Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
SKENDER KULENOVIC

SKENDER KULENOVIC

Ratings:
(0)
|Views: 2,799|Likes:
Published by salem suljkic

More info:

Published by: salem suljkic on Apr 12, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/22/2013

pdf

text

original

 
SKENDER KULENOVIC
(1910. - 1978.)Skender Kulenovic se rodio 2. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu, gdje je zavrsioosnovnu skolu, a potom nakon naglog osiromasenja porodice (agrarna reforma) prelazi umajcino rodno mjesto Travnik gdje od 1921. do 1930. godine kao vanjski ucenik pohadjaJezuitsku gimnaziju.U trecem razredu gimnazije javio se prvim knjizevnim radom (soneti Ocvale primule).Od 1930. godine studira pravo na zagrebackom sveucilistu.1933. postaje clan SKOJ-a, a 1935. KPJ.Saradjuje u brojnim listovima i casopisima, a 1937. godine sa Hasanom Kikicem i SafetomKrupicem pokrece u Zagrebu muslimanski casopis Putokaz.1941. godine stupa u Prvi partizanski odred Bosanske krajine. Clan AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, Kulenovic u ratu pise poeme, uredjuje listove Krajiski partizan, Bosanski udarnik, Glas iOslobodjenje.Od 1945. do 1947. obavlja fnkciju direktora drame Narodnog pozorista Sarajevu, uredjuje Novo doba, Pregled, Knjizevne novine i Novu misao.Od 1950. do 1953. sekretar je Narodne skupstine FNRJ, a poslije zabrane Nove misli jekaznjen i postavljen za korektora u Borbi.1955. godine prelazi u Mostar na mjesto dramaturga Narodnog pozorista, jedno vrijeme je iurednik u beogradskoj Prosveti. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, izmedju ostalihDvadesetsedmojulske nagrade SRBiH (1971) i nagrade AVNOJ-a (1972). Bio je clan SANU,ANUBiH i JAZU.Umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu.
 
Ponornica - Skender Kulenovic
 Svoj roman "Ponornica" Skender Kulenovic je objavio tek godinu dana uoci smrti.Roman ”Ponornica” tematski je vezan za onaj period bosanske povijesti kad je stara carevinasa svojim civilizacijskim sklopom vec dovoljno davno izvan Bosne, a nova vec unijela svojred i svoje obicaje. Niti je jedna dovoljno umrla niti je druga dovoljno ziva, a odsjaj i jedne idruge vec se se taloze u svakoj od licnosti ovog romana.”Austrijska tema” u bosanskohercegovackoj literaturi nametala se skoro sto godina, a narocito je prisutna u bosnjackoj knjizevnosti. Ona je za bosnjackog pisca i dalje opsesivna, jer nidanas se njegov svijet nije odrekao civilizacijske vezanosti za ”turski” orijentalni svjetonazor,a prihvatio je ”austrijski”, zapadni Weltanschaung. Zato Kulenoviceva tema i jest ponornicasa dosad stogodsnjim tokom za koju ne vjerujem da je nasla svoju definitivnu ponikvu.Konkretno, Kulenoviceva ”Ponomica” tematski je usla u avliju, u onaj smaragdni prostor izaavlijskog zida, u senzibilitet i rafinman o kome je on pisao u izvrsnom eseju ”Iz smaragdaUne (’Grozdanin kikot’ Hamze Hume)”. Taj rafinman, ta senzibilnost, to je korijen ove teme.Zbog dubine njihovih zivih zila roman ”Ponornica” tematski je i kompozicijski tolikorazudjen. Jednostavna formulacija teme: raslojavanje koje prijeti raspadom jedne patrijarhalne bosnjacke begovske porodice je sustinski tacna i, kao i sve dijagnoze te vrste, uvijek presirokaopcenita.Ovaj roman je po tematskom svome odredjenju i roman licnosti, i drustveni, i povijesniroman, i porodicna hronika, a za sva ta formalna odredjenja u tematski razudjenom toku mozese naci potvrda. Onaj dio fabule koji je posvecen Muhamedovu zivotu, kroz ciju se licnu prizmu prelomila cijela ”Ponornica”, tematski je i fabulativni okvir svih dogadjanja tako daon odredjuje i kompozicijsku strukturu romana.Roman pocinje Muhamedovim sjecanjem na ljetni raspust koji je, kao student El-Azhara,najstarijeg sveucilista na svijetu, proveo u zavicaju. Zapravo ”Ponornica” pocinje pismom,motom, koje je Muhamed davne kairske godine primio od rodjake Senije, a cija se recenica”Eto ih tamo, nek rade sto hoce” provlaci i osjencava Muhamedov simbolicni, a opet relativni,odnos prema svijetu.Muhamed svoju ponornicu pise kad Senijino pismo ”list iz skolske pisanke, pozutio poslijecetrdeset godina, lezi sada na mom radnom stolu, pokraj moje suhe, zute ruke pune vecstarackih pjega i kvrga zelenih vena” i tako daje vremenski okvir fabuli kojom ce ”Ponornica” protjecati kao prvi dio zamisljene i neostvarene tetralogije.Tema raspada patrijarhalne porodice, toliko prisutna u juznoslavenskim literaturama, ovdje jesamo pokretacki, i to vanjski, ali stalno lebdeci, prijeteci fatum.Medjutim, za razliku od ranije tretirane ove tematike realistickog i postrealistickog periodanasih literatura, Kulenovicev tretman je podrazumijevanja raspada vec odavno razasute porodice.
Opis proizvoda:
Svoj roman Ponornica Skender Kulenović je objavio tek godinu dana uoči smrti. Ponornica je

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->