Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
OIG 786-IG Cercetare Cauze Incendiu APROBAT

OIG 786-IG Cercetare Cauze Incendiu APROBAT

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 1,622|Likes:
Published by George Antonache
OIG 786
OIG 786

More info:

Published by: George Antonache on May 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/03/2015

pdf

text

original

 
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
ORDINUL INSPECTORULUI GENERALNr. 786/IG din 20.08.2010pentru aprobarea Metodologiei de cercetare şi stabilirea cauzelor probabile de incendiu
În conformitate cu prevederile art. 11 lit.(d) şi art. 24 lit.(r) din Regulamentulde organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţăaprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1490/2004 cu modificările şi completărileulterioare,Având în vedere prevederile art.11 lit.(r) şi (s) din Hotărârea Guvernului nr.1492/2004 privind principiile de organizare, funcţionare şi atribuţiile serviciilor deurgenţă profesioniste,În temeiul art. 14, alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare alInspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă aprobat prin Hotărârea Guvernuluinr.1490/2004 cu modificările şi completările ulterioare, 
emit următorul ordin:ART. 1.
Se aproMetodologia de cercetare şi stabilire a cauzelor probabile deincendiu, prevăzută în Anexă, care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
Începând cu data aprobării prezentului ordin, ordinul Inspectorului General nr.1104/2005-IG pentru aprobarea Metodologiei de cercetare şi stabilire a cauzelor  probabile de incendiu se abrogă.
ART. 3
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele pentru situaţiide urgenţă, judeţene şi al municipiului Bucureşti răspund de aplicarea prevederilor  prezentului ordin.
INSPECTOR GENERALGeneral locotenent
 
Vladimir SECARĂ 
AVIZAT PENTRU LEGALITATEŞeful Serviciului Juridic şi ContenciosColonelRadu CONSTANTIN
2
 
Anexă la OIG nr. 786/IG din 20.08.2010
METODOLOGIA
 
de cercetare şi stabilire a cauzelor probabile de incendiuCAPITOLUL IDispoziţii generaleART. 1 -
Prezenta Metodologie de cercetare a cauzelor probabile de incendiu,denumită în continuare metodologie, cuprinde obligaţii, răspunderi, reguli şi măsuritehnico-organizatorice necesare pentru cercetarea şi stabilirea cauzelor probabile deincendiu.
ART. 2 -
Activitatea de cercetare şi stabilire a cauzelor probabile de incendiuse organizează şi se desfăşoară în concordanţă cu prevederile Codului de procedură penală, Ordinului comun al ministrului administraţiei şi internelor şi procuroruluigeneral al parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţienr.182/1754/C/14.08.2009 privind procedura cercetării la faţa locului precum şi ale prezentei metodologii.
ART. 3 -
În sensul prezentei metodologii, termenii şi expresiile referitoare laapărarea împotriva incendiilor au înţelesul prevăzut în actele normative specifice, iar termenii şi expresiile specifice referitoare la cercetarea şi stabilirea cauzelor probabilede incendiu au următorul înţeles:
a) Cercetarea cauzelor probabile de incendiu
ansamblul de suri şiacţiuni organizatorice, tehnice şi operative care includ metode, procedee şi mijloacespecifice în vederea stabilirii împrejurărilor, surselor, mijloacelor de aprindere şi,după caz, a autorilor care au generat producerea incendiului.
b) Stabilirea cauzei probabile de incendiu
 – acţiunea de a determina cauza probabilă care a generat incendiul.
c) Amprenta incendiului 
– imaginea macroscopică a ansamblului modificărilor survenite la locul incendiului ca urmare a efectelor incendiului asupra spaţiuluiincendiat şi a bunurilor din interiorul acestuia.
d) Urma
– orice modificare materială produsă în spaţiul în care a izbucnitincendiul sau în alte locuri ce au legătură cu acesta, ca urmare a interacţiunii dintrefenomenele tehnice, naturale, infracţionale sau de altă natură, mijloacele şi căile deacţiune ale acestora şi elementele componente ale spaţiului incendiat.
e) Investigator 
– personal din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii deUrgenţă sau al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi al municipiuluiBucureşti, desemnat prin ordin de zi pe unitate să constate cauzele probabile deincendiu.
 f) Cauza probabilă de incendiu
 
 – suma factorilor care concură la iniţiereaincendiului, care constă, de regulă, în sursa probabilă de aprindere, mijlocul care a produs aprinderea, primul material care s-a aprins, precum şi împrejurăriledeterminante care au dus la izbucnirea acestuia.
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->