Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
51Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Panduan Temuduga

Panduan Temuduga

Ratings:
(0)
|Views: 6,406|Likes:
Published by al_basiri
temuduga,kerjaya,tips temuduga
temuduga,kerjaya,tips temuduga

More info:

Published by: al_basiri on Apr 04, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/03/2013

pdf

text

original

 
Contributed by yamazie on Monday, April 16 @ 08:12:58 MYT
SKIL TEMUDUGA UNTUK BERJAYASatu Panduan Untuk Temuduga Yang Berjaya
Jadi, anda telah dipanggil untuk temuduga bagi sesuatu jawatan yang dianggapmenarik. Temuduga yang berjaya adalah perlu agar anda mampu melayakkan diriuntuk ditawarkan.Sebagai kesimpulan, senaraikan kekunci kepada temuduga positif. Berikut ialah senaraisemak mengandungi beberapa panduan menghadapi temuduga:1. Kumpulkan maklumat mengenai organisasi dan jawatan yang dipohon. Mengetahui sebanyak yang boleh mengenai syarikat boleh membuatkan temuduga anda lebih interaktif dan boleh jadiapa yang betul-betul anda perlu untuk berjaya dalam pasaran pekerjaan yang berdaya saing.2. Mengumpul maklumat mengenai majikan merupakan elemen penting sebagai persediaanuntuk temuduga yang berjaya. Jangan takut untuk memohon penerangan terperinci mengenai jawatan yang anda akan ditemuduga.3. Kemudian, berlatih menjawab soalan-soalan biasa bagi temuduga agar bersedia dan selesasemasa temuduga sebenar. Juga, pastikan anda tahu arah tuju anda dan berikan diri anda masayang banyak agar anda boleh tiba awal.4. Tiba lebih kurang 15 minit lebih awal. . Plan on what you are going to wear ahead of time.5. Berpakaian kemas dan hias diri sebaiknya.6. Lengkapkan borang permohonan dan lain-lain borang yang diberikan.7. Perkenalkan diri dengan suara yang jelas.8. Adakan perhubungan mata dan bahasa badan sewaktu berhadapan dengan penemuduga.9. Ramai majikan masa kini lebih mengutamakan temuduga berasaskan tingkah laku sebagaikaedah menyaring calon. Cubalah ketahui pendekatan kaedah ini.10. Biarkan penemuduga mengatur soalan. Dengar dengan teliti.11. Tunjukkan minat dan keyakinan setiap masa.12. Berkelakuan formal dan tenang.13. Berikan sebab-sebab yang logik kepada setiap tindak tanduk yang anda buat.14. Bersedialah untuk bertanya soalan kepada penemuduga, jika disuruh. Tetapi, awas… Hadkansoalan untuk anda menunjukkan anda mempunyai pengetahuan tentang industrinya.
 
15. Bercakap benar dan jangan terlalu membesar-besarkan kemampuan anda jika tidak bolehmenyokongnya.16. Berikan gambaran bahawa anda bekerja untuk meningkatkan tahap pencapaian anda sendiri.17. Berikan keyakinan bahawa anda menerima semua masalah dan kesulitan sebagai satucabaran.18. Tunjukkan kepada penemuduga bahawa anda boleh menyesuaikan diri dengan pekerjaanyang dipohon.19. Jawab dengan sebaik-baiknya. Dengar dengan teliti dan perhatikan bahasa badan untuk mengetahui sama ada penemuduga hendakkan jawapan yang panjang atau sebaliknya.20. Perlihatkan kecerdasan pemikiran yang mendalam dalam perbualan dengan penemuduga.21. Yakinkan bahawa anda dapat menyesuaikan diri dengan objektif dan matlamat syarikatnya – gunakan kebolehan berfikir dan menjawab dengan secara terancang tetapi spontan.22. Sediakan jawapan untuk soalan – “Bagaimanakah anda boleh memberi sumbangan kepadasyarikat ini…”23. Dan… anda juga bolehlah menyediakan jawapan untuk – “Apakah yang anda rancang ataumatlamat anda bagi kerjaya ini dalam masa 5 tahun akan datang…” (Kalaulah disoal, alangkah baiknya… kerana telah bersedia!)24.
 Practice Makes Perfect 
(atau sekurang-kurang menambaik). Cuba aturkan satu temudugaolok-olok, atau berlatih dengan seorang rakan dan rakam jawapan-jawapan anda agar bolehdimainkan semula rakaman untuk mengetahui sebaik mana prestasi anda. Sediakan jawapankepada soalan-soalan lazim temuduga. Dengan cara ini, akan membantu anda menganalisislatarbelakang dan kelayakan anda bagi jawatan berkenaan.25. Akhir sekali, cuba relaks!
SOAL-JAWAB TEMUDUGASoalan-soalan yang akan ditanya
Temuduga selalunya menyebabkan stres – walaupun bagi pencari kerja yang telah menghadiri banyak temuduga. Cara terbaik untuk mengurangkan tekanan ialah dengan bersedia. Ambillahmasa untuk mengkaji soalan-soalan “standard” temuduga yang paling berkemungkinan ditanya.Juga, ambillah masa untuk membuat kajian mengenai syarikat agar anda boleh jawapan-jawapanyang menggambarkan anda berpengetahuan luas.
Soalan-soalan Temuduga
1.Sejarah Kerjaya
 
 Nama syarikat, nama dan keterangan jawatan, tarikh bekerja.
Apakah harapan anda terhadap jawatan dan sejauh manakah ia dapat dipenuhi?
Apakah tahap gred gaji permulaan dan akhir?
Apakah tanggungjawab anda?
Apakah cabaran dan masalah utama yang dihadapi? Bagaimanakah andamenanganinya?
Apakah yang paling/paling kurang mengganggu?
Apakah pencapaian/kegagalan terbesar dalam jawatan tersebut?
Bagaimanakah anda bekerja untuk penyelia anda? Apakah kekuatan dankelemahannya?
Mengapakah anda meninggalkan pekerjaan tersebut?
1. Mengenai Diri Anda
· Terangkan hari-hari kerja anda.· Berapa jamkah anda biasa bekerja?· Bagaimanakah anda menerangkang kecepatan anda bekerja?· Bagaimanakah anda menangani tekanan stres dan tekanan?· Apakah yang me
motivate
anda?· Apakah keputusan yang anda dapati paling sukar dibuat?· Sekiranya mereka yang mengenali anda ditanya mengapa anda perlu diambil, apakah yangmereka akan katakan?· Adakah anda lebih suka bekerja bersendirian atau dalam satu kumpulan?· Beri beberapa contoh mengenai kerja berkumpulan.· Apakah jenis persekitaran kerja yang anda pilih?· Terangkan satu situasi kerja/projek yang sukar dan bagaimana anda menanganinya.· Bagaimanakah anda menilai sukses?
2. Pekerjaan Baru dan Syarikat
· Apakah yang membuat anda minat terhadap jawatan ini?

Activity (51)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Cartino De Ammar liked this
acieq liked this
Lia Thafielia liked this
Nieka Undersky liked this
Hanis Lurve liked this
Wanawanie Azmi liked this
Miura Amirus liked this
Putera Salshaza liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->