Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
30Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sejarah Islam

Sejarah Islam

Ratings:
(0)
|Views: 3,000|Likes:

More info:

Published by: Ensiklopedia Pendidikan Malaysia on Apr 12, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/20/2013

pdf

text

original

 
Ringkasan tamadun islam
Khulafa al-Rasyidin
Khulafa ar-Rasyidin
atau
Khulafa ar-Rasyidun
(jamak kepada
Khalifatur Rasyid
) bererti wakil-wakil atau khalifah-khalifah yang benar atau lurus. Mereka waris kepimpinan Rasulullahselepas kewafatan baginda Nabi Muhammad s.a.w..Perlantikan mereka dibuat secara syura iaitu perbincangan para sahabat atau pilihankhalifahsebelum. Selepas pemerintahan ini, kerajaanIslamdiganti oleh kerajaanUmmaiyyah. Khulafa ar-Rasydin terdiri daripada empat sahabat:
Saidina Ali Abi Talib, 656-661M Selepas kematian Saidina Ali, pemerintahan jatuh kepadaMuawiyahyang mengasaskanKerajaan Bani  Ummaiyyah.
Kaitan
Hassan bin AlidanUmar bin Abdul Azizsering dikaitkan dengan Khulafa ar-Rasyidin.
Hassan bin Ali
Setelah ayahnya, Ali, meletakkan jawatan demi keamanan Muslimin, walaupun pucuk pemerintahansudah diambilMuawiyah, penyokong Ali telah mengangkat Hassan sebagai khalifah di Iraq tetapi telahdigulingkan olehMuawiyahdalam tahun yand sama. Pilihan ini dirakam sebagai pilihan waris pertamadalam sejarah khalifah kerana tiada persetujuan am diadakan.Muawiyahkemudian memulakan zamanUmmaiyyah,zaman khalifahwarisan yang pertama.
Umar bin Abdul Aziz
Beliau memang seorang khalifah pada zamanUmmaiyyahdan ternyata bukan antara Khulafa ar-Rasydin. Dikenali sebagai Umar ІІ, beliau juga dikenali sebagai seorang khalifah yang agung keranamenyerupai datuknya, Umar І (Saidina Umar Al-Khatab) dari segi sikap tegas tetapi adil dankesentosaan yang dibawa kepada wilayahnya semasa wilayah itu sedang kucar-kacir; punca beliaudiangkat untuk memerintah. Keagungan beliau menyebabkan beliau dikenali dalam hikayat yangdisebarkan luas ke mana-mana Islam disebarkan. Hal ini menyebabkan beliau lebih terkenal daripadaHassan bin Alidan disalahanggap sebagai antara Khulafa ar-Rasyidin.
 
Ringkasan tamadun islam
Khalifah Abu Bakar as-Siddiq
Semasa Rasulullah s.a.w. sedang sakit tenat, baginda mengarahkan supayaSaidina Abu Baka mengimamkansolatorang Islam. Selepas kewafatan Nabi Muhammad s.a.w., sebuah majlis yangdihadiri oleh golonganAnsar danMuhajirinditubuhkan untuk melantik seorang khalifah bagi memimpin umat Islam. Hasil daripada perjumpaan itu, Saidina Abu Bakar dilantik dan menjadi khalifah pertama umat Islam. Perlantikan Saidina Abu Bakar mendapat tentangan daripada beberapa orang yangingin melantik Saidina Ali Abi Talib sebagai khalifah kerana Saidina Ali antaranya ialah golonganSyiah.Tentangan itu tamat selepas Saidina Ali Abi Talib membaiahkan Saidina Abu Bakar. Antara kejayaanyang diperoleh Saidina Abu Bakar ialah menghapuskan golongan
 Riddah
dan nabi palsu, pengumpulanAl Quran,dan berjaya menawan beberapa kawasan milik Empayar ParsidanByzantine. Beliau wafat  pada tahun634.
Khalifah Umar al-Khatab
Semasa pemerintahan singkat Saidina Abu Bakar, Saidina Umar merupakan penasihat Saidina AbuBakar. Saidina Abu Bakar mencalonkan Saidina Umar sebagai penggantinya sebelum kematiannya padatahun634masihi. Dengan itu Saidina Umar menjadi khalifah kedua umat Islam. Semasa pemerintahSaidina Umar, empayar Islam berkembang dengan pesat; menawanMesopotamiadan sebahagiankawasan Parsi daripadaEmpayar Parsi(berjaya menamatkan Empayar Parsi), dan menawanMesir , Palestin,Syria,Afrika Utara, danArmeniadaripada Byzantine(Rom Timur). Pada tahun638, selepas  pengempungan Baitulmuqaddis yang agak lama, tentera Islam berjaya menakluk kota tersebut. SaidinaUmar banyak melakukan perubahan terhadap sistem pemerintahan Islam seperti menubuhkan pentadbiran baru di kawasan yang baru ditakluk, memberi upah kepada tentera & membuat jadualgiliran bertugas, mewujudkan pejabat pos untuk surat menyurat, menyelaras aliran sungai untuk tujuan penanaman dan melantik panglima-panglima perang yang berkebolehan. Semasa pemerintahannya jugakotaBasradanKufahdibina. Saidina Umar wafat pada tahun644selepas dibunuh oleh seorang hamba Parsi yang bernamaAbu Lu'lu'ah.
Khalifah Uthman Affan
Saidina Uthman menjadi khalifah selepas Saidina Umar Al-Khatab dibunuh pada tahun644. Beliaumemerintah selama dua belas tahun iaitu dari tahun644sehingga tahun656. Antara pembaharuan yang dibuat ialah menubuhkan Angkatan Tentera Laut yang diketuai olehMuawiyahdan membuat dasar terbuka dalam hubungan politik & urusan dagangan. Semasa pemerintahannya, keseluruhanIran,sebahagian daripadaAfrika Utara, danCyprusmenjadi sebahagian daripada empayar Islam. Saidina Uthman wafat pada tahun656akibat dibunuh oleh pemberontak yang tidak puas hati dengan pemerintahannya.
 
Ringkasan tamadun islam
Khalifah Ali
Pada tahun656masihi, khalifah ketiga Islam iaitu Saidina Uthman Affan wafat kerana dibunuh di dalamrumahnya sendiri. Segelintir masyarakat kemudiannya mencadangkan Saidina Ali supaya menjadikhalifah tetapi Saidina Ali menolak. Tetapi selepas didesak oleh pengikutnya, beliau akhirnya menerimauntuk menjadi khalifah. Terjadi dua perang saudara semasa pemerintahan Saidina Ali iaituPerang Jamal (
 Perang Unta
) antara tentera pimpinan Saidina Ali dengan pengikut Aishah, Zubair & Talhah yangmengakibatkan Zubair & Talhah terkorban sementaraPerang Siffinpula membabitkan penentanganMuawiyah yang ketika itu berpusat di Damsyik. Dalam peperangan ini, Ammar ibn Yasir terkorban.Penentangan ini berjaya ditamatkan apabila empayar Islam dipecahkan kepada dua. Saidina Ali wafat pada tahun661akibat dibunuh ketika beliau hendak bersolat subuh.
Kronologi Khulafa al-Rasyidin
632M- Kewafatan Nabi Muhammad s.a.w. Saidina Abu Bakar dilantik menjadikhalifah.Usamah  mengetuai ekspedisi keSyria.Kempen menentang Bani Tamim danMusailimah.
633M- PengumpulanAl Quranbermula.
634M- Kewafatan Saidina Abu Bakar.Saidina Umar Al-Khatabdilantik menjadi khalifah. PenaklukanDamsyik .
635M- PenawananMadain.
636M- PenaklukanSyria,Mesopotamia,danPalestin.
637M-Mesir ditawan.
638M- PenawananBaitulmuqaddisoleh tenteraIslam. 
640M- Kerajaan Islam Madinah mula membuat duit syiling Islam.
644M- Saidina Umar mati syahid akibat dibunuh.Saidina Uthman Affanmenjadi khalifah.
645M- Kempen diAfrika Utara.Cyprusditakluk.
646M- Kempen menentangByzantine.
647M- Perang di laut menentang angkatan laut Byzantine.Empayar Parsiditumpaskan.
648M- Pemberontakan menentang pemerintahan Saidina Uthman.
656M- Saidina Uthman wafat akibat dibunuh.Saidina Ali Abi Talibdilantik menjadi khalifah. TerjadinyaPerang Jamal.
657M- Saidina Ali memindahkan pusat pemerintahan daripadaMadinahkeKufah.Perang Siffin  meletus.
659M- Saidina Ali menawan kembaliHijaz danYamandaripadaMuawiyah. Muawiyah mengisytiharkan dirinya sebagai khalifah Damsyik.
661M- Saidina Ali wafat. Tamatnya pemerintahan Khulafa al-Rasyidin. Muawiyah mengasaskanKerajaan Bani Ummaiyyah. 

Activity (30)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Echa AtfatulNissa liked this
Hawa Love Adam liked this
Sha Eyka liked this
Siti Nadhrah Ismail liked this
ddee91 liked this
TraceBundy54 liked this
Mursyidah Yusof liked this
mr_zainudin liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->