Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
E-Marketing - Realizarea Unui Web Site

E-Marketing - Realizarea Unui Web Site

Ratings: (0)|Views: 4 |Likes:
Published by Claudia Dinu
Realizarea unui website
Realizarea unui website

More info:

Published by: Claudia Dinu on Jun 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2013

pdf

text

original

 
 
E-marketing - Realizarea unui web site
Tipuri de site-uri
Inainte de construirea site-ului o decizie importanta ce trebuie luata este tipul de site ales. Ingeneral, pe Internet se intalnesc site-uri de prezentare a firmei, de prezentare a unui produs,site-uri comerciale. Cel mai des sunt intalnite site-uri ale unor companii gigant(www.connex.ro), ale furnizorilor de acces Internet (www.fx.ro), librarii (www.cartea.ro),magazine virtuale (www.musicshop.ro), motoare de cautare (www.gaseste.com), agentii de publicitate (www.goldenclick.ro).Scopul principal al tuturor activitatilor legate de promovarea unui site este acela de a crestetraficul acelui site. Desi exista unele host-uri care taxeaza gazduirea in functie de trafic, siveniturile obtinute sunt tot proportionale cu numarul de vizitatori. Nivelul traficului depindein primul rand de cantitatea de informatii prezentate, de calitatea site-ului si de permanentareinnoire a paginilor acestuia.
De ce domeniu?
In principiu un URL poate fi de doua feluri: domeniu (de forma www.firma.ro) sau pagina deweb (de forma www.isp.ro/firma). In general paginile din a doua forma sunt gazduite pe site-uri in mod gratuit. Pentru a putea avea un nume de forma www.firma.ro trebuie cumparatacest drept. In Romania dreptul de a vinde domenii este rezervat Institutului de Cercetari inInformatica (ICI). Cumpararea unui domeniu .ro costa 50$ + TVA. ICI, ca si alti ISP, potintermedia cumpararea de domenii .com, .net sau .org. Pentru un domeniu ca acesta se platescintre 10 si 35$ pe an, prima oara se plateste taxa pe doi ani.
Ce avantaje prezinta un domeniu?
Iti da exclusivitate. Fara a avea un domeniu, nu ai prea multe alternative. Adresa ta de e-mailsi adresa site-ului web vor fi in general bazate pe numele hostului sau ISP, ca de exemplufirma@ISP.ro si www.ISP.ro/firma. Sa ai propriul tau domeniu este ca si cum ai avea propriata proprietate imobiliara virtuala.Adauga credibilitate. Niciodata nu ai o a doua sansa pentru a face o prima impresie, iar inafaceri prima impresie este cea care conteaza. Sa ai propriul tau domeniu proiecteaza oimagine profesionista asupra ta si a companiei tale. E ca si cum ai spune celorlalti ca esti o persoana de incredere, avand o afacere solida condusa intr-o maniera profesionala.Permite mobilitate. Daca iti faci un site fara a avea propriul tau domeniu, vei folosi numele dedomeniu al hostului tau. O asemenea adresa este complet imobila. Daca va trebui sa-tischimbi hostul, va trebui sa renunti la vechea adresa.
 
Proprietatea asupra unui domeniu iiti da posibilitatea sa-ti muti site-ul la alt ISP fara a pierdeadresa ta.Evita pierderea clientilor. Pentru a promova un site este nevoie de mult efort si deseori si de bani. Acest efort de promovare iti poate face adresa de web cunoscuta multor potentialiclienti. Dar daca nu-ti poti lua adresa cu tine daca va trebui sa-ti schimbi ISP-ul, atunci toateeforturile anterioare au fost zadarnice.Gratuit sau contra plataUna dintre caracteristicile Internetului este ca in mod practic nu exista monopol. Chiar dacaazi ai o afacere unica in cadrul Internetului, poti sa fii sigur ca in maxim o luna va apare altacu acelasi domeniu de activitate si astfel dispare starea initiala de monopol. Evident si indomeniul gazduirii unui site de web exista mai multe optiuni. O prima clasificare se poateface in site-uri gazduite pe un server propriu si cele gazduite pe un alt server.Care ar fi avantajele unui server propriu? In primul rand usurinta accesului la el 24 de ore din24, apoi folosirea oricaror programe fara aprobarea prealabila a proprietarului, configurareaserverului conform necesitatilor, posibilitatea obtinerii unor venituri suplimentare dininchirierea spatiului pe server, etc. Aceste avantaje sunt umbrite insa de costul mare alintretinerii. Este necesara o conexiune Internet permanenta si performanta. De asemenea estenecesara angajarea minim a unui administrator de server. Ambele conditii sunt extrem decostisitoare, o conexiune prin antena la Internet putand costa cateva zeci de mii de dolari peluna, in timp ce salariul unui bun administrator de server poate ajunge la peste 1.000 de dolari pe luna.A doua varianta de gazduire a unui site de web este folosirea unui tert intermediar. Si aicigasim doua variante de gazduire, asa-numitul free-hosting si gazduirea contra plata. Site-urilecare ofera free-hosting isi obliga clientii sa afiseze pe fiecare pagina a site-ului cate o reclama.In mod practic ele obtin venituri din inchirierea acestor spatii publicitare. Daca nu vaderanjeaza prezenta acestor reclame, daca nu va deranjeaza faptul ca vizitatorii site-ului vor stii ca beneficiati de free-hosting, daca nu aveti nevoie de suport tehnic in ceea ce privestesite-ul web, daca nu sunteti pretentiosi in privinta facilitatilor de care aveti nevoie, daca vitezade acces nu este vitala pentru afacerea Dvs., atunci gazduirea gratuita a site-ului este o optiune buna.Daca ati raspuns afirmativ la oricare dintre intrebarile de mai sus, trebuie sa va ganditi lagasirea unei gazde platite pentru site-ul Dvs. Aceasta va poate costa in general intre 5 si 100de dolari pe luna, in functie de caracteristicile site-ului. O idee buna este ca inainte de luareaunei decizii sa vizitati cel putin unul din siturile care alcatuiesc un clasament al host-serverelor in functie de diferite criterii.
Executie proprie sau incredintarea lucrarii unor profesionisti
Asa cum ati vazut pana acum la orice intrebare exista cel putin doua raspunsuri. Deci si in privinta modului de realizare a unui site exista doua posibilitati. O prima optiune este saangajati o echipa de profesionisti pentru conceperea, realizarea si eventual intretinerea site-ului. Costul acestei solutii este greu de estimat, in functie de dificultatea site-ului acesta putand varia intre cateva sute de dolari (pentru cateva pagini de prezentare a companiei) si peste 100.000 de dolari (pentru un magazin virtual foarte complex).
 
A doua varianta este sa efectuati toate operatiunile necesare in regie proprie, pentru aceastafiind necesara angajarea unor oameni pregatiti in domeniu. Costul total variaza iarasi infunctie de complexitatea site-ului, salariul lunar putand varia de la 100 dolari (pentru uncolaborator student care va realiza sarcini simple) si pana la peste 2.000 dolari pe luna pentruoameni supra-specializati in domenii ca e-commerce, Java, ASP, baze de date. Opinia meaeste ca pentru proiecte simple pot fi angajati 2 - 3 oameni, dar pentru proiecte de genul unuimagazin virtual cu comenzi si plati on-line este bine sa angajati o companie specializata.
Software necesar
Desi pentru vizualizarea unei pagini de Internet este necesar un singur instrument, denumit browser, pentru construirea unui asemenea site veti avea nevoie de o serie destul de lunga detipuri de programe. In primul rand, orice pagina de Internet este scrisa in limbajul HTML(Hyper Text Markup Language). Din orice browser puteti vedea codul sursa al unei pagini deweb. Acesta este scris in HTML, un limbaj care este interpretat de catre browser in momentulincarcarii unei pagini web. HTML este un limbaj simplu, care poate fi invatat in maxim osaptamana. Greutatea intervine abia in momentul conceperii unui site, in ceea ce privestecontinutul acestuia, schema de organizare si elementele de design aferente.O pagina HTML poate fi creata intr-un program simplu de redactare de text, ca de exemplu binecunoscutul NotePad, distribuit impreuna cu Windows 9x. O alta modalitate de creare aunei pagini web este folosirea unui program utilitar. Si acestea se impart in doua categorii: programe de tipul WYSWYG (What You See Is What You Get) sau programe ajutatoare.Pentru utilizarea programelor WYSWYG (de ex. Microsoft Front Page) nu este necesaracunoasterea limbajului HTML. Crearea site-ului are loc in mod intuitiv, programul facilitandtransformarea in codul HTML corespunzator. Dezavantajul programelor de acest fel estecodul HTML creat de acesta care este excesiv de mare. In mod practic prin adaugarea multor formatari inutile se poate ajunge ca respectivul cod sa fie uneori si de 2 ori mai mare decatcodul optimizat.In celelalte programe utilitare (de ex. Hot Dog, HomeSite) se editeaza direct codul HTML, programele oferind diverse unelte ajutatoare. Avantajul este posibiliatea de a controla intotalitate codul absolut, un posibil dezavantaj putand fi considerat necesitatea de a cunoastelimbajul HTML. Dar cum este greu sa faci omleta fara sa spargi ouale, este de asemenea"nerecomandat" sa creezi pagini web fara sa cunosti limbajul HTML :-)Un alt element de care trebuie tinut cont in construirea unei pagini HTML este echilibruldintre text si imagini. Este greu de parcurs atat o pagina numai text, cat si o pagina plina deimagini. Pentru a crea imagini (in format gif sau jpg) trebuie folosite diverse programe. Inmod uzual se folosesc: Ulead Photoimpact, Adobe Photoshop, Paint Shop Pro. Pentru creareaimaginilor animate se pot folosi Microsoft Gif Animator sau Ulead Gif Animator.Dupa crearea cu succes a paginilor web, acestea sunt stocate pe calculatorul local. Pentrutransferarea acestora pe serverul de Internet este necesara folosirea unor programe utilitare pentru transferul fisierelor la distanta, folosind Protocolul de Transfer al Fisierelor (FTP - FileTransfer Protocol). Acesta poate fi folosit direct din linia de comanda, prezentanddezavantajul unei interfete de tip DOS. In mod uzual sunt folosite programe utilitare (WSFTP, Cute FTP) ce folosesc o interfata tip Windows.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->