Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Nap i 130607

Nap i 130607

Ratings: (0)|Views: 3 |Likes:
Napi tallózó a Kárpát-medence sajtójából
Napi tallózó a Kárpát-medence sajtójából

More info:

Published by: Civitas Europica Centralis on Jun 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/29/2013

pdf

text

original

 
Egymás felé forduló régiók Kelet-Közép Európában
Approachingregions in East-Central Europe
KK
ISEBBSÉGIISEBBSÉGI
SS
AJTÓFÓKUSZAJTÓFÓKUSZ
2013.
JÚNIUS
7.,
PÉNTEK
B
OÉR
K
RISZTINA
 
MagyarországMagyarország
Elmozdulásérezhea szavazói aktivitásban: ismét eléri az 50 százakot a választási sztelüket biztosnak gondolók aránya, miközben a pártpreferenciával nem rendelkező33 százalékracsökkent. A pártválasztók csoportja az elmúlt három hónapban 5 százalékponttal gyarapodott,amiből főleg a Fidesz és az MSZP tudott hasznot húzni (HVG)
– A budapesti "
meleg helyzetre
" utalgatott
Kósa Lajos
abban a videoüzenetben, amelyet
Vidnyánszky Attilának 
és adebreceni Csokonai Színznak ldött az igazgavosa alkalmából. A haon.hu beszámolója szerint kétértelmű szavait kuncogás követte (HVG)
?
 Kétnapos felkészítő tréningetartanak a következő hetekben az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért Szövetség (E14–  PM) választókerületi felelőseinek és potenciális jelöltjeinek egy budapestirendezvényközpontban. Az eseményen
 Bajnai Gordon
és más vezetők mellett előadást tart majd a szervezet amerikai kampánytanácsadója is
” – tudta meg a Népszabadság (Nsz)
 A kitüntetési bizottság természetesen tisztában volt azzal, hogy
 Petrás Jánost 
 , a Kárpátia zenekar tagját javasolja a Magyar Arany Érdemrend polgári tagozatára 2013. március 15-én
” - közölte az EmberiErőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtök este az MTI-vel. A tárca sajtófőosztálya azzalkapcsolatban fogalmazta meg zleményét, hogy a 444.hu hírportál előzőleg azt írta: akitüntetést az adományozó az indoklásból kikövetkeztethetően nem
Petrás Jánosnak 
szánta. "
 Akitüntetési javaslat előterjesztését tartalmazó akta indoklásában valóban adminisztrációs hibavolt 
" - ismerte el az Emmi-közlemény az MTI-nek (MTI)
– Szemben azzal, ami több helyenis megjelent, erősen kétséges, hogy a Kárpátia együttes frontembere valóban tévedésből kapottkitüntetést
Balog Zoltán
minisztertől. Ha így is történt volna, annyi egészen bizonyos: aminiszter eddig nem bánta meg a döntést (Nsz)
1
A szemlében szereplő cikkek nagy része a címre kattintva megjelenik – az MTI-hírekhez tartozó linkek egyes esetekben csak a www.mti.hu oldalon elvégzett egyszerű és ingyenesregisztrációután fognak működni
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2013-06-07.
 
– Keményen nekiment legfrissebb blogbejegyzésében
Mesterházy Attilának 
 
Scheiring Gábor
, a
Bajnaival
szoros szövetségbenlévő Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselője (MNO)
– A sajtószabadság helyzete, amagyar diaszalyos és az ezzel kapcsolatos külföldi ldák is szóba kerültek aRepublikon Inzet valamint az Európai Liberális Fórum által szervezett kerekasztal- beszélgetésen, amelyet
 Média - a szabadság védőbástyája?
címmel rendeztek csütörtökön,Budapesten.
Majtényi
 
László
, az Eötvös Károly Intézet elnöke vitaindító előadásábanhangsúlyozta: az egypárti diairányítás létrehozása ellentétes a magyar alkotnyoskövetelményekkel. Beszédében a magyar médiahatóságot egy katonai szervezethez hasonlítóhatalmi központnak nevezte. Szerinte a teljes mértékben függő helyzetben lévő közszolgálatimédiában "
mindennapos
" a hírhamisítás, és "
a nem létező hír politikai célból való koholása is zajli
".
 A szabad és nem szabad média között rengeteg átmenet van
- mutatott .
 Magyarországon is működik szabad saj
” - mondta -, az elektronikus média azonban szerintecsak részben az.
Majtényi László
az Európai Unió felelősségét is felvetette, mert szerinte azértékek közösségét is jelentő unió alig foglalkozik a médiahatóságok függetlenségével. Úgyvélte: a magyar példa késztetheti az uniót arra, hogy a mostaninál korszerűbb szabályozástalkosson (MTI)
– „
 Két és fél éves hullámvölgy után ismét eléri az50 százalékot a laszsi szteket biztosnak gondolók aránya, mizben a pártpreferenciával nem rendelkezőké másfél éve nem látott szintre, 33 százalékra csökkent 
-írta a Medián. A május végi felmérésből kiderül, hogy a pártválasztók csoportja is gyarapodott -az elmúlt három hónapban 5 százalékponttal -, amiből főleg a Fidesz és az MSZP tudott hasznothúzni. Összességében azonban alig változott a pártok támogatottsága; továbbra is a Fideszvezet, a kormánypártot a teljes népesség 29 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 45százaléka támogatja. Utóbbi körben a Jobbikon kívüli ellenzéki erők együttes támogatottsága 40százalék, ebből az MSZP 23, az Együtt 2014-PM 10, a Demokratikus Koalíció pedig 4százalékkal részesedik. Az MSZP a teljes népesség körében 15, az Együtt 2014-PM 7, a Jobbik  pedig 10 százalékos népszerűségnek örvend, a többi párt nem éri el az 5 százalékot (Nszv)
Valóban támogatni kellene a veszteségeslapokat, de a pénz elosztásának "tartalom-semleges módon" kell történnie
” - egyebek között ígyreagált
Bajomi-Lázár Péter
médiakutató
Koltay András
felvetésére. A médiatanács tagja a
Magyar Narancsnak beszélt arról, ha a print sajtó mélyrepülése a válság elmúltával nemkonszolidálódik, akkor könnyen lehet, hogy állami beavatkozásra lesz szükség annak érdekében,hogy "
a minőségi, közéleti-politikai újságírás meg tudjon menekülni. (...) Lehet, hogy öt, tíz,tizenöt év múlva ez lesz majd a megoldás a médiapluralizmus fenntartására
."
Bajomi-LázárPéter
szerint viszont erre minél előbb szükség lenne, hiszen "
ki tudja, mi lesz öt-tíz év múlva
".A mai helyzetről annyit mondott, az állam átláthatatlan módon osztja szét a hirdetéseket, amikelet-európai gyakorlat. Romániában, Lengyelországban és Szlovéniában volt még példa arra,hogy a kormány az őket támogató újságoknak juttatta a megrendeléseket (Nszv)
Románia Románia 
– Újra megjelenik a régió azalkotmánymódosítási tervezetben: az alaptörvény átgyúrásával foglalkozó bizottság tegnapmegszavazta azt a javaslatot, amely szerint „
a szenátorok az adminisztratív-területi régiókat  fogják képviselni
” (Háromszék)
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2013-06-07.
2
 
– „
 A romániai politikai diskurzussal ellentétben nem létezik EU-shatáridő az adminisztratív régiók kialakítására, az európai uniós pénzek lehívása pedig nem függ az adminisztratív régiók létezésétől 
” – közölték az RMDSZ Brüsszelben tartózkodóképviselőivel és szenátoraival
Johannes Hahn
regionális fejlesztési politikával foglalko biztos kabinetjének tagjai, akikkel az erdélyi politikusok a kohéziós politika jövőjéről, valaminta romániai régiósítási folyamat európai megítéléséről folytattak megbeszéléseket (Háromszék)
– A sok apróbb esemény révén megvalósítandóállandó jelenlétet célozza a bukaresti Balassi Intézet.
Kósa András László
igazgató az EurópaiIfjúsági Főváros címre pályázó Kolozsváron is fontosnak tartaná az intézményes megjelenést(Erdélyi Napló)
  – Az emberek fellélegezhettek: a rendezők pártpolitika-mentesrehangolták a Bánffyhunyadon első alkalommal megszervezett Kalotaszegi Magyar Napokat. Amintegy negyven falut kiteKalotaszeg tájegység közösségépítésében mérföldlehet arendezvénysorozat (Erdélyi Napló)
– Bár az már eldőlt, hogy Románia nemzetállam marad,mutatkozik esély arra, hogy a módosított alkotmány a kisebbségeket államalkotó tényezőkéntismerje el. Az alaptörvény vitáját a múlt héten kezdte el az illetékes parlamenti bizottság. Akilátásokról
Márton Árpád
képviselőt és
Varga Attila
alkotmányjogászt kérdezte
Cseke PéterTamás
. Bal lábbal indult, de kedvezőbben folytatódhat a romániai magyar közösség számára aromán alkotmány módosításának múlt héten elkezdődött parlamenti bizottsági vitája. A testületazután látott hozzá a munkához, hogy valamennyi frakció és az alaptörvény társadalmi-szakmaivitájának lebonyolításával megbízott alkotmányozó fórum is beterjesztette javaslatait. Akormánypártok mindenesetre eltökéltek abban, hogy Romániának őszre módosított alkotmányalegyen: ennek érdekében az erről szóló referendum érvényességi küszöbét ötvenről harmincszázalékra csökkentették. Az ellenzék – beleértve az RMDSZ-t – tiltakozott a szociálliberálisok eljárása ellen, az ügy az Alkotmánybíróságon dől el (Erdélyi Riport)
– Megkönnyíti a kormány a földkisajátításokat, ennek megfelelően azállam a nemzeti érdekre hivatkozva sokkal hamarabb és egyszebben kisathatföldterületeket stratégiai jellegű infrastrukturális beruházásokra (Krónika)
A Sepsiszentgyörgy központjában felhúzott, kétméteresszékely zászló eltávolítását követelik a román civilek. A Kovászna, Hargita és Maros megyeiRománok Civil Fóruma a megye prefektusát kérte fel, hogy intézkedjen, és távolítsa el a lobogót(Krónika)
– „
 Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) újra tárgyalnihívta a Magyar Polgári Pártot (MPP), hogy a fúzióról egyeztessenek 
” – erősítették meg a politikai alakulatok háromszéki vezetői (Krónika)
– A közigazgatási reformértfelelős
Liviu Dragnea
kormányfőhelyettes a
PRO Tv Húsz év után című adásában elsőalkalommal illusztrálta térképpel a nyilvánosság előtt elképzeléseit Románia régiós felosztásáról(Maszol.ro)
 A nemzeti kisebbségek képviselőin kívül legfennebb 300 tagja lehet az alsóháznak 
” – döntötte el csütörtökön a parlamenti alkotmánymódosító bizottság. Romániában 18 elismert nemzeti kisebbség van, így aképviselőház legtöbb 318 fős lehet a jelenlegi 409 helyett (Maszol.ro)
– A parlamentialkotmánymódosító bizottságban az RMDSZ-t képviselő
Márton Árpád
is megszavazta azt az – ortodox egyház részéről érkező – indítványt, hogy az alaptörvény explicit módon tiltsa meg azazonos neműek házasságát (Maszol.ro)
K
ISEBBSÉGI
S
 AJTÓFÓKUSZ
Civitas Europica Centralis (CEC)
H-1115 Budapest, Szentpéteri. u. 10..
 
2013-06-07.
3

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->