.serviciul este vocatie. Abilitate, capacitate interna, are ca rol sa construiasca o capacitate de munca sinotiunea de datorie( a angajatului fata de munca). Datoria este o coercitie, nu o relatie directa cumunca. In birocratie omul are o relatie impersonala cu scopurile, aceste scopuri pot sa aiba o aura,halo ideologic ( sa fie asociate notiunii de partid de stat, de religie).Aici problema livertatii subiectului e in sfera privata. In sfera publica sunt indatorat. Birocratia face separatiaintre sfera privata si cea publica.2.stima sociala. Cu cat ocupi un rang mai inalt, cu atat cerintele de post sunt mai ridicate si stima desine e ridicata.A.
 Merton, Selznick si Gouldner 
au un discurs asupra modernitatii.-modernitate = rationalitatea omniscienta, controlul ratiunii1
 
-birocratia = o structura sociala organizata in mod rational formal in care activitatile sunt definite inraport cu functiile si functiile in raport cu scopurile.
Merton
introduce notiunea de cerere de control. Ea se impune prin reguli, prin instante de regularizare.Regula = instrument al puterii si al cunoasteriiEfectele perverse ale cererii de control: Teoria lui Merton, Gouldner regula = forma de control de la distanta , capacitatea de a atinge scopurile:-produce un mecanism de protectie in relatiile interpersonale-restrange arbitrariul si legitimeaza sanctiunea-permite negocierea cu ierarhiaElemente disfunctionale:-formalizarea activitatii( dam rapoarte, nu continut)-problema dominatiei si a libertatii. Formalism, apatie, ignoranta
Selznick 
foloseste notiunea de delegare a aautoritatii( tre sa ne adaptam la mediu).Produce cresterea loialitatii pt scopuri si o crestere de competenta. Am departamentalizat firma astfel care produce o reprivatizare la nivel de departament a scopurilor. Se creeaza un subgrup – se creeaza astfel o problema interna din cauza departamentalizarii.
 B.Derek Pugh si grupul Aston
-s-au dus pe doua dimensiuni:
structurarea activitatii ( 3 dimensiuni)standardizareaspecializareaformalizare
concentrare a autoritatii decizionale ( la ce nivel social se ia decizia). Cu cat o firmadepinde de mai putini centri de putere( proiectare, clienti) cu atat are o autonomiedecizionala mai putina. Cu cat are mee de cetralizare a deciziei decat decentralizat ( lanivelul firmei).Concentrarea autoritatii si structurarea activitatii. Exista o relatie de suma nula. O optiune asupra uneiainseamna miscarea campului celeilalte.
 Structura activitatii 
Joasa InaltaConcentrarea inalta
 birocratie de personal birocratie de diploma
Autoritate joasa
nonbirocratie birocratie de fluxBirocratie de personal = departamente in marile firme ( ex administratia publica).Desi avem de a face cu birocratii s-a constatat ca birocratiile depline nu sunt frustrante. cum credem noi.Firmele de sus sunt foarte bine cautate ( acolo e zona puterii).
 Jean Woodward 
– face parte din viziunea moderna ( incercare de a gandi forta interioara a organizatiei si se bazeaza pe notiunea de contingenta, hazard)Teoria contingentei – structuri diferite si variate corespund la moduri de organizare. Incercarea de a gasi unnucleu dur al organizarii dupa: modernitate, forta vitala si decentrare, periferie.A realizat un studiu pe100 de firme si a urmarit 6 elemente:1. nivelele de autoritate intre varf si2. tipul de control3. nr de subordonati care depin de un conducator 4. claritatea indatoririlor 5. formulele de raportare, documentatie scrisa6. gradul de diviziune a functiei in organizareSchema logica ( actiuni sociale) – obiectivele carte sunt determinate de oferta de piata determina tehnologia.In schema aceasta a identificat 3 tipuri de firme:-orientate spre produse unicat si serie unica2
 
-produse de serie si de masa-tehnologii prelucratoare ( de flux continuu – lichide, gaze, substante chimice)La firmele cu produse unicat - realizate mai mult manual-nivel de control scazut (ierarhie mica)-exista un creator si nu prea exista control-slabiciune – control slab-nr mic de angajati-claritatea slaba a indatoririlor -documente scrise foarte putine-decizie descentralizata – doar el ia decizia-control vag, indatoriri confuzeLa productia de serie mare:-proceduri mecanizate ( mai multe etape, omul, masina)-o singura decizie, cu mai multi angajati, divizune clara intre specialisti-documente scrise-diviziune clara a indatoririlor La firmele de tehnologie – serii de transformari mari si distincte realizate de masini-ierarhiile sunt lungi, managementul de comitet-distinctie la nr redus la personal de productie si nr mare de personal administrativ.Cz !!! Din tehnologie rezulta realitatea organizatiei. Tehnologia este un mediator intre structura organizatieisi performanta.( cand functia si forma sunt complementare). Aceste tehnologii creeaza o anumita ordine.In firmele unicat marchet-ul precede dezvoltarea dar productia este pe ultimul loc, cel mai importantdepartament in firma este dezvoltarea. Firma depinde de capacitatea de dezvoltare. Se selcteaza oameni cuidei, capabili sa inventeze noi produse si noi servicii, oameni cu potential creativ.In firme cu serie - dezvoltarea si productia inaintea marchetingului. Nucleul dur al firmei este productia( importanta clasei muncitoare ca si la Marx)In firmele cu flux continuu – dezvoltarea si marchetingul inaintea productiei. Nucleul dur este marchetingul.Aceste firme nu pot opri procesul tehnologic.Dimensiuni ale controlului:1.personal - impersonal2.unitar – fragmentatLa nivelul controlului personal – suprapunere in planificarea muncii si executia ei. Acolo unde avem oseparare intre planificare si executie avem control impersonal de costuri, control de calitate.Ex. controlul de calitate il poate face doar o persoana din afara fluxului pt ca dupa Toqville o persoana caregreseste nu poate avea si calitate. Controlul regleaza raportul de puteri.Daca facem control unitar – tre sa standardizezi toate procedurile si toate procesele.Probleme legate de trecerea la un tip de firma la alta( serie mica la serie mare).Doua adevaruri: al practicilor sociale si al stiintei.
 Elliot Jacques ( Glacier)
-a plecat de la schimbarea in organizatie, ca ea da stres si a vrut ca schimbarile sa fie dorite si farastres.-a luat in calcul sistemele de plata, climatul si relatiile de cooperare – negociere intre angajati siautoritate.-teza lui: daca nu avem clar stabilite prescrierile de rol ( fisa postului) atunci avem o frustrare, conflictinterpersonal si incalcarea structurilor ierarhice( se adreseaza celui pe care il considera el sef, nu celuicare efectiv este sef)-a studiat continutul muncii si ca orice post are 2 componente:
componenta obligatorie
componenta de discretie( libertatea in munca), continutul de libertate a deciziei. De laaceasta libertate a deciziei ajungem la durata libertatii de decizie. Deci posturile suntevaluate si recompensate in fct de acest criteriu al duratei libertatii de decizie careinseamna durata in care o decizie se vede ( se materializeaza). A stabilit 7 nivele:3

Activity (80)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Odette liked this
Natalia Rotaru liked this
Bianca Măriuţ liked this
Andreea Andrei liked this
Natalia Rotaru liked this
Natalia Rotaru liked this
Andreea Gabriela liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->