Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
85Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Curs Reflexoterapie

Curs Reflexoterapie

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 1,678|Likes:
Published by Ana

More info:

Published by: Ana on Apr 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

 
Programul Consolidarea Societăţii Civile în România Componenta 5 - ACCESS Social„Formare profesionala, eIncludere si Braille Job Club Virtual pentru persoanele cu handicap vizual”
PHARE 2003
.
NOŢIUNI GENERALE DE REFLEXOLOGIEDefinirea reflexologiei
Ca ramua medicinii orientale reflexologia este ştiinţa zonelor reflexogene, aleorganismului situate pe suprafaţa corpului în general la distanţă faţă de organele pe care lereprezintă. Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, avândlegătură vasculară şi energetică directă cu zonele corespunzătoare reflexogene. Ea este artaştiinţifică de diagnosticare şi vindecare prin apăsarea şi stimularea anumitor zone reflexogenede la nivelul extremităţilor organismului, care corespund tuturor organelor şi părţilor corpuluiuman.Reflexul este activitatea fundamentală a sistemului nervos cu ajutorul căruia se regleazărelaţiile dintre organe şi relaţiile dintre organism şi mediul înconjurător.
Scurt istoric
 Nu se cunoaşte cu exactitate originea reflexoterapiei, dar se ştie că ea provine dinorientul antic. Cu mai mult de 4000 de ani în urmă aşa cum arată fresca din mormântulmedicului din Saqara, Egipt, erau deja cunoscute beneficiile terapeutice ale masării unor  puncte specifice de pe extremităţile corpului. Se ştie că şi chinezii foloseau reflexoterapia în paralel cu acupunctura, izvoarele amintind-ul pe doctorul Wang Wei în secolul IV î. C. caredupă ce aplica acele pe diferite puncte ale corpului pe meridiane energetice, presa puternic întălpile pacienţilor cu policele.
 Reflexoterapia şi occidentul 
Cercetătorul de frunte care a şi popularizat această terapie în occident, la sfârşitulsecolului XIX-lea a fost medicul orelist William Fitzgerald. La întoarcerea lui din Europa înstatele unite, începe să promoveze reflexologia, ajutat de doctorul Riley şi de fizioterapeutaEunice Ingham, aceasta din urmă introducând-o în secţia de fizioterapie a spitalului în carelucra.Doctorul Fitzgerald a fost cel care a redescoperit reflexologia, iar Eunice Ingham, ceacare a promovat-o şi desăvârşito, deschizându-şi un cabinet de reflexoterapie, iar mai târziu(în 1930), a scris prima carte de specialitate şi a înfiinţat prima şcoală în domeniu.Reflexoterapia în România este promovată pe scară largă la sfârşitul anilor 90, dar ea afost practicată şi înainte, într-un mod limitat.
ANR ACES
- 1 -
 
Programul Consolidarea Societăţii Civile în România Componenta 5 - ACCESS Social„Formare profesionala, eIncludere si Braille Job Club Virtual pentru persoanele cu handicap vizual”
PHARE 2003
.
Diferenţa dintre reflexologie, reflexoterapie şi reflexodiagnostic
Reflexologia a fost definimai sus şi ea se împarte în reflexodiagnostic şi înreflexoterapie.a)
 Reflexodiagnosticul 
- constă în reperarea punctelor sensibile, dureroase şi încărcate, dinzonele reflexe, pundu-se descoperi astfel o suferinţă morfo-funionaa organuluireflexogen, palpând zona reflexogenă, foarte bogată în terminaţii nervoase şi vasculare, în profunzime.B)
 Reflexoterapia
- este componenta reflexologiei care se ocupă cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexogene, diagnosticate ca fiind sensibile. În timpul masajului aceste punctereflexe trebuie controlate în permanenţă pentru a nu se traumatiza zonele învecinate şi a puteaface o evaluare corectă a deblocării cristalelor. Dacă nu se acordă atenţie acestor depozite, dinstarea lor incipientă se vor descoperi ulterior tulburări la distanţă, în zonele şi organelecorespondente.
Un diagnostic corect
Se recomandă efectuarea reflexodiagnosticului, la nivelul picioarelor şi nu al mâinilor,deoarece acolo se vor acumula cele mai multe toxine, datorită perioadei mari pe care oameniio petrec în picioare sau şezând, acestea au tendinţa de a coborî spre zonele inferioare alecorpului. Diagnosticarea cu ajutorul punctelor reflexogene de la mâini este greoaie şi mai puţin precisă, deoarece activitatea zilnică la care acestea sunt supuse duce la scădereasensibilităţii pe care o urmărim.Pentru a face o diagnosticare corectă nu este suficient cunoaştem amplasarea punctelor reflexe, ci este necesar să se facă o examinare corectă, deoarece unele puncte pot fisensibile datorită unor afecţiuni locale. Starea de sănătate a pacientului o evaluăm în funcţiede cantitatea depozitelor existente şi de toleranţa la durere pe care acesta o are, putând stabiliastfel dacă ne aflăm în faţa:-unui organ bolnav – acumulări multe şi durere mare;-ori care a trecut prin suferinţe – doar depozite, durere de loc sau foarte scăzută.-a unui organ predispus la îmbolnăvire – prezenţa depozitelor, însoţite de dureri surde;-unui deficit energetic al organului respectiv –nu există depozite doar sensibilitate, sauuneori o durere acută.Unele persoane pot acuza dureri peste tot în aria plantară şi palmară, aceasta fiind ohipersensibilitate, sau o oboseală accentuată, şi atunci se recomandă fricţionarea extremităţilor  pe toată suprafaţa, până devin calde, după care se începe diagnosticarea, cu apăsări uşoare.Dacă pacienţii nu reacţionează la palpare, punctele vor trebui presate cu mai multă forţă.
 
ANR ACES
- 2 -
 
Programul Consolidarea Societăţii Civile în România Componenta 5 - ACCESS Social„Formare profesionala, eIncludere si Braille Job Club Virtual pentru persoanele cu handicap vizual”
PHARE 2003
.
Modul cum acţionează reflexoterapia
Masarea zonelor reflexe afectate, pe parcursul mai multor şedinţe, îmbunătăţeştesubstanţial circulaţia sangvină ajutând la transportarea acestor depozite de toxine, spreorganele de eliminare, precum şi la transportul de material nutritiv, plastic, hormoni şianticorpi spre organe şi ţesuturi.O almodalitate prin care reflexoterapia acţioneaasupra organismului estestimularea punctelor reflexe corespunzătoare sistemului nervos şi a celui endocrin, careactivate fiind vor contribui la buna funcţionare a întregului organism.
Zonele reflexe
Se cunoaşte faptul că acestea sunt dispuse în general la extremităţile corpului, mâini picioare, dar o adevărată hartă a corpului omenesc este reprezentată şi la nivelul urechilor şi allimbii, precum şi în alte zone ale corpului: coloană vertebrală, faţă, cap, etc. Se pot spuneatâtea lucruri despre o persoană prin simpla examinare a acestor zone.Cel mai des se lucrează la nivelul picioarelor, deoarece aici se simt cel mai bine aceleacumulări importante într-o diagnosticare corectă, dar şi pentru că s-a ajuns la concluzia că laacest nivel tratamentul are o mai mare eficienţă. Picioarele sunt considerate ca fiind rădăcinilecorpului omenesc şi deoarece legile naturii sunt universale şi nimic nu le poate sta împotrivă,ca şi plantele, buna funcţionare a omului trebuie coordonată de la rădăcina sa.Şedinţele de reflexoterapie se pot combina şi cu masarea celorlalte zone, a mâinilor,unde localizarea punctelor este aproximativ egală cu cea de la picioare, (dar depozitele se simtmult mai puţin datorită activităţii manuale zilnice) şi cu un masaj uşor al urechilor (acţiuneadirectă asupra fiecărui punct din această zonă fiind mai dificilă, deoarece acestea sun foartemici, dar ne putem folosi de un instrument subţire şi rotunjit în capăt, care să semene cu omină de pix).
Principiile reflexoterapiei
Corectarea celor trei factorii negativi implicaţi în procesul de boală : congestia(responsabide aparia tumorilor), inflamia şi tensiunea (responsabile dediminuarea eficienţei sistemului imunitar).
Îmbunătăţirea circulaţiei în organism şi eliminarea reziduurilor astfel încât toxinelesă nu se mai acumuleze în concentraţii dăunătoare, în ficat rinichi sau intestin.
Scăderea senzaţiei de durere, prin stimularea eliberării de endorfine (analgezicenaturale), de către hipofiză.
Reflexoterapia are acţiunea cea mai eficientă atunci când este folosită pentru tratareaîntregului organism şi nu numai pentru anumite afecţiuni. În acest mod ea
ANR ACES
- 3 -

Activity (85)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Doina Iliescu liked this
mika_claudia liked this
Marian Gherman liked this
Coral737 liked this
iulypascal liked this
anna_moscovici liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->