Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
38Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
komsas t5

komsas t5

Ratings:
(0)
|Views: 2,555|Likes:
Published by alongkhai
ini adalah nota presentation kami dalam kelas. dan di kumpulkan utk dihantar kpd cikgu
ini adalah nota presentation kami dalam kelas. dan di kumpulkan utk dihantar kpd cikgu

More info:

Published by: alongkhai on May 01, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2011

pdf

text

original

 
PUISI TRADISIONAL
1
PANTUN ENAM KERATMAKSUD
RANGKAP 1
-Seseorang sanggup melakukan apa apa sahaja dan mengutamakan citacitanya disamping sanggup menghadapi segala bentuk kesusahan,cabaran,masalah dan rintangan asalkan apa yang dihajati tercapai.
RANGKAP 2
-Bunga yang sudah layu dan gugur ke bumi dianggap tidak bergunalagi.Terdapat suatu perkhabaran tentang seorang gadis yang telahdinodai sehingga maruah diri dan kesuciannya tercemar
RANGKAP 3
-Kita harus menggunakan segala pengetahuan atau pengalaman yangtelah dilalui dari sekecil kecil perkara sehingga sebesar besar perkarayang kita peroleh sebagai pengajaran dan pedoman hidup kita.
RANGKAP 4
-Kehilangan tempat bergantung menyebabkan kesusahan atau keadaanyang tidak menentu.Seseorang itu menghadapi masalah serta kesulitanapabila hilang tempat bergantung kerana sebelum itu, hanya bergantungpada orang lain.
TEMA
•Bertemakan kemanusiaan dan kemasyarakatan khususnya perilaku danasam garam dalam kehidupan manusia.
PERSOALAN
•Keberanian menempuh dugaan dan cabaran untuk mencapai cita cita•Nasib malang yang menimpa seorang gadis.•Pedoman hidup manusia.•Kehilangan tempat bergantung menyebabkan kesusahan dan keadaanyang tidak menentu
BENTUK DAN CIRI CIRI PANTUN
•Mempunyai empat rangkap•Mempunyai enam baris serangkap•Ada pembayang dan maksud•Mempunyai tiga hingga enam patah kata sebaris•Mempunyai lapan hingga sebelas suku kata sebaris•Rima akhirnya terikat iaitu berciri a,b,c,a,b,c.
GAYA BAHASA
1
 
•Bahasa kiasan-contoh :
telah patah tempat berpijak 
Perlambangan-contoh:
keris lembing( 
pelbagai dugaan dan cabaran)
 Alam terbentang dijadikan guru
kejadian alam boleh dijadikan teladan dalam kehidupan)•Asonansi-contohnya:
bisanya dapat membawa maut(R1 B2),kami mendengar khabar berita(R2 B4)
•Aliterasi-contohnya:
ambil galah sebatang lintabung(R3 B2)
•Sinkof -Contohnya:
Berhujan berpanas aku tak endah (R1 B4),keris lembing aku tak takut (R1 B5).
Imej-contohnya: Imej alam seperti
bumi ,gunung, laut, dan alam
NILAI
1.Kegigihan2.Hargai maruah diri3.Berdikari4.Keberanian5.Keupayaan bertindak sendiri
PENGAJARAN
1.Kita perlu gigih berusaha2.Kita hendaklah berani menghadapi cabaran demi mencapai cita-cita3.Kita janganlah mudah kecewa menghadapi dugaan hidup4.Kita hendaklah menjaga akhlak sebelum terlambat5.Kita harus gigih berusaha untuk berjaya6.Kita tidak sepatutnya berputus asa ataupun kecewa
PANTUN LAPAN KERATMAKSUDRANGKAP 1
Sekalipun bernasib malang sehingga menderita dan terpaksa mengharapkansimpati daripada orang lain, namun kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan.
RANGKAP 2
Sekiranya semua persiapan seperti cawan, cerek, mangkuk dan makanansudah tersedia, maka bersama-samalah kita menjamu selera dengan penuhkesopanan.
 
RANGKAP 3
Semasa merantau seorang diri di tempat yang tiada sanak-saudara,maka kebijaksanaan menyesuaikan diri di rantau orang amatlah penting.
Tema
Persoalan dalam kehidupan
Persoalan:
1.Sikap bersyukur atau berterima kasih kepada Tuhan atau apa-apa nasibyang diterimanya.2.Tata tertib atau bersopan ketika menghadapi hidangan.3.Kebijaksanaan menyesuaikan diri di rantau orang.
Bentuk 
1.Tiga rangkap2.Lapan baris serangkap3.Mempunyai pembayang dan maksud4.Tiga hingga lima patah kata sebaris5.Rima akhirnya
abcdabcd 6.Bentuknya terikat/tidak bebas
GAYA BAHASA
1.DIKSI (PEMILIHAN KATA YANG INDAH)contoh:
Berukir tangkai perak,
2.PERSONIFIKASI.contoh:
Penganan mulia,
3.ANAFORA contoh:
Tiada saudara tempat mengadu;Tiada saudara tempat berunding
4.ASONANSI contoh:
Bagus ru
 
 panya bunga melur 
(pengulangan vokalu)5.ALITERASI contoh:
Pinggan mangkuk sudah terhidang
NILAI1.Kesyukuran
Bersyukur kepada Tuhan atas segala dugaan yang menimpa diri.
2.Kesopanan
Bersopan santun dan bertata tertib ketika menikmati hidangan.
3.Kebijaksanaan
Bijaksana dalam menyesuaikan diri di perantauan. 
PENGAJARAN
1.Kita hendaklah sentiasa bersyukur dengan Tuhan dan menerimadugaan dengan tabah.2.Kita hendaklah sentiasa mengamalkan budaya bersopan santun.3.Kita hendaklah pandai menyesuaikan diri di rantau orang.
SYAIR JONG PECAH
MAKSUDRangkap 1: Pengarang mengucapkan salam sebagaipembuka bicara.Rangkap 2: Pengarang mengisahkan pada zaman dahulu,terdapat sebuah negara yang rakyatnyabijaksana, gagah perkasa dan merekahidup bersatu padu.Rangkap 3: Beberapa kali musuh menyerang negara itutetapi gagal untuk menewaskannya.Rangkap 4: Negara hancur dan dijajah oleh musuh keranarakyatnya asyik bertelingkah sesama sendiri.Rangkap 5: Kesan buruk akan menimpa rakyat apabilanegara dijajah.Rangkap 6: Negara itu dijajah selama 4 kurun 46 tahun.Rangkap 7: Muncul pejuang-pejuang bangsa yang berjuangdemi memerdekakan tanah air.Rangkap 8: Negara itu akhirnya mencapai kemerdekaan.Rangkap 9: Banyak pembangunan dan kemajuan telahdikecapi.Rangkap 10: Nikmat kemerdekaan yang dikecapi akanLenyap menjadi sejarah jika rakyat jelataberbalah sesama sendiri.Rangkap 11: Keamanan serta perpaduan di kalangan rakyatdapat dipertahankan.Rangkap 12: Mengharapkan pembaca berfikir tentangkebaikan dan faedah bersatu padu.
TEMA
Syair ini bertemakan cinta kepada negara. Semangat patriotikperlu ditanam dalam jiwa setiap rakyat bagi menjamin kebebasan negaradan rakyat daripada belenggu penjajah.
PERSOALAN
1.Tanggungjawab menjaga kedaulatan negara2. Perbalahan dan persengketaan akan merugikan semua pihak3. Perpaduan adalah penting bagi memartabatkan maruah bangsa dan negara4. Erti kemerdekaan dan kebebasan kepada sesebuah negara5. Berkorban untuk negara
BENTUK 
Syair
 Jong Pecah
karya Adibah Amin terdiri daripada
1212rangkaprangkap
.Setiap rangkap terdiri daripada
4 baris4 baris
.
 Jumlah perkataan Jumlah perkataan
antara
33
hingga
66
patah perkataan
 Jumlah Jumlahsuku katanyasuku katanya
antara
99
hingga
1313
suku kata sebaris.Bangsa bijak gagah perwira( R2:B3 ) Tiga puluh tiga tahun sejak bergema( R2:B2 )Rima akhirnya adalah rima rata iaitu ”a, a, a, a”.
 
UNSUR BUNYI
Dalam syair ini pengarang tidak mengetepikan soal bunyi. Dalam barisyang berikut sebagai contoh pengarang memperlihatkan persamaanrima yang menarik : 
Duhai dengarlah suatu ceter 
aa
,Di zaman dahulu sebuah negar 
aa
( R2:B1&2 )Kesan persamaan vokal /a/ meninggalkan kesan harmonis yang menarikdan segar.Unsur bunyi seperti asonansi dan aliterasi turut digunakan:Asonansi :
Sebu
a
h sy 
a
ir s
a
 y 
a
s
a
 jik 
a
n
( R1:B3 )Aliterasi :
Berka
bersa
u rakya
 
eguh
( R3:B3 )
GAYA BAHASA
1.
Repetisi Bangkit pahlawan demi pahlawan
2.
Inversi Sebuah syair saya sajikan
3.
Perlambangan
Bunga bangsa
gugur terkorban4.Kiasan Harumnya lesap ditelan zaman5.Syair ini menggunakan gaya bahasa puisi yang mudah denganpemilihan diksi yang sesuai dengan rima syair, terutama padahujung setiap baris pada rangkap-rangkap syair
NILAI
:1.Bersatu padu.2.Keberanian dan ketabahan.3.Kerjasama.4.Bertanggungjawab.
PENGAJARAN:
1.Kita hendaklah bersatu padu sepanjang masa.2.Kita sebagai rakyat hendaklah berjuang untuk memelihara kedaulatannegara.3. Kita hendaklah sentiasa mengenang jasa pejuang-pejuang yangterkorban.4.Pihak pemerintah hendaklah melaksanakan pembangunan demimengisi kemerdekaan negara.
SYAIR KELEBIHAN ILMUMAKSUDRANGKAP PERTAMA
Ilmu sangat bermanfaat kerana dapat menjadi panduan hidup. Apabilamemperoleh ilmu,sepanjang hayat ilmu itu dapat dimanfaatkan.
RANGKAP KEDUA
Ketinggian nilai ilmu tidak dapat ditukarkan walupun dengan sebesardunia. Faedah limu tidak terhad dan dapat dimanfaatkan di mana-manasahaja.
RANGKAP KETIGA
ilmu menjadi penghias diri bagi seseorang, menjadi sahabat dan menjaditeman yang dapat memberikan panduan semasa mengembara. Dalammasyarakat, ilmulah yang membezakan seseorang daripada yang lain.
RANGKAP KEEMPAT
Ilmu dapat menghiburkan hati yang sedih, membantu seseorang memahamisesuatu perkara dengan jelas dan digunakan selepas seseorang itu mati atausemasa di alam kubur. Hidup menjadi lebih bahgia dengan adanya ilmu.
RANGKAP KELIMA
Orang yang berilmu akan mendapat ganjaran pahala. Ilmu yang merangkumiseluruh kehidupan dapat membanti seseorang mencapai cita-citanya.
RANGKAP KEENAM
ilmu ialah alat yang amat besar faedahnya. Orang yang bijaksana amat inginmemiliki ilmu. Sesungguhnya bidang ilmu sangat luas dan tiada batasnya.
TEMA
KEPENTINGAN ILMUqDalam konteks kehidupan, kepentingan ilmu tentulah tidak dapat diukur,tetapi ilmu itu secara jelas dapat menentukan kedudukan, martabat dan statusmaruah seseorang.
PERSOALAN
1. Besarnya manfaat ilmu kepada seseorang.2. Luasnya bidang ilmu tiada batasnya.3.Pentingnya ilmu demi kesejahteraan hidup di dunia dan di akhirat.
BENTUK DAN CIRI-CIRI SAJAK 
1.Enam rangkap.2.Empat baris serangkap.3.Semua baris adalah maksud.4.Setiap baris mengandungi empat hingga lima patah perkataan.5.Sembilan hingga dua belas suku kata sebaris.6.10 suku kata I/a pe/ne/rang ja/lan ke syur/ga7.9 suku kata la/ut yang lu/as ia/lah ju/ga8.Rima akhirnya pula ialah a-a-a-a.
GAYA BAHASAINVERSI
•Seperti belinya bukan yang sepatutnya disebut atau ditulis
bukan belinya
REPITISI
•Hias nyata
si polan si polan.
Bahasa arab
•Tepinya
ajal
sempadannya
fana.
NILAI
•Ilmu dapat menjadi panduan dalam kehidupan.

Activity (38)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Nazirah Mustafa liked this
Mohd Arshad Ali liked this
Khairul Hafizin liked this
Ashne Preet liked this
Shiwani Jiwa liked this
Yumni Azhani liked this
eyra im liked this
Suliana Zakri liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->