Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kredo

Kredo

Ratings: (0)|Views: 2|Likes:
Published by milan_atgm
jbjjjljbjjjbj
jbjjjljbjjjbj

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: milan_atgm on Jun 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/03/2013

pdf

text

original

 
 
Кредо
 
Ерих Фром
 
 
Верувам дека човекот е производ на природна еволуција;дека е дел од природата и сепак ја трансцендира, бидејќи еобдарен со разум и самосвест. Верувам дека човековата
суштина е сфатлива. Меѓутоа, ова суштина не е супстанца
која го карактеризира човекот низ целата историја.Суштината на човекот се состои во погоре наведенатапротивречност, која е инхерентна на неговото постоење и
оваа противречност го принудува да реагира со цел да го
најде решението. Човекот не може да остане неутрален ипасивен кон оваа егзистенцијална дихотомија.
 
Со самиот факт што тој е човек, тој е запрашан од животот:
како да ја надмине поделбата меѓу него и светот надвор однего со цел да дојде до искуството на единство иистоветност со неговиот ближен човек и со природата.
 Човекот мора да го одговара ова прашање во секој момент
од својот живот. Не само – 
 
или дури ниту примарно – 
 
сомисли и зборови, туку преку неговиот начин набитисување и делување.
 
Верувам дека има одреден број ограничени и сфатливи
одговори на ова прашање за постоењето (историјата на религијата и филозофијата се каталог на овие одговори);но, во основа има само две категории на одговори
 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->