Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kerja Projek Matematik Tambahan 2013 Negeri Perak

Kerja Projek Matematik Tambahan 2013 Negeri Perak

Ratings:
(0)
|Views: 239|Likes:
Published by Wardah Solehah
maaf kalau ada yang salah..rasanya banyak yang buat tak betul..maaf semua
maaf kalau ada yang salah..rasanya banyak yang buat tak betul..maaf semua

More info:

Published by: Wardah Solehah on Jun 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/04/2013

pdf

text

original

 
 
1
KERJA PROJEK MATEMATIK TAMBAHAN 2013
OBJEKTIF
Kami pelajar yang mengambil matapelajaran Matematik Tambahan yang diperlukan untukmenjalankan Kerja Projek Matematik Tambahan (KPMT). Pada tahun ini, Bahagian SektorPengurusan Akademik, Kementerian Pelajaran Negeri Perak telah menyediakan soalan.Projek ini boleh dilakukan dalam kumpulan atau individu, tetapi setiap pelajar dijangka perlumengemukakan laporan bertulis secara individu. Setelah selesai Kerja Projek MatematikTambahan ,kami mendapat pengalaman yang berharga dan dapat:
 
memohon dan menyesuaikan pelbagai strategi penyelesaian masalah untukmenyelesaikan masalah rutin dan bukan rutin.
 
persekitaran bilik darjah pengalaman yang mencabar, menarik, bermakna dan olehitu meningkatkan kemahiran pemikiran pelajar.
 
mengalami persekitaran bilik darjah di mana pengetahuan dan kemahiran yangdigunakan dalam cara yang bermakna dalam menyelesaikan masalah kehidupansebenar.
 
persekitaran bilik darjah pengalaman di mana orang-orang yang menyatakanpemikiran matematik, pemikiran dan komunikasi adalah sangat digalakkan dandijangka.
 
persekitaran bilik darjah pengalaman yang merangsang dan meningkatkanpembelajaran yang berkesan.
 
memperoleh komunikasi matematik yang berkesan melalui lisan dan bertulis, danmenggunakan bahasa matematik untuk menyatakan idea matematik yang betuldan tepat.
 
meningkatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran matematik melalui penyelesaianmasalah dengan cara yang meningkatkan minat dan keyakinan.
 
bersedia untuk tuntutan aku janji masa depan kita dan di tempat kerja.
 
menyedari bahawa matematik adalah satu alat yang penting dan berkuasa dalammenyelesaikan masalah kehidupan sebenar itu membangunkan sikap positif terhadap matematik.
 
melatih diri kita bukan sahaja untuk menjadi pelajar yang bebas tetapi juga untukbekerjasama, untuk bekerjasama, dan berkongsi pengetahuan dalam persekitaranyang menarik dan sihat.
 
menggunakan teknologi khususnya ICT dengan betul dan berkesan
 
melatih diri kita untuk menghargai nilai-nilai intrinsik matematik sepertikemas,sistematik jitu dan untuk menjadi lebih kreatif dan inovatif.
 
menyedari kepentingan dan keindahan matematik.
 
 
2
KERJA PROJEK MATEMATIK TAMBAHAN 2013
PENDAHULUAN
SEJARAH NUMBER INDEKS
Nombor indeks adalah bertujuan untuk mengkaji perubahan dalam kesan-kesan faktor-faktor yang tidak boleh diukur secara langsung. Menurut Bowley, "nombor Indeks useduntuk mengukur perubahan dalam beberapa kuantiti yang kita tidak boleh melihat secaralangsung ". Sebagai contoh, perubahan dalam aktiviti perniagaan di Negara tidak mampupengukuran langsung tetapi ia adalah mungkin untuk mengkaji perubahan relatif dalamaktiviti perniagaan dengan mengkaji perubahan dalam nilai-nilai beberapa faktor-faktoryang memberi kesan kepada aktiviti perniagaan, dan yang mampu nombormeasurement.Indek langsung biasanya menggunakan alat statistik untuk mengukur turunnaik gabungan dalam pembolehubah yang berkaitan dengan kumpulan. Jika kita inginmembandingkan tahap harga barangan pengguna hari ini dengan yang lazim sepuluh tahunyang lalu, kita tidak berminat untuk membandingkan harga hanya satu perkara, tetapi dalammembandingkan beberapa jenis tahap harga purata. Kita mungkin ingin membandingkanpengeluaran pengeluaran pertanian atau perindustrian hadir dengan pada masakemerdekaan. Di sini sekali lagi, kita perlu mengambil kira semua perkara yang pengeluarandan setiap perkara yang telah menjalani peningkatan pecahan yang berbeza (ataupenurunan). Bagaimana kita mendapatkan ukuran komposit? Langkah komposit disediakandengan nombor indeks yang boleh ditakrifkan sebagai alat untuk menggabungkanperubahan yang telah datang dalam kumpulan pembolehubah yang berkaitan dengantempoh masa, dengan tujuan untuk mendapatkan seorang tokoh yang mewakili hasil'bersih' daripada perubahan dalam membentuk pembolehubah.Nombor indeks boleh diklasifikasikan dari segi pembolehubah yang mereka adalahbertujuan untuk mengukur. Dalam perniagaan, kumpulan yang berbeza daripadapembolehubah dalam ukuran yang teknik nombor indeks yang biasa digunakan ialah (i)harga (ii) kuantiti, (iii) nilai dan (iv) activity.Thus perniagaan, kami mempunyai indeks hargaborong, indeks harga pengguna, indeks pengeluaran perindustrian, indeks nilai eksport danindeks aktiviti perniagaan, dan lain-lain di sini kita akan berminat terutamanya dalamnombor indeks harga menunjukkan perubahan terhadap masa, walaupun kaedah yangditerangkan boleh digunakan untuk kes-kes lain. Secara umum,
tahap semasa hargadibandingkan dengan tahap harga pada masa lalu. Tempoh masa ini dipanggil tempohsemasa dan beberapa tempoh dalam Pastis dipanggil tempoh asas.
 
 
3
KERJA PROJEK MATEMATIK TAMBAHAN 2013
Nombor Indeks:
Nombor indeks adalah kaedah statistik yang direka untuk menunjukkan perubahan-perubahan yang berubah-ubah atau kumpulan pembolehubah yang berkaitan berkenaandengan masa, lokasi geografi atau ciri-ciri lain seperti pendapatan, pekerjaan, dan lain-lainkoleksi nombor indeks bagi tahun yang berbeza, lokasi, dan lain-lain, adalah kadang-kadangdipanggil satu siri indeks.
Bilangan Indeks mudah:
Beberapa indeks mudah adalah beberapa bahawa langkah-langkah perubahan yang relatif dalam pembolehubah tunggal berkenaan dengan asas.
Bilangan Indeks Komposit:
Beberapa indeks komposit adalah nombor yang mengukur satu perubahan purata relatif dalam agroup pembolehubah relatif berkenaan dengan asas.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Ahmad Bukhari liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->