Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Coborarea La Iad a Lui Iisus Hristos

Coborarea La Iad a Lui Iisus Hristos

Ratings: (0)|Views: 117 |Likes:
Published by cathy_mary

More info:

Published by: cathy_mary on Apr 15, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/12/2011

pdf

text

original

 
Coborarea la iad a lui Iisus Hristos
Coborarea la iad a lui Iisus Hristos
 Activitatea Mantuitorului Iisus Hristos s-a desfasurat pe multe planuri: ceresc - ca Logospreexistent; pamantesc - de la intrupare pana la rastignirea pe cruce si ingropare; la iad -sub pamant - ca Imparat biruitor, cat a stat cu trupul in mormant; iarasi la cer, preaslavit cutrupul, dupa inviere si preaslavire sau inaltarea la cer; si in fine, sacramental, ca HristosEuharistie si ca savarsitor al Sfintelor Taine - in chip nevazut - in Biserica. Toate acesteactivitati sunt intrevazute clar in Epistola I a Sfantului Apostol Petru.Coborarea lui Hristos la iad este una din marile probleme ale Epistolei I Petru si e o temaspecifica, in felul cum este formulata de el. Ea constituie un adevar fundamental alinvataturii crestine. Despre acest fapt, Apostolul Petru se exprima atat de enigmatic - inpasajul din capitolul III, 19-20 - incat textul devine foarte greu la interpretat si ridica o seamade probleme dificile; intre acestea unele privesc persoanele in cauza, altele felul si scopulvestirii, iar altele timpul si locul. Cu alte cuvinte:1. Cine a dus vestea?
 
2. Catre cine a fost dusa?
 
3. In ce a constat mesajul acesta?
 
4. In ce timp?
 
5. Si in ce loc s-a produs aceasta activitate?
 
 Textul in cauza spune: "Ca si Hristos a suferit o data moartea pentru pacate, El cel dreptpentru cei nedrepti, ca sa ne aduca la Dumnezeu, omorat fiind cu trupul, dar viu fiind facutcu duhul, cu care s-a coborat si a binevestit si duhurilor din inchisoare, care fuseseraneascultatoare altadata, cand indelunga-rabdare a lui Dumnezeu astepta, in zilele lui Noe, sise pregatea corabia in care putine suflete (persoane), anume opt s-au izbavit prin apa" (IPetru III, 18-20). De fapt, ultimul verset (20) constituie doar un exemplu de pedeapsagenerala, de cataclism cosmic, pentru nelegiuirile si necredinta oamenilor din vremeapotopului.
 
Dupa cum se vede din acest text, Apostolul Petru vorbind de activitatea lui Hristos la "iad",pune in legatura cu ea generatia potopului, a oamenilor din vremea lui Noe, dand nastere lao dificultate care a impins pe unii exegeti la interpretari eronate.
 
Cautand sa afle pricina aducerii pe neasteptate a acestui exemplu, comentatorii vechiconsidera ca prin el Sfantul Apostol Petru ar fi urmarit sa raspunda unor intrebari.
 
 
Ecumenius si Teofilact socotesc ca Apostolul Petru a introdus acest exemplu pentru araspunde si altei obiectiuni: "Cine, oare, altul a predicat inainte de Hristos ca vor fi osanditicei care n-au crezut?" Si tot ei raspund: "Necredinta acelora este confirmata din Scriptura;dar nu din vremurile profetice, ci aproape de la facerea lumii. Prin aceasta, el (Petru) a aratatca chiar de la inceput s-a predicat oamenilor mantuirea, dar ei au desconsiderat nevoiacuratirii de faradelegile lor". Despre doi din acesti propovaduitori din vremea dinainteapotopului vorbeste si Noul Testament: de Enoh "al saptelea de la Adam" (Epistola lui Iuda,vers. 14) si de Noe "al optulea propovaduitor al dreptatii" (Epistola II Petru II, 5).
 
De aceea unii comentatori, in explicarea versetului 19 - singurul care se refera la coborarealui Iisus Hristos la iad - se refera la acesti doi predicatori si la un timp anterior. Textul din IPetru III, 19 arata insa precis timpul si scopul Domnului Hristos la iad, pentru a face cunoscuttuturor mantuirea si a o extinde si la cei morti.
 
In cele ce urmeaza vom cauta sa raspundem celor cinci intrebari ce se pot pune in legaturacu acest text: Autorul mesajului, auditorii lui, in ce a constat mesajul, timpul si locul unde s-aprodus actiunea.
 
Coborarea lui Hristos la iad este un adevar fundamental de credinta, recunoscut din inceputde intreaga Biserica de Rasarit si Apus. El intrase adanc in constiinta Bisericii primare, princateheza apostolica. Aluzii la aceasta problema se intalnesc in nenumarate locuri din Vechiul Testament, precum: Psalmii VI,5; XV, 10; XXIX, 3; XLVIII, 16; LXXJII, 24; LXXV, 13; CVI, 16;CXXXVIII, 7; Isaia XXIV, 22; XLIX, 19; Daniel XII, 1-3 ; Osea XIII, 14; Zaharia IX, 11; Maleahi II,17; III, 13-15 si intelepciunea lui Solomon IX, 15; XVI, 13-14, etc.; iar in Noul Testament sefac aluzii la aceasta idee in: Matei XII, 39-40; XXIV, 52-53; Luca XXIII, 43; XVI, 22-23; Ioan V,25, 29; Fapte II, 24-25, 31; I Cor. XV 24 s.u. Efes. 1, 21-22; IV, 8-10; Filip. II, 10; Col. I, 18; Evr.XI, 39 s.u.; XII, 23; I Petru III, 18-20 ; IV, 6; Apoc. I, 18, etc.
 
Literatura patristica s-a ocupat de aceasta problema, pe care Sfintii Parinti si comentatoriivechi si noi au privit-o sub toate aspectele, desi n-au tratat-o in chip special. Acest adevarde credinta a patruns si in simbolurile de credinta si marturisirile Bisericii Ortodoxe siRomano-Catolice. In vremea marilor erezii, Sfintii Parinti s-au folosit de acest adevardogmatic al coborarii lui Hristos la iad cu sufletul unit cu Dumnezeirea, sau "cu sufletulindumnezeit", spre a combate si a condamna, cand pe arieni, cand pe apolinaristi, dochetistisi altii, care refuzau sa recunoasca un suflet omenesc in Cuvantul (Logosul) intrupat. "Dacasufletul e corporal - zice Sfantul Atanasie cel Mare catre apolinaristi - de ce nu moare odatacu trupul si pentru ce Petru numind sufletele din inchisoarea iadului "duhuri", a zis: "Hristosa coborat sa vesteasca invierea, duhurilor din inchisoare?".
 
Invatatura despre coborarea Domnului Hristos la iad a devenit al V-lea articol de credinta inSimbolul Apostolic si in cel Atanasian acceptat oficial in Biserica apuseana. Ea a intrat si incultul liturgic al Bisericii Ortodoxe. Astfel, la intrarea cu cinstitele daruri (Vohodul cel mare)preotul rosteste in taina, rugaciunea: "in mormant cu trupul, in iad cu sufletul, ca unDumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost Hristoase,toate umplandu-le Cela ce esti necuprins". Si apoi ideea a trecut si in Marturisirile decredinta ale Biserica Ortodoxe.
 
Biserica Latina a introdus acest adevar, chiar ca al V-lea articol de credinta, In formula:"Descendit ad inferos", aflata prima data in "Simbolul Apostolic" (secolul al IV-lea) si in"Simbolul Atanasian" (atribuit din secolul al IV-lea Sfantului Atanasie cel Mare), formula care"s-a impus treptat in Crezul Bisericii Romane, generalizandu-se in toata (Biserica de Apus,inca din secolul al VIII-lea".
 
 
Pe masura aparitiei de studii speciale asupra problemei coborarii lui Hristos la iad, s-a datnastere la o seama de teorii, unele ingenioase, altele tendentioase, sau chiarblasfemiatoare. Multimea si varietatea raspunsurilor date chestiunilor legate de aceastaproblema au fost reduse de unii la doua mari sisteme de interpretare, iar de altii la patru, lasase, sau la opt feluri de teorii. 
1. Cine a predicat la iad?
 Intrebarea este fireasca, pentru ca desi Apostolul Petru spune clar ca Hristos a dus aceastaactivitate catre sufletele de acolo, totusi unii exegeti si teologi - vechi si mai ales noi - sustinalte pareri, din care unele exclud persoana lui Hristos. Chiar unii exegeti ortodocsi - fie ca iauverbul in sensul unei evanghelizari si "al convertirii, fie numai al proclamarii mantuirii sieliberarii celor drepti - au sustinut ca nu numai Hristos a binevestit, ci si unii prooroci siApostolii, ba chiar si altii dupa ei.
 
Pentru prima data aceasta idee se intalneste in Pastorul lui Herma, unde citim "Apostolii siinvatatorii, dupa ce adormira in puterea si cu credinta in Fiul lui Dumnezeu, predicara si celormai dinainte adormiti si le dadura pecetea propovaduirii. Se pogorara deci cu aceia in apa siiesira iarasi. Dar acestia vii se pogorara si iarasi vii iesira; iar aceia care adormisera maiinainte, se pogorara morti, dar iesira vii, caci adormisera in dreptate si in mare curatenie;numai ca nu aveau aceasta pecete" (a botezului).
 
Dupa aceea, Clement Alexandrinul scrie ca: "Apostolii urmand Domnului au predicat si eicelor din iad. Caci era necesar, socot, ca precum aici, asa si acolo, cei mai buni ucenici sa fieimitatorii invatatorului; ca adica, unul (Petru) sa aduca la convertire pe cei care erau dintreevrei; iar ceilalti sa aduca pe pagani la pocainta; adica pe cei care au trait in dreptatea ceadupa lege, sau cea din filozofie, dar nu desavarsit, ci si-au sfarsit viata in pacat. Dar lucreazasi Mantuitorul pentru ca mantuirea este opera Lui".
 
Origen, in scrierea sa Contra Celsum, afirma ca: "Profetii au precedat lui Hristos si la iad,anuntand mai dinainte venirea Sa si ca Sfantul Ioan Botezatorul a fost si acolo, ca si pepamant, Inaintemergatorul Lui. Sufletul lui Hristos a mers insa la sufletele care erau in aceastare, de a se putea converti primind invatatura Sa". Aceasta idee a intrat si in imnologiaBisericii, in troparul cantat in cinstea Sfantului Ioan Botezatorul (la 7 ianuarie si la 29august), unde se spune: "Mergatorule inainte pentru adevar nevoindu-te ai binevestit sicelor din iad, pe Dumnezeu Cel ce s-a aratat an Trup".
 
Sfantul Ioan Gura de Aur, calitficand parerea lui Origen ca "o copilarie", arata ca vremeamantuirii este pe pamant: "Dupa moarte este timpul judecatii si al osandirii. Prin urmare nuera nevoie pe cealalta lume de un Inainte-Mergator". Aceasta critica vizeaza toate parerile sipe toti comentatorii care sustin predica de convertire a celor din "iad".
 
Mergandu-se pe aceasta linie, aparent logica, nu este de mirare ca s-a ajuns si mai departe.Intrucat, pe langa Apostoli, au existat in Biserica si alti slujitori, ca: "evanghelisti, pastori siinvatatori" (I Cor. XII, 28; Efes. IV, 11), unii exegeti, care nu admit Taina preotiei, sau preotiaspeciala, ci numai preotia generala si deci considera pe toti crestinii "preoti si predicatori",sustin ca toti crestinii raposati propovaduiesc celor din "iad", adormiti mai inainte.
 
Unii comentatori si teologi din apus, care nu vad in "duhurile" de care este vorba sufletelemortilor, ci altceva, exclud persoana lui Hristos, atribuind activitatea predicatoriala altorpersoane, dinaintea venirii Lui, in alt timp si in alt loc, si deci catre alti auditori. Dintreacestia, unii - referindu-se la Epistola lui Iuda (14-15) unde se vorbeste de Enoh si la scriereaapocrifa Enoh XII, unesc expresia (considerata de ei o greseala de copist) intr-un cuvant -sustin ca nu Hristos, ci Enoh a predicat; dar nu catre cei morti, ci catre ingerii cazuti. Altii

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->