Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
23Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pertanian Di Malaysia

Pertanian Di Malaysia

Ratings:
(0)
|Views: 2,683|Likes:
Published by ana_violet87

More info:

Published by: ana_violet87 on Apr 09, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/31/2013

pdf

text

original

 
Pertanian di Malaysia
 
Malaysia sebuah negara yang sedang membangun masih banyakbergantung kepada ekonomi dari aktiviti-aktiviti pertanian.Kedudukannya di kawasan hutan hujan tropika menerima hujantahunan di bawah 3000 mm setahun yang turun lebih kurang 200 haridalam setahun dan cahaya matahari yang diterima di dalamlingkungan 2200 jam membolehkan banyak jenis dan varaiti tanamantumbuh dan mengeluarkan hasil. Banyak kawasan yang belumdibangunkan dengan aktiviti pertanian, terutama di Sabah danSarawak.
 
Statistik cuaca merupakan satu unsur penting apabila memilih jenistanaman, perancangan melaksanakan kerja-kerja pembersihankawasan seperti menebang, membakar, dan menanam. Kefahaman jenis tanah, kecerunan dan penilaian kesesuaian tanah jugadiperlukan. Di kawasan-kawasan yang bercerun tinggi seperti di Sabahdan Sarawak, pengairan adalah merupakan faktor yang perlu diambilkira berbanding dengan kawasan yang rata. Tanah-tanih yang berasid(pH4.0 hingga 4.5) dari jenis tanah laterait yang kandungan nutriennyaadalah rendah, memerlukan pHnya ditingkatkan dengan penggunaankapur dan tambahan baja yang tinggi bagi memastikan kadarpengeluaran hasil yang tinggi. Kebanyakan tanah-tanah jenis laterait(oxisol) dimiliki oleh pekebun-pekebun kecil. Kegagalan menghasilkanhasil yang produktif selalu dialami oleh pekebun-pekebun kecil.
 
 Terdapat 4 jenis tanaman yang kebiasaan sesuai di kawasan-kawasanyang kesuburan yang rendah iaitu getah, kelapa, kelapa sawit, dankoko. Tanaman -tanaman ini dijalankan dalam bentuk estet. Harga-harga komoditi pertanian ini bergantung kepada pengeluaran seduniadan ianya berkait rapat dengan perubahan iklim.
 
Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi
 1.
Muka bumi - rupa bentuk mukabumi yang pelbagai seperti tanahpamah beralun, berbukit-bukau, tanah tinggi berlembangan.
 2.
 Jenis Tanih - laterait, gambut, lanar sungai, dan mempunyaisaliran yang baik.
 3.
Iklim - panas lembab (purata suhu tahunan 27 darjah Celcius,hujan tahunan 2,500 mm.
 4.
Kepentingan - beras sebagai makan ruji, tanaman getah, kelapasawit, koko, dan kopi sebagai tanaman dagangan.
 5.
Sejarah - penjajah yang mula membawa masuk jenis tanamantersebut.
 
 
6.
 Teknlogi - penghasilan tinggi berdasarkan kepada baka danteknik pengeluaran.
 7.
Pasaran - bergantung kepada permintaan tempatan danantarabangsa.
 8.
Keperluan - penyumbang ekonomi negara dari segi guna tenagadan hasil eksport
 
Sistem Pertanian Malaysia
 1.
Pertanian Pindah
 2.
Pertanian Saradiri
 3.
Pertanian Dagang:-
 a.
Kebun Kecil
  b.
Perladangan (estet)
 
Pertanian Pindah
 
Sistem pertanian ini dikenali juga sebagai sistem Swiden. Diamalkanoleh penduduk primitif di kawasan-kawasan pendalaman di tanahbercerun dan berbukit bukau. Kaedah ini sesuai bagi kawasan yanglapisan tanah 'top soil' yang nipis dan biasanya tidak subur.
 
Kebanyakannya diusahakan oleh kaum asli di pendalamanSemenanjung terutama di Pahang, Kelantan, dan Perak.
 
Di Sarawak pada 1976 kira-kira 60,463 hektar kawasan pertanianpindah atau 0.5% dari keluasan Sarawak yang melibatkan kira-kira70.6% kaum Iban. Ciri-ciri penanaman dalam sistem ini ialahpenebangan kawasan hutan, membakar, membersih, dan menanamtanaman utama seperti padi disamping tanaman makan iaitu jagung,ubi, dan pisang. Kawasan ini akan ditinggalkan setelah 3 atau 4 tahunpenanaman setelah tanah tidak lagi subur. Kemudian membuka tanahbaru yang lain.
 
Satu keluarga petani memiliki kawasan tidak lebih 2.5 hektar. Hasilpadi musim pertama 1,000 hingga 2,000 kg per hektar dan berikutnya300 hingga 400 kg per hektar.
 
Masalah pertanian pindah:-
 1.
Kawasan terdedah kepada hakisan, tanah akan kehilangankesuburan, penimbunan aliran berlaku, dan banjir.
 2.
Pemusnahan sumber-sumber hutan dan kayu yang bernilai.
 
 
Aktiviti pertanian pindah di Semenanjung , Sabah dan Sarawaksemakin berkurangan hasil dari perkembangan infrastuktur danpembangunan ke atas orang Asli kepada jenis pertanian kekal.
 
Pertanian Sara Diri
 
Pertanian sara diri ialah petani sendiri atau bersama ahli keluarganyamengerjakan sebidang tanah yang kecil yang ditanam dengantanaman untuk memenuhi keperluannya dan tidak berpindah-pindahkawasan. Petani-petani yang terlibat adalah terdiri daripadamasyarakat luar bandar dan pendapatan bulanan biasanya rendah.Kaedah pertanian yang diamalkan adalah cara lama, pengeluaran hasilrendah, dan lebihan hasil disimpan untuk kegunaan masa hadapan. Taraf pertanian sara diri dikira lebih maju sedikit daripada pertanianpindah. Jenis tanaman yang dijalankan ialah padi huma, jagung,sayuran, dusun buah-buahan dan sedikit aktiviti penternakan sepertiayam itik, lembu, kambing dan babi.
 
Pada hari ini agensi-agensi kerajaan seperti Jabatan Pertanian,Pertubuhan Peladang, Agensi Pembangunan Wilayah, Pejabat Daerahturut campur tangan dalam membantu dan membangun taraf hiduppetani dalam bentuk bantuan teknikal, benih, baja, racun seranggadan penyakit, serta khidmat nasihat dan pemasaran.
 
Pertanian Dagangan
 
Pertanian yang dijalankan semata-mata untuk jualan bagi pasarandalam dan luar negeri. Pertanian ini telah mula diperkenalkan olehKerajaan British yang menjajah negara pada akhir abad yang ke 19. Jenis-jenis tanaman adalah bersifat sejenis untuk tujuan minumanseperti kopi, teh, dan tebu, manakala untuk bahan mentah sepertigetah, kelapa sawit, kelapa, tembakau. Tanaman lain ialah nenas,sayuran dan bunga-bungaan. Tumpuan tanaman hanyalah di kawasan-kawasan tertentu dengan saiz tanah yang agak luas. Sistem inimemerlukan modal input yang tinggi. Terdapat 2 jenis pertaniandagangan iaitu:-
 
a. Pertanian Kebun Kecil
 
b. Pertanian Perladangan
 
Pertanian Kebun Kecil
 
 Jenis tanaman yang diusahakan oleh pekebun kecil adalah samadengan sektor perladangan tetapi daya pengeluaran adalah rendah.Purata saiz kebun adalah diantara 0.4 hingga 4 hektar. Daya

Activity (23)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Shahdan Landskap liked this
Ibmsaad Saad Saad liked this
anis1028 liked this
Star Wisher liked this
Cik Nadia Nasuha liked this
Norizan Hassan liked this
Alep Ibnu Zaid liked this
Seri Aiman liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->