Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
26Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Francmasoneria

Francmasoneria

Ratings: (0)|Views: 1,033|Likes:
Published by laszi

More info:

Published by: laszi on Apr 22, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/07/2012

pdf

text

original

 
FRANCMASONERIA
- GENERALITATI -
Introducere
Francmasoneria este una dintre cele mai vechi societatifraternale. Datele de mai jos vor incerca sa explice felul in careFrancmasoneria este practicata de catre MAREA LOJA NATIONALADIN ROMANIA , Mare Loja care administreaza toate Lojile regularede pe teritoriul Romaniei.De asemenea, explicatiile ce urmeazavor incerca cu buna credinta sa corijeze unele idei preconceputedespre Francmasonerie.
Francmasoneria nu poate fi de fapt definita în câteva propozitii.Cel mai adesea se spune despre Francmasonerie ca
este un sistem alegoric al 
 
moralitatii, ilustrat prin simboluri.
Este adevarat, însa ca ea reprezinta mult mai mult. Putem vorbi despre ea ca deun curs despre moralitate care face apel la alegorie si simbol, însa, pe lânga aceasta semnificatie, Masoneria este si o societateorganizata, o Fraternitate.
 
Cultivand in randul membrilor sai principiile responsabilitatii ,moralitatii si adevarului , Francmasoneria îi încurajeaza pefrancmasoni sa urmeze si în viata de toate zilele lectiile învatate întimpul ritualurilor alegorice, ritualuri ce au fost prezervate cu grijade-alungul secolelor.
 
 
 
Conditia esentiala de admitere in Ordin
Conditia esentiala pe a putea fi primit in Ordin este credinta inDivinitate si in nemurirea sufletului , Divinitate denumita genericMarele Arhitect al Universului.Ordinul este deschis pentru barbatii de orice rasa sau religie , debuna reputatie si care indeplinesc conditia esentiala de admiterementionata mai sus.
Francmasoneria si Religia
Francmasoneria nu este o religie si nici un substitut al religiei.Ease adreseaza practicantilor oricarei religii , acestia avand deplinalibertate dupa intrarea in Ordin sa-si urmeze nestingheriticredinta. In pofida acestei libertati , membrilor Fratiei le esteinterzis - sub sanctiunea iregularitatii masonice - sa dezbata sau sase angreneze in dispute pe teme religioase.
Cele Trei Mari Principii ale Francmasoneriei
De la inceputurile sale , Francmasoneria a urmat si urmeaza cuconsecventa cele Trei Mari Principii , respectiv :
IUBIREA FRATERNA
- aceasta insemna ca fiecare Francmasonadevarat va manifesta toleranta si respect fata de opiniilesemenilor sai si se va comporta in orice imprejurare cu bunatate siintelegere fata de orice fiinta umana.
INTR - AJUTORAREA
- aceasta insemnand ca toti Francmasoniisunt invatati sa practice aceasta virtute , nu numai pentru membriifamiliei sale ci si fata de membrii societatii in care traiesc ,principiu ce trebuieste urmat prin eforturi individuale. Soartaorfanilor , suferinzilor si a celor varstnici a constituit din cele maivechi timpuri o preocupare permanenta a membrilor Ordinului .
ADEVARUL
- constituie pentru Francmasoni piatra de incercarea instruirii lor , acest principiu trebuind sa prevaleze in oriceimprejurare s-ar afla.Francmasonii cred cu tarie ca transpunerea in viata a acestor treiprincipii este singura calea de atingere a celor mai inaltestandarde comportamentale ale vietii fiecarei fiinte umane.
Francmasoneria si societatea
Francmasoneria cere fiecarui membru sa respecte cu strictetelegile tarii in care activeaza si sa nu participle la nici un complotce ar viza suveranitatea sau bunastarea propriului popor sau a tariicare temporar il gazduieste, cazul contrar atragand expulzarea dinOrdin.
 
Principiile Francmasoneriei nu se afla in conflict cu indatoririlecetatenesti ale membrilor Ordinului , ci din contra Fratia cerefiecarui membru sa isi indeplineasca cu loialitate indatoririlecetatenesti.Folosirea de catre un Francmason a calitatii sale de membru alMARII LOJI NATIONALE DIN ROMANIA in scopul de a favorizapropriile afaceri sau ale apropiatilor sai , sau in scopul obtineriialtor avantaje - indiferent de natura lor - este aspru sanctionata ,deoarece un asemenea act ar contraveni flagrant cuangajamentele asumate la admitere in Ordin.De asemenea trebuie precizat ca in orice imprejurare obligatiileFrancmasonului ca cetatean trebuie sa prevaleze fata de orice altaobligatie ce si-ar fi asumat-o fata de un Frate.
Secretul
Francmasoneria este o societate discreta si nu secreta. Singurele“secrete “ cultivate in Ordin sunt cele referitoare la ritualuri simodurile de recunoastere intre Frati , aceste “secrete” fiind maimult o problema de traditie.Statutul Ordinului este public , fiind inregistrat la RegistrulAsociatiilor si Fundatiilor, principiile si cutumele , alaturi descopurile sale sunt publice , iar daca unele probleme interne nusunt date publicitatii , acesta atitudine se inscrie in normalitateaatitudinii oricarei asociatii in a-si trata cu o doza de discretieanumite probleme.
Francmasoneria si Politica
Respectand optiunile politice ale membrilor sai , Francmasoneriainterzice insa dezbaterea si adoptarea de rezolutii in Loji peprobleme politice , cazul contrar atragand iregularitatea siexpulzarea din Ordin .
Alte Organizatii pretins masonice
Francmasoneria Regulara Universala este practicata de numeroaseMari Loji independente ce respecta cu strictete conditia de bazapentru accederea in Ordin , respectiv credinta in Fiinta Suprema siin nemurirea sufletului , precum si acele minunate cutume aleFratiei , cunoscute sub denumirea de Landmark-uri . Exista insaunele Mari Loji , precum si alte corpuri pretins masonice care nucer membrilor sa creada in Fiinta Suprema si le permit acestora sadezbata si sa adopte in Loji rezolutii pe teme politice. Aceste MariLoji , precum si organizatiile pretinse masonice nu suntrecunoscute ca regulare de catre Marea Loja Unita a Angliei siimplicit de intreaga Francmasonerie Universala Regulara.

Activity (26)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
luca_sergiu liked this
corell5 liked this
luca_sergiu liked this
moromu liked this
Bianca Maria liked this
danam542 liked this
4b7'j liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->