Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
102Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Teknik Ikatan Dan Celupan dalam Projek Hiasan Dalaman

Teknik Ikatan Dan Celupan dalam Projek Hiasan Dalaman

Ratings:

4.88

(1)
|Views: 9,859|Likes:
Published by rider_frs
Teknik ikat dan celup, aplikasi unsur seni dan prinsip rekaan
Teknik ikat dan celup, aplikasi unsur seni dan prinsip rekaan

More info:

Published by: rider_frs on Apr 26, 2009
Copyright:Public Domain

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2013

pdf

original

 
MEMBUAT CORAK DAN REKAAN
HBAE2103
Penghargaan
Alhamdulillah dan bersyukur kehadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnia-Nya akhirnyaberjaya juga saya menyiapkan tugasan ini setelah bertungkus lumus sedaya upayaupaya untuk menghasilkan keseluruhan bahan tugasan ini sebaik dan sesempurnamungkin.Di samping itu, saya ingin menyalurkan ribuan malah jutaan kalungan dan ungkapanterima kasih kepada pensyarah pembimbing,
En Mohd Hasni B. Mat Hassan
yangmelaksanakan pengajaran bagi mata pelajaran
Membuat Corak dan Rekaan(HBAE2103)
di atas keprihatinan beliau dalam memberi kerjasama sepenuhnya sertabimbingan yang menyeluruh untuk saya menyiapkan tugasan ini.Selain itu, saya juga ingin menyampaikan kalungan ucapan terima kasih saya yangtidak terhinggga kepada ahli keluarga saya di atas sokongan dan bantuan berupakewangan untuk membantu saya bagi menyiapkan keseluruhan tugasan saya ini dariawal penghasilannya sehingga ke titik akhir saya melaksanakan tugasan ini. Malah,saya juga ingin menyampaikan ungkapan terima kasih saya kepada rakan-rakan yangturut sama-sama mencurah tenaga dan memberikan buah fikiran dengan berkongsipelbagai idea-idea yang bernas dalam usaha untuk saya menyiapkan tugasan ini.Saya juga ingin menyampaikan ucapan terima kasih saya kepada pihak perpustakaanIPSMB kerana telah banyak membantu saya merangka perjalanan tugasan ini dengansempurna.Akhir sekali, sekali lagi saya ingin mengalungkan ribuan malah jutaan ungkapanpenghargaan saya kepada semua pihak yang telah banyak membantu saya dalamusaha saya untuk menyiapkan tugasan ini sesempurna mungkin.Sekian, terima kasih.
Pengenalan
1
 
MEMBUAT CORAK DAN REKAAN
HBAE2103
Rekaan dan corak merupakan suatu asas utama dalam meghasilkan sesuatu karyaseni. Pada dasarnya, tanpa rekaan dan corak, hasil seni baik yang tradisional mahupunyang mengikut zaman akan tidak terhasil. Dalam teorinya, corak ialah suatu susunanmotif sama ada secara teratur, terancang atau secara bebas. Ini bermaksud corakboleh dibahagikan kepada dua cabang iaitu Corak Terancang dan Corak TidakTerancang. Motif pula merupakan rupa atau bentuk asas dalam satu-satu rekaan ataugubahan. Motif terdiri daripada motif flora, fauna, geometrical dan organik. Corak Tradisimempunyai motifnya tersendiri dan mempunyai nama-nama tertentu yang berunsutradisional. Contoh yang biasa kita dengan adalah seperti corak bunga buluh,pucukrebung,bunga kiambang dan sebagainya.
Corak dan Rekaan
Bidang ini memberi peluang kepada murid memahami pelbagai cara untukmenghasilkan corak dan mengaplikasikan menjadi suatu rekaan lain. Corak dan rekaantersebut boleh juga dipadankan kepada mana-mana hasil daripada bidang kegiatan lainseperti binaan, kraf dsb.Bidang ini membolehkan murid mengenali dan mengkaji pelbagai corak dalam alamdan kehidupan seharian. Bahagian ini menegaskan kegiatan mengenal motif danolahannya untuk menghasilkan rekaan corak tertentu.Kegiatan ini memberi peluang kepada murid membuat rekaan corak tidak terancang,corak terancang dan juga corak tradisional dengan teknik tertentu. Aspek apresiasihasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran . Kegiatan ini boleh dilakukandalam pelbagai cara seperti pergerakan, peragaan dan lakonan.Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara. Antaranya melalui kegiatan seperti:
CORAK TIDAK TERANCANG
1. Pualaman2. Tiupan
2
 
MEMBUAT CORAK DAN REKAAN
HBAE2103
3. Titisan4. Ikatan dan celupan5. Renjisan dan percikan
CORAK TERANCANG :
1. Lukisan2. Catan3. Cetakan4. Capan5. Lipatan dan guntingan6. Resis7. Kolaj8. Kaligrafi
Hiasan Dalaman
Mengikut Kathleen Chee (2008), hiasan dalaman merupakan satu perancangan danpenyusunan untuk menghias ruang dalaman dengan mementingkan aspek fungsi, citarasa dan tabiat pengguna. Susunan dan reka letak perabot dan barang hiasanbergantung pada jenis bilik masing-masing. Walau bagaimanapun, keperluan asasseperti peredaran angin dan udara, serta pencahayaan tidak berubah.
3

Activity (102)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
bettylashada liked this
Alid Open added this note
cqk sqngqt...krtif lhq qwk ny
Fatin Jamaludin liked this
Dato Elyas Sulaiman liked this
Siti Zaharinah liked this
Aizuera Aimmar liked this
Chstiong Hilary liked this
Aruna Madasamy liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->