Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
172Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Terapi Muzik Dan Seni Suaian

Terapi Muzik Dan Seni Suaian

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 7,942|Likes:
Published by azie

More info:

Published by: azie on Apr 08, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2015

pdf

text

original

 
1.0Pengenalan
Sebelum meneruskan dengan artikel yang telah dipilih sebagai bahan untukmembuat ulasan, marilah kita sama-sama mengenali apakah yang dimaksudkandengan muzik dan apakah pula yang dimaksudkan dengan terapi muzik.Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh danminda kita. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengantenaga dalam badan kita, muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan.“ Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. Di mana sebuah bukuajaran Cina “I Ching” menyatakan “muzik mempunyai kuasa untuk menenangkanketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosiseseorang.”(http://ms.shvoong.com/huminities/musicology)Epik India juga telah membuktikan bahawa muzik adalah punca oyang palingberkuasa yang seringkali bergema seiringan dengan alunan alam semula jadi.Nota muzik yang berbeza juga dikatakan mampu untuk mencipta perubahandalam keadaan alam semula jadi. Kehidupan botani juga memberikan reaksikepada muzik. Apalagi jika ia dikaitkan dengan manusia yang boleh bertindakbalas dengan muzik pada tahap-tahap tertentu.Bagaimana pula dengan terapi muzik? Menggunakan muzik sebagai terapibukan sesuatu yang baru diperkatakan, sebaliknya ia sudah digunakan denganmeluas sejak lama dulu. Terapi muzik merupakan satu bidang profesional yangmenggunakan muzik untuk pemulihan, pemuliharaan dan peningkatan tarakesihatan mental dan fizikal seseorang. Perubahan dari segi kognitif, sosial danemosi dapat dicapai dengan teknik-teknik muzik tertentu.
1
 
Seramai 6000 hingga 10 000 orang pakar terapi di seluruh dunia memberiperkhidmatan kepada golongan masyarakat terutamanya yang menghadapitrauma, gangguan emosi, kerencatan akal, stress, termasuk penyakit kanser danAIDS.Di antara matlamat muzik terapi adalah pemulihan kekuatan fizikal, menyediakanpesakit menanggung kepedihan rawatan, memberi sokongan emosi kepadapesakit dan keluarga serta memberi peluang melepaskan perasaan danmenenangkan fikiran.Setelah penaksiran klinikal dibuat, pakar terapi muzik akan menjalankan programterapi muzik yang mungkin melibatkan teknik-teknik seperti mendengar, seleksimuzik tertentu, bermain alat muzik, menyanyi, perbincangan lirik lagu, menariatau melukis dengan muzik.
1.2Artikel 1
Tajuk Artikel:Music Theraphy for Disabled ChildrenPenulis:Ashley BellTempat:Brooke Point High School, Stanford, California
1.1.1Tujuan / Objektif 
:Artikel ini ditulis untuk membincangkan bagaimana terapi muzik dapat membantukanak-kanak bermasalah pembelajaran membina dan mempertingkatkan skilasas dalam kehidupan seharian mereka. Artikel ini juga dapat membantu ibubapa serta orang awam bagaimana untuk membantu dan memahami kanak-kanak bermasalah pembelajaran ini dengan terapi muzik.
2
 
Di dalam artikel ini penulis menyatakan bahawa terapi muzik boleh digunakanuntuk merawat bukan hanya kanak-kanak autisme, tetapi juga kanak-kanak yangmenghadapi masalah pembelajaran syndrom down, masalah pendengaran,lemah anggota badan dan masalah kerencatan mental.Menyedari hakikat bahawa kanak-kanak normal biasanya sukakan muzik, makapenulis telah menjadikannya sebagai elemen penting dalam menjalankan aktivitipengajaran dan pembelajaran bagi kanak-kanak bermasalah pembelajaran.Hasilnya begitu menggalakkan.
1.1.2Latar belakang kajian
:Sebenarnya artikel ini tidaklah membuat kajian yang sepenuhnya kepada kanak-kanak bermasalah pembelajaran. Artikel ini ditulis hanya berdasarkanpemerhatian kepada tiga orang kanak-kanak bermasalah pembelajaran dansekumpulan kanak-kanak yang mengandungi 11 orang kanak-kanak yangmempunyai kesukaran untuk bercakap.Tiada pemerhatian yang khusus dan berapa lama pemerhatian dijalankan keatas kanak-kanak tersebut. Juga tiada data terpeinci mengenai pemerhatianyang dilakukan, contohnya dimana, masa dan hasil dapatan penulis semasapemerhatian dijalankan.
1.1.3Kaedah kajian
:Selebihnya artikel ini hanya menerangkan apakah yang dimaksudkan denganterapi muzik, sejarah perkembangan terapi muzik dan bagaimana terapi muzikdigunakan untuk membantu kanak-kanak bermasalah pembelajaran. Tiadakaedah yang dinyatakan oleh penulis dalam artikel ini, iaitu bermaksud samadapemerhatian dibuat secara klinikal atau sebaliknya.
3

Activity (172)

You've already reviewed this. Edit your review.
Shamrin Bahrudin liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Maza Umimaz liked this
Akmal Rashid liked this
Ieda Ida liked this
Siti Nabila Aishah liked this
Cikgu Nor Ummu Iman liked this
Mohd Lutfi liked this
saktee liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->