Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Inorogul Si Licorna

Inorogul Si Licorna

Ratings: (0)|Views: 6|Likes:
Published by Emma Blue
inorog
inorog

More info:

Published by: Emma Blue on Jun 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2014

pdf

text

original

 
 
Dame a LicorneInorogul şi Licorna
Tapiseriile „Inorogul şi licorna” se număprintre cele mai frumoase comori ale arteidin lume. Ele au fost cusute în jurul lui 1500, probabil în atelierele din Flandra, în stilulmedieval
mille fleurs
, însemnând „o mie de flori”. Sunt făcute din lână şi mătase.Din 1882 încoace, tapiseriile au fost aduse în Paris în atelierul, odată cu specific medieval,acum muzeul Cluny.În tapiserii sunt reprezentate cele şase simţuri: Auzul, Văzul, Pipăitul, Gustul, Mirosul,Dragostea sau Înţelegerea.Reputaţia acestor tapiserii numite „Inorogul şi licorna”, se datorează şi armoniei createdatorită multitudinii nuanţelor folosite. Un număr limitat de umbre este suficient pentru a creavraja poetică, transmisă simbolic de fiecare dată.„Insula”, rotundă, albastră şi întunecată, care este destinată să fie scena peisajului reprezentat,este acoperită cu flori maiestuoase, iar fundalul vernil este acoperit cu tulpini înflorite.Această parte se regăseşte în mod obişnuit în Evul Mediu. Această decoraţie maiestuoasă pune în prim-plan eleganţa tinerei doamne, care apare mereu în rochii diferite şi atitudinidiferite.Splendoarea îmbrăcămintelor şi bijuteriilor preţioase adaugă chiar mai multă frumuseţeoperelor, acestor piese de tapiserii impecabile.Animale fabuloase sunt prezente în aceste opere: leul, inorogul, dar şi animale comune, precum: un iepure, păsări, o maimuţă. Aceştia decorează fundalul tapiseriilor şi crează ununivers de vis.Tapiseriile pot fi interpretate în multe feluri: ca o fecioară, seducând un inorog, sau o femeie,renunţând la lumea fizică a simţurilor, în avantajul unei lumi spirituale, sau ca Fecioara Mariacu Cristos. Prima interpretare este cea mai populară şi acceptată şi se referă la o vechecredinţă că inorogul este atât de sălbatic încât poate fi îmblânzit doar de o fecioară. Dacă eastă în pădure, inorogul va veni şi îşi va aşeza capul în poala fecioarei.Aceste interpretări fiind zise, urmează să prezint specificul fiecărei reprezentări ale„Inorogului şi licornei”: Dragostea, Auzul, Mirosul, Pipăitul, Văzul, Gustul. 
 
Dragostea („mon seul desir”):
Doamna apare în faţa unui cort, cu o inscripţie destul de evazivă, însemnând „
 pentru dorinţamea singură
”, sau „
dragostea doreşte doar frumuseţea sufletului”
, sau „
 pentru pasiuneacalmă”
. Ea, pare să-şi depoziteze lănţişorul într-o cutie, ţinută de către o servitoare. Aceastaeste a şasea reprezentare, interpretată în cele mai multe cazuri ca fiind dragostea sauînţelegerea sau virginitatea. 
 
Auzul:
Doamna cântă la o harfă, pusă pe o masă, cu o învelitoare turcească. Leul şi inorogulînrămează scena şi apar ca decoraţiuni de o parte şi de alta a harfei.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->