Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
22Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Francuska revolucija

Francuska revolucija

Ratings: (0)|Views: 2,837|Likes:
Published by Ivana Rokta Kordek
Kratki pogled na revoluciju = Geneza revolucije. Pokušaji reformi, početak revolucije, novi poredak u Francuskoj. Od ustavne republike do monarhije i jakobinski teror.
Kratki pogled na revoluciju = Geneza revolucije. Pokušaji reformi, početak revolucije, novi poredak u Francuskoj. Od ustavne republike do monarhije i jakobinski teror.

More info:

Published by: Ivana Rokta Kordek on Apr 29, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2013

pdf

text

original

 
- 1 -
GENEZA FRANCUSKE REVOLUCIJE
Razlozi nastanka revolucije su bili mnogi, ali jedan od osnovnih je bio sukob interesa društvenih grupa s politikom apsolutističke monarhije,i staleški sustav. A bitan je utjecaj prosvjetiteljskih ideja, gospodarskih ifinancijskih poteškoča te nesposobnosti kralja i ministra.Francusko društvo bilo je podijeljeno na 3 staleža: KATOLIČKOSVEČENSTVO, PLEMSTVO I STANOVNIŠTVO (oko 97%). Ti staležinisu bili jedinstveni u pogledu imovinskog statusa pripadnika. Upravo bogati pripadnici građanstva najviše su težili promjeni sustava želećiostvariti pravo vlasti.Francuska apsolutistička monarhija je težila centralizaciji države,ali probleme izazivaju stara prava pokrajina koja su bila još uvijek nasnazi. Plemstvo pruža otpor centralizaciji, a bogati građani nezadovoljnisu razvojem (nerazvojem) gospodarstva (nije postojao jedinstveni pravnisustav, ni sustav mjera i utega, ni tržište). Glavna kočnica razvoju je biostaleški društveni sustav zajedno s političkim sustavom apsolutističkemonarhije.1774. g. LUJ XVI postaje franc. kraljem. Za njega državnefinancije se iscrpljuju, gospodarstvo u dubokoj krizi, pad cijena, manji prihodi zemljoposjednika, elementarne nepogode i znatniji pad proizvodnje hrane i glad. Vodi se aktivna vanjska politika, a Franc. sesmatrala velesilom što je iskalo i veluke količine novca za održanjevojske i vođenje diplomacije. Franc. je pružala financijsku pom britanskim kolonijama u Sj. Africi u borbi za nezavisnost. Rastezaduženje državne blagajne. Za takvo, uistinu loše, stanje optuživalo serastrošan dvor. Posebno optužena bila je Marija Antoaneta.Bila je potrebna temeljita reforma gospodarstva, posebnofinancijskog sustava. Reforma se pokazuje nemogućom bez promjenadruštvenog i političkog sustava.
Francuska revolucija
 
- 2 -
POKUSAJI REFORMI
 Najčešće su bili usmjereni na porezni sustav. Najozbiljnije reforme pokušao je uvesti Anne Robert Turgot. On pokreće gospodarsku politikuu duhu fiziokratizma, ograničava izdatke dvora, nastoji uvesti jedinstven porez, ukidanje unutrašnjosti carina, nova administrativna podjela,... No,izaziva grubu opoziciju, kralj ga je morao otpustiti, a reforme nisuostvarene.
Francuska revolucija
 
- 3 -
POCETAK REVOLUCIJE
Luj XVI, želeći povećati državne prihode kroz povećanje poreza,1789. sazvao je GENERALNE STALEŽE, tradicionalnu reprezentacijufranc. drtva koja nije zasijedala od 1614.g,, što je ukazalo tijedogađanja.Odlučeno je da će prvi i drugi stalež izabrati 300 zastupnika, atri po 600. No, oni bi zasijedali odvojeno. Dolazi do akcije popisivanja žalbi i zahtijeva kralju. Što se uglavnom odnosilo naravnopravnost svih pred zakonom, re problem glasovanja, G. staležiokupili su se u Versaillesu u svibnju 1789.g. a zasijedanje je bilo punosukoba. Predstavnici 3. stala zajedno s nekim predstavnicimasvenstva proglavaju se Narodnom skupštinom i raspravljaju o preuređenju države. Kralj nije dobio očekivanu suglasnost za povećanje poreza.Svi staleži su počeli zastupati zajedno, a Narodna skupština ukojoj su večinu imali protivnici apsolutističke monarhije, proglasili su seu srpnju 1789. Ustavotvornom skupštinom. Svojim govorima posebnose isticao Honore de Mirahean. Želeći se suprostaviti skupštini kraljzapočinje okupljati vojsku u blizini Pariza.Iščekivale su se promjene. Organizirana je Narodna garda na čelukoje je bio markiz Marie Joseph se la Fayette, sudionik Američkog rataza nezavisnost.Okupljene mase Parižana 14.7.1789. kreću na utvrdu BASTILLE(zatvor za političke neistomišljenike kraljeva). Taj juriš je dokaz da je puk počeo igrati važnu ulogu u događajima. To je bio početak Franc.revolucije koja se širi po cijeloj zemlji. Počinju napadi na plemičke palače i pljačke.
Francuska revolucija

Activity (22)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Tzipi Ripi liked this
Mirsad Rusevic liked this
Alma Bratić liked this
Iva Liović liked this
Iva Liović liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->