Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
DIN CICLUL EVREII JOACA ROMANIA LA BARBUT: Vânătorii de resurse şi locotenenţii lor Afacerile dubioase ale marilor acţionari de la Roşia Montană

DIN CICLUL EVREII JOACA ROMANIA LA BARBUT: Vânătorii de resurse şi locotenenţii lor Afacerile dubioase ale marilor acţionari de la Roşia Montană

Ratings: (0)|Views: 15|Likes:
Published by Nicolas Marion
Cine este Benny Steinmetz
Benny Steinmetz Group deţine 16% din acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritar de la Roşia Montană Gold Corporation, cu 80% din acţiuni, restul revenind statului român, prin Minvest SA.

Tranzacţia a avut loc la bursa din Toronto (Toronto Stock Exchange-TSX), în 2009. Acţiunile au fost cumpărate de Benny Steinmetz Group cu 67,5 milioane de dolari.
Cine este Benny Steinmetz
Benny Steinmetz Group deţine 16% din acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritar de la Roşia Montană Gold Corporation, cu 80% din acţiuni, restul revenind statului român, prin Minvest SA.

Tranzacţia a avut loc la bursa din Toronto (Toronto Stock Exchange-TSX), în 2009. Acţiunile au fost cumpărate de Benny Steinmetz Group cu 67,5 milioane de dolari.

More info:

Published by: Nicolas Marion on May 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2014

pdf

text

original

 
DIN CICLUL EVREII JOACA ROMANIA LA BARBUT:Vânătorii de resurse şi locotenenţii lor
Afacerile dubioase ale marilor acţionaride la Roşia Montană
De
 
O anchetă a guvernului SUA în care este implicat cel mai bogat israelian, unul din mariiacţionari ai proiectului de la Roşia Montană, revelează o parte din dedesubturile goaneidupă resurse şi posibilele conexiuni cu politica şi cercurile de afaceri şi de interese dinRomânia. Afacerile unuia dintre marii acţionari ai proiectului de la Roşia Montană, israelianulBenny Steinmetz, au intrat în colimatorul justiţiei americane şi au dus la arestarea a doidirectori ai uneia dintre companiile deţinute de acesta în Guineea. O investigaţie derulatăde Departamentul Justiţiei din SUA şi autorităţile din Guineea a condus la arestarea a doidirectori executivi detaşaţi în statul african de la BSG Resources, companie deţinută deBeny Steinmetz, şi la reţinerea unui cetăţean francez, care va fi judecat în New York, scrieBloomberg, citată de Mediafax. Ancheta se referă la modalitatea în care BSG Resources (BSGR) a obţinut drepturileasupra proiectului minier de la Simandou, Guineea, deţinute împreună cu gigantul brazilian Vale.
Zăcământul de minereu de fier situat în sud-estul Guineei conţine resurse cuo valoare de 50 de miliarde de dolari.
 
BSG Resources a obţinut în 2008 o parte din drepturile comerciale pentru proiectul de laSimandou, după ce guvernul din statul african a anulat o secţiune din licenţa deţinută degigantul Rio Tinto. În 2010, BSGR a vândut 51% din drepturile deţinute la Simandou şiun alt proiect către Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari.Compania de proiect formată de BSGR şi Vale au planificat exploatarea zăcămintelor într-o operaţiune estimată la 10 miliarde de dolari, însă izbucnirea disputei cu guvernul a îngheţat anul trecut lucrările. Preşedintele statului african a declarat în ianuarie că Vale va rămâne unul dintre principalii parteneri ai guvernului în exploatarea zăcămintelor defier. Oficialul a mai spus că guvernul a oferit grupului Rio Tinto "un parteneriat strategicpentru 50-100 de ani", fără a oferi alte informaţii.
O tentativă de lovitură de stat
În spatele întregului scandal legat de drepturile de exploatare, acum retrase, se află odispută între George Soros şi Benny Steinmetz. Potrivit publicaţiei sud-africane„Business Day Live”, George Soros este la originea alegaţiilor despre organizarea uneitentative de asasinat împotriva preşedintelui Guineei, Alpha Conde, chiar de trecompania BSGR.Publicaţia sud-africană a intrat în posesia unui document care prezintă modul de operareal marilor cercuri de interese în această ţară bogată în resurse. Este vorba despre o partedin documentaţia trimisă de compania lui Benny Steinmetz către firma de conultanţă FTI(unde activează şi un fost ministru al unuia dintre cabinetele conduse de Tony Blair), în vederea pregătirii unei strategii de refacere a imaginii. „Domnul Soros are o obsesiepersonală legată de BSGR şi este hotărât să se asigure că licenţa de exploatare îi va firetrasă/anulată de Guvernul din Guineea”, araunul dintre consilierii firmei deconsultanţă, spunând că sarcina sa este „să apere BSGR de campania de defăimareorchestrată de George Soros şi ONG-urile asociate lui”.
Cum fac firmele lui Soros treaba unui guvern
Se pare că guvernul din Guineea a fost folosit de Soros împotriva lui Steinmetz. Iatămodalitatea. În 2010, guvernul din Guineea creează o comisie, finanţată de Soros, carenu cea det preia materialele împotriva lui Steinmetz redactate, în numeleguvernului din Guineea, de către DLA Piper (o firmă de avocatură britanică finanţată totde Soros). „Comisia era susţinută şi de iniţiativa African Government, condusă de Tony Blair”, se arată în documentele redactate de Benny Steinmetz Group Resources.
 
Trebuie remarcat însă că preşedintele Guineei, pe care BSGR îl consideră ostil, nu estenici el foarte popular. Alpha Conde a obţinut doar 18% din voturi în primul tur alalegerilor, reuşind însă o ciudată victorie finală în faţa contracandidatului care în primultur a obţinut nu mai puţin de 47% din voturi!Preşedintele Guineei este Alpha Conde, ţara este pe locul 154 ca indice al corupţiei, întopul Transparency International, iar în iunie vor avea loc alegeri legislative. PreşedinteleRomâniei este Traian Băsescu, ţara se află pe locul 66 în acest top, iar în 2014 vor avealoc alegeri prezidenţiale. Acestea sunt diferenţele, însă din punctul de vedere al afacerilorcu zăcăminte minerale, asemănările pot fi multe.
Cine este Benny Steinmetz
Benny Steinmetz Group deţine 16% din acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritarde la Roşia Montană Gold Corporation, cu 80% din acţiuni, restul revenind statuluiromân, prin Minvest SA. Tranzacţia a avut loc la bursa din Toronto (Toronto Stock Exchange-TSX), în 2009. Acţiunile au fost cumpărate de Benny Steinmetz Group cu 67,5milioane de dolari.„Suntem încântaţi să primim un alt mare acţionar al companiei noastre, în special decalibrul lui Benny Steinmetz Group, care a dovedit o expertiză mare în industria minierăşi în proiecte de dezvoltare în întreaga lume, precum şi în operaţiuni în Balcani. Ca unulditre cei mai mari investitori în România, cu implicare intensă în domeniul minier, alconstrucţiilor şi al dezvoltarii, Benny Steinmetz Group poate oferi pentru GabrielRersources sprijinul pentru dezvoltarea proiectului Roşia Montană”, declara în 2009preşedintele Gabriel Resources, Michael Parrett.Potrivit „Forbes”, Beny Steinmetz deţinea în urmă cu un an cea mai mare avere dinIsrael, de circa 9 miliarde de dolari. Averea a fost construită în primul rând pe afacerilecu aur şi diamante, însă un alt domeniu în care a investit israelianul este cel imobiliar, iaraici investiţiile au ajuns şi în România, prin compania Seven Hills.
Steinmetz şi locotenenţii săi din România
Din imobiliare a obţinut ilegal 150 de milioane de euro, sub formă de acţiuni la FondulProprietatea, omul de afaceri Stelian Gheorghe, cel care a prezentat acte false la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în cursul anilor 2010 şi 2011, şicel care i-a vândut Elenei Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca, unde aceasta aridicat un proiect imobiliar cu 12 apartamente. Ilegalităţile comise de Gheorghe Stelian şifosta conducere PDL-istă a ANRP au fost prezentate de chiar premierul Victor Ponta, în vara fierbinte a anului 2012.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->