Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Despre smerenie

Despre smerenie

Ratings: (0)|Views: 133|Likes:
Published by cathy_mary

More info:

Published by: cathy_mary on Apr 11, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2015

pdf

text

original

 
Despre smerenie - Sfantul Siluan Athonitul
Despre smerenie - Sfantul Siluan Athonitul
 In zilele noastre, putini "stareti" (batrani imbunatatiti) mai cunosc iubirea Domnuluipentru noi, putini cunosc lupta cu vrajmasii si stiu ca, pentru a-i birui, trebuie sa aismerenia lui Hristos.Domnul iubeste atat de mult pe om ca ii da darurile Sfantului Duh. Dar pana ceinvata sa pastreze harul, sufletul trece prin multe furtuni.
 
In primul an dupa ce am primit darul Sfantului Duh, imi spuneam: "Domnul mi-aiertat pacatele. Harul da marturie de aceasta. De ce mai am nevoie?" Dar au asatrebuie, sa gandim. Desi pacatele noastre ne sunt iertate, toata viata trebuie sa neaducem aminte de ele si sa plangem ca sa pazim zdrobirea (inimii). Nu am facut asasi am pierdut cainta, ceea ce mi-a adus multa suferinta din partea demonilor. Eramnedumerit, tulburat si-mi spuneam: "Sufletul meu cunoaste pe Domnul si iubirea lui.Cum se face, deci, ca-mi vin ganduri rele?" Dar Domnului i s-a facut mila de mine sim-a invatat El insusi cum trebuie sa ma smeresc: "Tine mintea ta in iad si nudeznadajduit" Asa se biruiesc vrajmasii. Dar de indata ce las mintea mea sa iasa dinloc, gandurile reie se intaresc din nou.
 
Lupta impotriva vrajmasului cu arma smereniei.
 
Cel ce, ca si mine, a pierdut harul, sa lupte cu curaj cu demonii. Cunoaste cagreseala e in tine insuti; ai cazut in mandrie si slava desarta, dar Domnul te face sacunosti ce e viata in Duhul Sfant si ce e lupta cu demonii. Astfel, sufletul invata prinexperienta ravagiile cauzate de mandrie si fuge de laudele oamenilor si gandurilede ingamfare. Atunci doar incepe sa se vindece si sa stie sa pastreze harul. Cumputem intelege daca sufletul e sanatos sau bolnav? Sufletul bolnav e plin demandrie, dar sufletul sanatos iubeste smerenia, invatata de Duhul Sfant si, daca nucunoaste inca aceasta smerenie, se socoteste pe sine mai rau decat toti oamenii.
 
Chiar daca Domnul l-ar inalta in toate zilele pana la Ceruri si i-ar arata toata Slavacereasca in care locuieste, dragostea Serafimilor, Heruvimilor si a tuturor Sfintilorchiar si atunci sufletul smerit, invatat de experienta, va spune: "Tu, Doamne, imi
 
arati Slava Ta, pentru ca iubesti zidirea Ta; da-mi, insa, mai degraba lacrimi siputerea de a-Ti multumi. A Ta este Slava cerurilor, al meu insa este sa plang pentrupacatele mele". Altfel nu va pastra harul Duhului Sfant pe care Domnul il da cumarinimie din singura milostivirea Sa.
 
Domnul a aratat mare mila fata de ruine si mi-a dat sa inteleg ca trebuie sa-miplang toata viata pacatele mele. Aceasta este calea Domnului. Si acum scriu dinmila pentru toti oamenii care ca si mine, sunt mandri si din aceasta pricina sufera.Scriu ca sa invete smerenia si sa - si gaseasca odihna in Dumnezeu.
 
Unii zic ca asa a fost mai demult, dar ca acum toate acestea s-au invechit (perimat)insa, nimic nu trece niciodata cand este vorba de Domnul: numai noi ne schimbam,devenim rai si astfel pierdem harul. Dar celui ce cere Domnul ii da toate (Matei 7,7-8), nu pentru ca suntem vrednici ci pentru ca El este milostiv si ne iubeste.
 
Scriu aceasta pentru ca sufletul meu cunoaste pe Domnul.
 
Mare lucru bun este a invata smerenia lui Hristos, Ea face viata mai usoara sifericita si totul devine dulce inimii. Numai celor smeriti li se descopera Domnul prinDuhul Sfant, dar daca nu ne smerim nu vom putea vedea pe Dumnezeu. Smerenia elumina in care putem vedea Lumina Dumnezeu, cum canta Biserica: "Intru lumina Ta vom vedea Lumina".
 
Domnul m-a invatat sa tin mintea in iad si sa nu deznadajduiesc si asa sufletul meuinvata smerenia. Nu este inca adevarata smerenie, dar aceasta nu poate fi talcuitain Cuvant. Cand sufletul se apropie de Domnul este infricosat. Dar cand vede peDomnul se bucura negrait de frumusetea Slavei Sale, iar Iubirea lui Dumnezeu sidulceata Duhului Sfant il fac sa uite cu desavarsire pamantul. Acesta este RaiulDomnului: Toti oamenii vor ramane in iubire si prin smerenia lor asemenea luiHristos toti vor fi fericiti sai vada pe ceilalti mai presus decat ei insisi. Smerenia luiHristos locuieste in cei mai mici: ei sunt fericiti sa fie cei mai mici. E ceea ce mi-adescoperit Domnul.
 
Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui HristosSufletul meu inseteaza dupa ea dar nu o poate atinge si o caut plangand ca un copilmic ce s-a pierdut de mama lui:
 
"Unde esti Tu, Domnul meu? Te-ai ascuns de sufletul meu si te caut cu lacrimi"."Doamne, da- mi puterea de a ma smeri inaintea maretiei Tale"."Doamne, a Ta este Slava in Ceruri si pe pamant. Da-mi mie, zidirii tale firave sismerite. Duhul Tau cel Sfant"."Ma rog bunatatii Tale, Doamne, priveste asupra mea din inaltimea Slavei Tale si da-mi puterea de a Te lauda zi si noapie. caci sufletul meu Te-a iubit prin Duhul Sfant. Tanjesc dupa Tine si Te caut cu lacrimi"."Doamne, da-ne Duhul Sfant. Prin El Te vom slavi zi si noapte, caci daca trupulnostru e slab. Duhul Tau e viu si da sufletului puterea de a Te sluji cu ravna. Elintareste in sufletul nostru iubirea Ta, il linisteste intru Tine cu o odihna desavarsitasi nu mai vrea sa se gandeasca decat la iubirea Ta".
 
"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si. Te voi lauda
 
ziua si noaptea Te voi vesli oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne,savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata".
 
Este o deosebire uriasa intre omul cel mai simplu care a cunoscut pe Domnul prinDuhul Sfant, si omul chiar foarte mare, care n-a cunoscut harul Sfantului Duh.
 
E o mare deosebire intre faptul de a crede ca Dumnezeu exista printr-o cunostintanaturala sau din Scripturi, si acela de a cunoaste pe Domnul prin Duhul Sfant.Mintea celui ce a cunoscut pe Domnul prin Duhul Sfant arde zi si noapte dedragoste pentru Dumnezeu si sufletul lui nu se mai poate alipi de cele pamantesti.
 
Sufletul care n-a incercat (din experienta) dulceata Sfantului Duh isi gasesteplacerea in desertaciunea si slava acestei lumi, in bogatii sau in putere. Dar Domnuleste unica dorinta a sufletului care L-a cunoscut prin Duhul Sfant; bogatiile si slavapamantului nu mai sunt nimic pentru el.
 
Sufletul care a gustat Duhul Sfant Il deosebeste dupa gustul Lui. Caci scris este:"Gustati si vedeti ce bun este Domnul" (Psalm 33,9). David cunostea aceasta dinexperienta dar si acum Domnul da slugilor Lui sa cunoasca iubirea Lui dinexperienta si ii va invata aceasta pana la sfarsitul veacurilor.
 
Cel ce a cunoscut pe Dumnezeu prin Duhul Sfant a invatat de la El smerenia; elseamana cu Stapanul sau, Hristos, Fiul lui Dumnezeu si se face asemenea Lui.
 
"Doamne, da-ne darul smerenie Tale".
 
"Doamne, da-ne in dar smerit Duhul Tau cel Sfant, asa cum ai venit sa mantuiesti peoameni doar prin harul Tau ridicandu-i la Ceruri ca sa vada Slava Ta".O, smerenie a lui Hristos! Te cunosc dar nu te pot atinge. Roadele tale sunt dulcicaci nu sunt ca ale pamantului.
 
Cum poate fi reaprins focul atunci cand sufletul e abatut, ca el sa arda de iubire intot ceasul? Acest foc se gaseste in Dumnezeu si Domnul a venit pe pamant ca sa nedea focul harului Sfantului Duh. Cel ce cauta smerenia are si acest foc, caci Domnulda celui smerit harul Sau.Multe osteneli si multe lacrimi trebuie pentru a pastra duhul smerit al lui Hristos, darfara el lumina vietii se stinge si sufletul moare.
 
 Trupul, poate fi uscat repede prin post, sufletul, insa nu e deloc usor de supus, ca elsa ramana mereu smerit, si aceasta ia multa vreme Sfanta Maria Egipteanca aluptat 17 ani impotriva patimilor ei, ca niste fiare salbatice, si abia apoi si-a gasitpacea, macar ca isi uscase repede trupul neavand in pustie nimic eu ce sa sehraneasca.
 
Inimile noastre s-au invartosat cu totul si nu intelegem ce e smerenia sau iubirea luiHristos. E adevarat ca aceasta smerenie si acesta iubire nu se cunosc decat prinharul Duhului Sfant, dar uitam ca e cu putinta sa atragem harul la noi. Pentruaceasta, insa, trebuie sa-i dorim din tot sufletul nostru. Dar cum pot sa doresc ceeace n-am cunoscut? Noi toti avem putin din aceasta cunostinta si Duhul Sfant miscafiecare suflet sa caute pe Dumnezeu.
 

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
piticuviolent liked this
mariusicanr1 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->