Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
28Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
DEFINISI KANAK Learning Disabilities

DEFINISI KANAK Learning Disabilities

Ratings:
(0)
|Views: 2,460|Likes:
Published by mat2489

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: mat2489 on Apr 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2012

pdf

text

original

 
 
DEFINISI KANAK-KANAK BERMASALAH PEMBELAJARAN
Kanak-kanak bermasalah pembelajaran merupakan kanak-kanak yang telah dikenalpasti dandisahkan oleh pakar profesional klinikal sebagai mengalami kecacatan yang menganggu proses pembelajaran. Kecacatan yang dialami boleh diketegorikan mengikut tahap kefungsian kanak-kanak dalam kebolehan-kebolehan yang berikut:1.kebolehan kognitif 2.tingkahlaku sosial / perkembangan sosial3.penguasaan bahsa lisan/pertuturan4.penguasaan membaca5.kemahiran perkembangan (developmental skills)6.kemahiran matematik 
CIRI-CIRI KANAK-KANAK BERMASALAH PEMBELAJARAN
Terdapat banyak ciri-ciri kanak-kanak bermasalah pembelajaran. Antara ciri-ciri yang mungkindapat menolong pakar-pakar diagnostik dan guru-guru dalam mengenalpasti dan mengajar kanak-kanak yang bermasalah pembelajaran:a.Ciri-ciri fizikalBentuk badan dan ko-ordinasi motor kanak-kanak ini tidak banyak berbeza dengan kanak-kanak normal. Walaubagaimanapun kanak-kanak yang mempunyai rendah keupayaan mental yangdisebabkan oleh faktor – faktor organik adalah lebih kecil bentuk badan berbanding dengankanak-kanak biasa. b.Ciri-ciri intelek Terdapat kelewatan dalam perkembangan kematangan dan fungsi-fungsi intelek yang tertentuyang diperlukan dalam perkembangan di sekolah. Sebagai contohnya,mereka mempunyai rendahdaya ingatan, kebolehan dalam bidang pengamatan dn perkonsepan dan kebolehan berbentuk kreatif. Kesediaan belajar dan keupayaan menerima pelajaran bagi kanak-kanak bermnasalah pembelajaran tidak sama dengan kanak-kanak biasa. Contohnya, mereka hanya dapatmempelajari apa yang dipelajari apa yang dipelajari oleh kanak-kanak biasa berumur 6 tahun pada peringkat umur 8 tahun atau lebih.
 
c.Ciri-ciri sosial dan peribadiMempunyai bidang perhatian yang singkat atau kurang tumpuan terhadap sesuatu. Mudahkecewa disebabkan pengalaman kegagalan yang berulang-ulang hasil daripada pengharapanmasyarakat supaya mereka berfungsi sesuai dengan umur kronologi mereka. Sikap dan nilaimereka tidak selaras dengan tingkahlaku kanak-kanak biasa. Minat mereka adalah selaras dengankanak-kanak yang mempunyai mental yang sama dengan mereka. 
RASIONAL
Kanak-kanak yang menghadapi masalah pembelajaran berupaya untuk menerima pendidikanyang sesuai dengan kemampuan dan perkembangan mereka secara menyeluruh. Hanya sekadar mereka kurang bertindakbalas kepada strategi pengajaran dan pembelajaran biasa. Oleh itu satu program khas perlu disediakan untuk memenuhi keperluan murid-murid ini mengambil kiraaspek-aspek seperti masa, bahan, budaya, kelas, teknik mengajar, bantuan kepakaran dan penglibatan masyarakat.
MATLAMAT
Kurikulum kanak-kanak bermasalah pembelajaran adalah bertujuan melengkapkan kanak-kanak yang bermasalah pembelajaran dengan kemahiran-kemahiran yang tertentu bagi membantumereka mencapai perkembangan yang menyeluruh. Perkembangan ini membantu merekamencapai perkembangan yang menyeluruh. Perkembangan ini meliputi aspek-aspek intelek,rohani, jasmani, emosi, bakat, akhlak, nilai-nilai estetika dan sosial agar mereka boleh menjadisatu ahli masyarakat yang berguna dan berdikari.
OBJEKTIF
Setiap orang kanak-kanak diberi peluang dan bimbingan yang seluas-luasnya untuk membolehkan mereka:1.Menguasai kemahiran komunikasi2.Menguasai kemahiran bergaul3.Mengetahui dan memperkembang perasaan ingin tahu mengenai hal diri dan alamsekeliling4.Menjaga kesihatan dan keselamatan diri5.Menguruskan hal-hal kehidupan seharian6.Mempunyai keyakinan diri dan konsep kendiri yang positif 7.Melibatkan diri dalamkegiatan rekreasi8.Memahami keperluan perkembangan jasmani serta menguasai kemahiran moto9.Menghayati dan mengamalkan nilai-nilai murni10.Mengembangkan potensi,bakat,dan daya kreatif serta intelek 
 
SASARAN
Murid-murid terencat akal ringan yang:
Telah disahkan oleh doktor pakar kanak-kanak yang bertauliah
Boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain
Tiada kecacatan fizikal yang teruk 
Tiada mengalami masalah sikap/tingkahlaku luarbiasa seperti hyperaktif (sukar dikawal),ganas atau mental yang teruk 
Tiada mengalami sebarang penyakit dalaman seperti sawan,jantung dan lain-lain.(percubaan selama 3 bulan diberikan kepada murid-murid baru)

Activity (28)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
belikat liked this
zaidifarhannah liked this
boyupm liked this
Zara Sabrina liked this
Linda Md Zadin liked this
JoanneTeoh liked this
Azli AzZuri liked this
Intan Zaharah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->