Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Din Nou Despre Regionalizare

Din Nou Despre Regionalizare

Ratings: (0)|Views: 5 |Likes:
Published by Nicolas Marion
Regionalizarea, adică împărţirea teritoriului unei ţări în regiuni de dezvoltare, a fost edictată şi aprobată de Parlamentul şi Consiliul Europei prin „Regulamentul nr. 1059“ din 26 mai 2003.
Motivaţia?

„Regulamentul“ – afirmă cele două înalte foruri – a pornit de la „o nevoie tot mai mare de armonizare“ a statisticilor întocmite de ţările membre, „pentru a dispune de date comparabile“ la nivelul întregii UE.
Regionalizarea, adică împărţirea teritoriului unei ţări în regiuni de dezvoltare, a fost edictată şi aprobată de Parlamentul şi Consiliul Europei prin „Regulamentul nr. 1059“ din 26 mai 2003.
Motivaţia?

„Regulamentul“ – afirmă cele două înalte foruri – a pornit de la „o nevoie tot mai mare de armonizare“ a statisticilor întocmite de ţările membre, „pentru a dispune de date comparabile“ la nivelul întregii UE.

More info:

Published by: Nicolas Marion on May 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/29/2014

pdf

text

original

 
Din nou despre regionalizare
Regionalizarea, adică împărţirea teritoriului unei ţări în regiuni de dezvoltare, afost edictată şi aprobată de Parlamentul şi Consiliul Europei prin „Regulamentul nr.1059“ din 26 mai 2003.Motivaţia? „Regulamentul“ – afirmă cele două înalte foruri – a pornit de la „o nevoie tot maimare de armonizare“ a statisticilor întocmite de ţările membre, „pentru a dispunede date comparabile“ la nivelul întregii UE.Pentru acest scop, „Regulamentul“ a fixat trei niveluri – numite NUTS – cu praguridemografice minim şi maxim astfel:Minim – Maxim (locuitori)NUTS 13 milioane7 milioaneNUTS 2800.0003 milioaneNUTS 3150.000800.000Regulamentul nr. 1059 nu explică de ce e nevoie să compari nivelurile dedezvoltare din diverse ţări, de exemplu NUTS 2 din Franţa cu acela din Germania,sau cu Polonia, România sau Bulgaria. Nu ştim la ce concluzii vor fi ajunsspecialiştii din atari comparaţii.
 
În România, tema regionalizării este la ordinea zilei.
Este o prioritate a guvernului USL, încredinţată spre soluţionare unei comisiispeciale şi discutată la trei niveluri:a) academic;b) partide politice şi administraţie locală;c) patronat, sindicate, ONG-uri.Până la elaborarea unui proiect scris, circulă felurite idei, cunoscute princomentarii TV şi presă.Ce s-a spus până în prezent (fără vreo confirmare oficială)?Numărul viitoarelor regiuni de dezvoltare: probabil 8.Întinderea regiunilor de dezvoltare: regionalizarea efectuată în 2004 serveşte cabază de discuţie.Organizare: fiecare regiune va fi condusă de un „guvernator“ (sau prefect deregiune?); va avea o capitală (sau 2-3 centre în loc de unul); va cuprinde maimulte judeţe, care rămân unităţile teritoriale de bază.Competenţe: o parte din atribuţiile guvernului central vor trece la regiuni.Scopul:Regionalizarea se efectuează pentru a aduce administraţia statului mai aproape decetăţeni.Punerea în aplicare impune cu necesitate clarificări, fără de care funcţionarearegiunilor de dezvoltare va încurca, mai curând decât va ajuta, funcţionareaserviciilor publice.Astfel:Întinderea.Care va fi configuraţia teritorială a euroregiunilor României; harta regiunilor cu judeţele respective.Organizare.Judeţele constituie astăzi (ca şi în trecut) unităţi funcţionale bine definite înadministraţie, învăţământ, economie, justiţie…Vor funcţiona judeţele regiunilor în continuare cu toate aceste competenţe sau,odată regionalizarea pusă în practică, vor pierde din atribuţii şi prerogative?În teritoriu există o stare de nelinişte, de nervozitate, în aşteptarea precizărilor.
 
Centrul regiunii.Cum se va stabili? A fost dat exemplul regiunii de Centru cu oraşele Sibiu şi Braşovaflate ca pondere foarte aproape unul de altul.Alegerea poate fi soluţionată dacă se adoptă principiul (formulat de altfel îndezbateri TV) a 2 sau chiar 3 centre pentru aceeaşi regiune, şi anume: unuleconomic; al doilea, cultural; al treilea, administrativ.De exemplu, pentru regiunea de Centru: Braşovul ar rămâne centru regionaleconomic; Sibiul – cultural; Alba Iulia (pentru evidente raţiuni) – centruladministrativ.Pentru regiunea de Sud-Est, Constanţa ar putea fi centrul economic, Galaţi – celcultural şi Brăila – sediul administrativ.Existenţa a 2-3 centre într-o regiune măreşte posibilităţile de manifestare şicompetiţie.Dezvoltarea economiei regionale.La acest capitol, lucrurile sunt complicate. Regulamentul nr. 1059 din 26 mai2003, deşi începe cu interesul pentru statistici comparabile şi armonizarea lor,devine mai explicit într-un singur loc: „Nomenclatorul NUTS împarte teritoriuleconomic al statelor membre… în unităţi teritoriale“.!!!!!Regionalizarea se referă, în concepţia legiuitorilor europeni, la teritoriul economical statelor participante.Pe cale de consecinţă, va fi nevoie de precizat competenţa euroregiunilor privind:a) investiţiile venite din alte ţări, sau efectuate în alte ţări;b) implicarea, asocierea unei euroregiuni din România cu una din altă ţară(producţia în comun, de exemplu);c) competenţa euroregiunii privind importul şi exportul în interes propriu.Pe un plan general economic şi politic se impune a fi precizat raportul întresuveranitatea statului şi aceea a pieţelor economice.Harta euroregiunilorIntitulată „Regiunile Uniunii Europene“ elaborată de Comitetul regiunilor şi deComisia Europeană (European Union – Committee of the Regions – EuropeanCommission) este extrem de sugestivă.Frontierele dintre state nu mai există; din Franţa până în Polonia sunt zeci şi zecide euroregiuni.Pentru tineretul de astăzi şi generaţiile viitoare va exista numai acest mozaicteritorial.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->