Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
66Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SEJARAH AWAL ASIA TENGGARA - Kemajuan dan Kemunduran Kerajaan Angkor & konsep Devaraja

SEJARAH AWAL ASIA TENGGARA - Kemajuan dan Kemunduran Kerajaan Angkor & konsep Devaraja

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 3,740|Likes:
Published by kerryseason
Just Email Me: kerry_season@yahoo.com


Filipina - negara kepulauan besar yang terbahagi kepada dua bahagian kepulauan. Selatan Filipina - merangkumi Kepulauan Sulu dan Mindanao. Mejoriti penduduk di Selatan Filipina - beragama Islam (bangsa Moro) berbeza dengan wilayah Utara.
Just Email Me: kerry_season@yahoo.com


Filipina - negara kepulauan besar yang terbahagi kepada dua bahagian kepulauan. Selatan Filipina - merangkumi Kepulauan Sulu dan Mindanao. Mejoriti penduduk di Selatan Filipina - beragama Islam (bangsa Moro) berbeza dengan wilayah Utara.

More info:

Published by: kerryseason on Apr 09, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

11/13/2013

 
UNIVERSITI SAINS MALAYSIAHST 327/3ISU-ISU DALAM SEJARAH AWAL ASIA TENGGARA
Kerajaan Awal Tanah Besar Asia Tenggara – “Kemajuan dan Kemunduran KerajaanAngkor ditentukan oleh pengenalan konsep Devaraja”. Sejauh manakah anda bersetujudengan penyataan di atas.
Kerajaan Angkor 
Angkor ialah nama yang digunakan untuk merujuk kepada suatu kawasan diKemboja yang merupakan pusat pemerintahanempayar Khmer yang berkuasa di antara abad ke-9 dan abad ke-15 Masihi. Kerajaan Angkor menerima pengaruh Hindu-Buddha. RajaAngkor dianggap sebagai Devaraja yang mempunyai kuasa mutlak.
Raja dibantu oleh kerabatnya dalam menjalankan tugas pentadbiran. Pembinaanbaray menjadikan kerajaan Angkor mendapat hasil pertanian yang lumayan.Kawasan pertanian terletak di tasik Tonle Sap. Ia dibina pada abad ke-10 Masihi.Pusat pentadbiran ialah hilir Mekong.
Jayavarman II (802-834) merupakan pemerintah yang mewujudkan semulaperpaduan untuk menubuhkan persekutuan Kemboja dan telah membina ibukotanya di utara Tasik Tonle Sap dan beliau juga merupakan pengasas KerajaanAngkor.
Jayavarman II dinobatkan sebagai Devaraja (Tuhan raja) oleh seorang pendetaBrahman. Di tahun-tahun berikutnya, Jayavarman berkali-kali memindahkan ibukotanya. Pada mulanya di Indrapura (sebelah timur Kampong Cham), kemudianke Wat Phou (sekarang Laos ujung selatan) dan terakhir di Rolous (dekatAngkor).
Konsep Devaraja
Konsep Devaraja adalah sebuah negara jelmaan dari alam dan ibu negerinyaadalah simbol keduniaan bandaraya syurga. Devaraja dipercayai orang dahulusebagai wakildewayang dihantar untuk memimpinmanusiaserta mempunyai kuasa ajaib.
Konsep Devaraja bermaksud kekuatan atau esensi kedewataan yang masuk kedalam diri raja sehinggakan raja tersebut dianggap terdapat suatu aspek tertentudari kewibawaan dewa. Mengikut konsep devaraja ini pemusatan kekuasaanterhadap negara adalah di bawah kuasa raja. Raja dianggap menduduki statusyang tinggi, dikaitkan dengan dewi-dewi dari kayangan dan penjelmaan daripadadewa Shiva, Vishnu dan Brahman. Konsep Devaraja menyebabkan seseorangraja dipandang sebagai penitisan dewa (avatar) Siva atau Vishnu.
Oleh kerana anutan atau pujaan ini diamalkan oleh kerajaan, maka seorang rajayang suci dianggap sebagai orang perantaraan di antara Tuhan-Tuhan terutamasekali Tuhan-Tuhan yang menguasai air dan kesuburan tanah dan pertuanansosial.
Raja, sebagai pemerintah tertinggi dianggap sebagai raja tuhan (Devaraja). Rajadianggap sebagai wakil tuhan di bumi atau
God shadow on earth.
Rajaberperanan membuat undang-undang, ketua tentera serta menjadi pemutussegala hal. Tindakan raja tidak boleh dipersoalkan oleh orang lain terutamanyarakyat tempatan.
1
 
Konsep Devaraja dalam Kemajuan dan Kemunduran Kerajaan Angkor Kemajuan
a) Persetiaan kepada raja
Keadaan ini dapat dilihat apabila rakyat jelata taat dan patuh kepadapemerintahan raja. Hal ini kerana raja pada masa ini dianggap sebagai jelmaanTuhan. Oleh itu setiap tindakan yang diambil dan dibuat oleh raja adalahdianggap suci dan mendapat restu daripada Tuhan.
Pemerintahan seseorang raja itu juga dianggap adalah yang terbaik keranaterdapatnya konsep Devaraja ini. Oleh itu rakyat harus patuh kepadapemerintahan raja dan sanggup berkorban apa saja untuk memenuhi keperluandalam pemerintahan raja tersebut.
Raja dianggap penuh suci, istananya tidak boleh diceroboh dan segalapertuturannya merupakan undang-undang. Penghormatan rakyat kepadainstitusi ini sangat tinggi dan raja juga menjadi tempat menaruh harapan kepadasegala masalah yang mereka hadapi.
Pengaruh Devaraja terhadap rakyat menyebabkan segala dasar dan rancanganraja untuk kepentingan negara dituruti dengan taat setia. Contohnya sepertipembinaan monumen-monumen yang besar dan pembinaan sistem pengairanyang sistemetik merupakan hasil tenaga kerja sepenuhnya daripada rakyat.b) Mengukuhkan Kedudukan Raja
Konsep Devaraja yang digunakan telah menyebabkan raja tersebut menjadi kuatdan digeruni. Keadaan ini dapat dilihat apabila kerajaan Angkor telah berjayameluaskan kawasan jajahannya.
Pembinaan banyak tempat beribadat juga menunjukkan bahawa kerajaanAngkor pada masa ini merupakan kerajaan yang agung dan kekuatannya tidakboleh dipertikaikan.
Hasil seni binaan membuktikan bukan sahaja kegemilangan seni peradabantetapi juga untuk menunjukkan organisasi kerajaan yang kompleks dan saiztenaga buruhnya yang besar yang terletak dibawah pemerintahan raja yangberwibawa.
Hal ini kerana kemakmuran kerajaan itu dipercayai berkait rapat denganpemujaan terhadap dewa. Oleh itu kuil-kuil yang besar merupakan kemegahankerajaan dan telah dibina oleh setiap raja sebagai tempat perlindungannya.
Sebagai contohnya, Suryavarman II telah membina Angkor Wat yang merupakanbangunan keagamaan yg terbesar di dunia. Raja Suryavarman II membinaAngkor Wat menurut kepercayaan Hindu yang meletakkan gunung Meru sebagaipusat dunia dan merupakan tempat tinggal dewa-dewi Hindu, dengan itu menaratengah Angkor Wat adalah menara tertinggi dan merupakan menara utamadalam binaan Angkor Wat.
Selain itu di bawah pemerintahan Jayavarman VII telah terbinanya Angkot Thomdengan temboknya sepanjang 10 batu, Bayon yang mempunyai banyak menaradan lain-lain kuil yang tidak terkira banyaknya.c) Mandat dari Dewa
Konsep Devaraja telah menyebabkan raja dianggap sebagai perantaran antaradewa dan rakyat jelata.
2
 
Keadaan ini dapat dilihat apabila raja dianggap dapat berhubung denga dewa-dewa yg membawa keuntungan kepada kerajaan Angkor seperti dewa ygmenguasai air dan tanah.
Oleh kerana raja merupakan dewa yg berada di bumi dan mempunyai hubunganyg baik dengan dewa-dewa, maka sistem pertanian dapat dijalankan denganbaik. Keadaan ini telah menjadikan aktiviti pertanian sebagai satu ekonomi ygpenting. Pada masa ini kemajuan dalam bidang pertanian menyebabkankerajaan Angkor dapat mengekalkan pemerintahannya kerana mempunyai hasilpertanian yang baik.
Pada masa pemerintahan Suryavarman II, baginda telah berjaya meluaskankawansan jajahan Angkor sehingga menjadi sebuah kerajaan yg mempunyaikawasan jajahan yang luas.
Kemunduran
a) Hilang Pegangan Terhadap Konsep Devaraja
Kedatangan agama baru telah mengubah haluan di mana berlaku penentanganterhadap sistem pemerintahan yang lama.
Buddhisme Theravada telah diperkenalkan adalah berasaskan kepada amalanbahawa keselamtan dan kesejahteraan seseorg individu itu bergantung kepadausahanya sendiri.
Keadaan ini telah meyebabkan rakyat tidak lagi percaya kepada konsepDevaraja yg diperkenalkan dalam agama Hindu.
Masalah agama telah menjadi masalah penting dalam empayar Angkor.Keadaan ini dapat dilihat apabila golongan pemerintah menganuti agama Hindumanakala kebanyakan rakyat jelata menganuti agama Buddha Mahayana.
Semasa pemerintahan Suryavarman I, beliau mengamalkan dasar agamasecara bebas di mana agama Hindu dan agama Buddha dianuti secara meluaspada masa itu.
Pada abad ke-12 pegangan terhadap konsep Devaraja tidak lagi menjadikeutamaan raja-raja Angkor. Tradisi agama Hindu telah diputuskan olehDharanindravarman II yang menaiki takhta pada tahun 1150 kerana beliaumerupakan penganut agama Buddha Mahayana.
Namun keadaan ini telah cuba diperbaiki oleh Jayavarman VIII sekitar tahun1243 hingga tahun 1295, Beliau dipengaruhi kuat oleh Brahmin danmengambalikan semula agama Siva. beliau telah menolak agama Buddhasepenuhnya. Demi mengekalkan konsep Devaraja dalam sistem pemerintahan,beliau telah menghapuskan patung2 Buddha dan membina semula tempatpenyembahan agama Hindu. Pada masa ini ramai rakyat yg telah menganutiagama Buddha.
Tindakan raja yg ingin menghapuskan agama Buddha telah menyebabkanberlaku perasaan tidak puas hati kepada sistem pemerintahan raja tersebut.
Masalah agama yg berlaku dalam Kerajaan Angkor juga telah menyebabkansistem pemerintahan kerajaan Angkor menjadi lemah. Hal ini kerana berlakupergolakan di antara golongan pemerintah dgn golongan diperintah.
Selepas Jayavarman VIII zaman, agama buddha Hinayana lebih diutamakandikalangan rakyat.
Dinasti diraja tidak lagi mendapat penghormatan agama dari rakyat untukmelaksanakan rancangan yang besar.
3

Activity (66)

You've already reviewed this. Edit your review.
Nur Fatihah Abd Halim liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
hidayah_hashim_5 liked this
hidayah_hashim_5 liked this
Noor Farehah Alias liked this
Noor Farehah Alias liked this
Ling Chung Sian liked this
Fam Edm liked this
Napie Husin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->