Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kalemljenje

Kalemljenje

Ratings:
(0)
|Views: 64|Likes:
Published by Slobodan Drugi
ggg
ggg

More info:

Published by: Slobodan Drugi on May 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/06/2013

pdf

text

original

 
Kalemljenje voća
PONEDJELJAK, 22 MART2010 15:01
Stiže proljeće, a u Bosni ponovo počinje sezona "kalemljenja" voća. Naši su preci održavali zanatÄkalemljenja voća³ stotinama godina. Bio je to vrlo cijenjen zanat. Nažalost, sve je manje ljudi koji znaju Äkalemiti³ voće, a koji bi na tajnačin mogli produžiti vijek domaćim sortama voća.Preporučio bih onima, koji znaju kalemiti, da kaleme i autohtone bosanske sorte, jer iste izumiru, pa bi bilo šteta da im se potpunozametne trag, a i iz razloga što Änove³sorte nisu uvijek najbolje prilagođeno našim klimatskim uslovima. Kalemljenje voća jepoznatoveć nekoliko hiljada godina. Kalemljenje/cijepljenje voća je način oplemenjivanja divljih u pitome voćke. Radi se o (vegetativnom)razmnožavanju voćki na način da se prenose istovijetne osobine fidema ± plemke na Änovu³ do tada obično divlju voćku (podlogu).
Osnovni uvjeti za uspješno kalemljenje voća
 Najbitniji uvjet uspješnog kalemljenja voća je da se kore podloge i fidema dodiruju na što većoj površini. Zatim, potrebno je da supodloga i fidem - plemka kompatibilne, tj. podudarne jedna sa drugom (npr. jabuka na divlju jabuku, kruška na divlju krušku ili dunju, isl.). Puno je veći postotak primanja kada je podloga ± divlja vrsta voća, nego kada se radi o već kalemljenoj pitomoj sorti.Također, bitno je izabrati odgovarajuću tehniku kalemljenja u pravo vrijeme (npr. kalemljenje na procjep i pod koru u proljeće, akalemljenje na pup u ljeto, itd). Ništa manje bitno je fizičko stanje fidema i podloge (kržljavost, oštećenost, propupalost, itd). Također,činjenica da između između podloge i fidema nema prostora za ulazak vode ili insekata pozitivno utječe na veći postotak prijemakalema.
Vrijeme kalemljenja voća
 Voće se može kalemiti u toku cijele godine. Kada su u pitanju najraširenije i najjednostavnije tehnike kalemljenja voća, kojese običnoizvode Äza svoje potrebe³ i u Äkućnoj radinosti³, tj. kalemljenje voća metodama Äna procijep³ ili Äpod koru³, tada bi Äidealno³ vrijeme zakalemljenja voća na prostoru Bosne bilo za:- trešnje, "ašlame", hrušćevi i višnje - od kraja januara do kraja marta,- kruške, šljive, dunje, kajsije, breskve i mušmule - od početka marta do početka aprila,- jabuke - od sredine marta do sredine maja mjeseca, itd.Kad fidem/plemka, odnosno grančica, ispupa ili izbehara, proljetno kalemljenje (na procjep ili pod koru) te voćke je završenoza tugodinu. Navedeno vrijeme kalemljenja voća je dato okvirno i isto treba uskladiti s mjesnom klimom i vremenskim prilikama. S drugestrane, kalemljenje na pup se obavlja od kraja maja do kraja septembra, a najbolje u mjesecu augustu. Ovo je najefikasniji načinkalemljenja za rasadničku proizvodnju.
Vremenski uvjeti za kalemljenje
 Najbolje je voće kalemiti po napola oblačnom vremenu (kad je Äomora³ što bi narod rekao) i kad ima relativno povišen postotakvlage uzraku. Treba izbjegavati kalemljenje po kiši, prejakom suncu (preko 20 stepeni °C), na temperaturi ispod nule, te po velikom i toplomvjetru (Äfen efekat³ koji isušuje fideme). Idealna temperatura za kalemljenje bi bila ona između + 5 do + 10 stepeni °C.
Tehnike (vrste) kalemljenja voća
 Kad su u pitanju tehnike kalemljenja voća, ima ih više, a najpoznatije su: kalemljenje na (budni i spavajući) pup, na Älist³, na konus,

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->