Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sute de resturi de cadavre de cai au fost aru ncate la marginea oraşului

Sute de resturi de cadavre de cai au fost aru ncate la marginea oraşului

Ratings: (0)|Views: 8|Likes:
Published by Bijuterii Artone

More info:

Published by: Bijuterii Artone on Jun 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/22/2014

pdf

text

original

 
Sute de resturi de cadavre de cai au fost aruncate la marginea oraşului
În plin scandal al cărnii de cal, la marginea Galaţiului există un adevărat focar de infecţie,reprezentat de sute de carcase de cai, vite şi oi. Locul se află la numai câteva sute demetri de plaja unde gălăţenii vin să se distreze vara, dar şi la o distanţă relativ mică decomplexul rezidenţial aflat la marginea oraşului.
DSV Galaţi: Oasele găsite lângă lacul Brateş provin de la mai multe specii deanimale
Oasele a zeci de animale au fost găsite în zona lacului Brateş, la câţiva kilometri demunicipiul Galaţi, iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare care au mers la faţalocului spun că acestea provin de la mai multe specii de animale, inclusiv cal, şi că aufost aruncate acolo în timp.Inspectorii Direcţiei SanitarVeterinare Galaţi care au mers, marţi, în zona lacului Brateş,după ce au fost anunţaţi că acolo sunt aruncate cadavrele unor animale, au descoperitoase, nu şi resturi de carne, aruncate în mai multe râpe din zonă. "În urma unei primeevaluări am constatat că acolo se găsesc oase de la zeci de animale de la diferite specii -ovine, caprine, cabaline. Aceste oase au fost aruncate acolo în timp, pentru că aceleschelete se află în diverse stadii de putrefacţie. Oricum, din experienţa pe care o am,  pot spune că nu s-au mai depozitat acolo oase de aproximativ două luni. În mod cert nueste vorba despre animale sacrificate şi abatorizate legal", a declarat Ştefan Vasile, şefulDireciei Sanitar Veterinare Galaţi.El a precizat că toate oasele găsite vor fi strânse şi duse la incinerare, urmând ca locul săfie curăţat şi decontaminat. "Se vor face investigaţii pentru identificarea autorilor pentrucă în acest caz vorbim despre comiterea unor infracţiuni. S-au prelevat deja probe de lafaţa locului, iar ancheta va continua", a mai spus Ştefan Vasile.La faţa locului au mers şi poliţişti şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu.Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, la faţa locului vor merge şi specialişti ai direcţiei, pentru a verifica dacă există riscul contaminării pânzeifreatice de la resturile de animale moarte.
Prefectul judeţului Galaţi coordonează ancheta privind resturile de origine animalădescoperite astăzi
Imediat după apariţia informaţiei potrivit căreia pe malul Lacului Brateş s-ar afla maimulte cadavre de animale, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, s-adeplasat la faţa locului, împreună cu responsabili de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentruSituaţii de Urgenţă, Garda de Mediu şi Primăria Galaţi.A fost astfel descoperită, la o distanţă de circa 400 de metri de lac şi 1,5 km de ultimacasă locuită, într-o zonă puţin circulată („Râpa lui Tuluc”), o cantitate considerabilă deresturi de animale (oase, nu cadavre). Potrivit medicilor veterinari, oasele provin de lamai multe specii, posibil cabaline, ovine, caprine, bovine, iar, după aspect, au fostdepozitate în acea zonă treptat, cel mai devreme acum câteva luni.Au fost prelevate probe pentru identificare speciei, în cursul zilei de astăzi toate resturileurmând a fi colectate şi incinerate de către un operator autorizat în neutralizareadeşeurilor de origine animală. Întregul perimetru urmează a fi decontaminat de cătrespecialiştii D.S.V.S.A. Galaţi.
 
În acest caz, a fost declanşată o anchetă complexă pentru identificarea sursei de provenienţă a acestor resturi, cel mai probabil fiind vorba despre sacrificări ilegale deanimale, care vor face obiectul cercetării penale.
Prefectura GalaţiAbatoarele clandestine ies la suprafaţă?
Sute de resturi de cadavre de animale au fost descoperite ieri la marginea Galaţiului. Sunt posibile conexiuni cu precedentul scandal, datând din vara anului 2011, referitor laexistenţa unor abatoare clandestine.Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Galaţi (DSVA) a fost sesizată ieri că pe un terenaflat în apropierea Lacului Brateş, situat la marginea oraşului, au fost descoperite sute deresturi de animale, cranii şi oase de cai, vaci şi oi. Şeful instituţiei, Ştefan Vasile, aconfirmat informaţia şi a precizat că la faţa locului au fost trimişi reprezentanţi aiDSVSA, ai Poliţiei Locale şi ai Primăriei Galaţi. “Nu avem informaţii că ar fi vorbadespre carne de cal şi nu ştim exact nici cantitatea de leşuri şi resturi de animale care seaflă acolo. Vom comunica aceste informaţii imediat ce le vom avea”, a declarat ŞtefanVasile. Primele indicii conduc însă spre ipoteza că resturile animale ar proveni de la unabator clandestin, în condiţiile în care carnea din asemenea surse nu mai ajunge foarteuşor pe piaţă, dat fiind actualul scandal al cărnii de cal, care a crescut minuţiozitateacontroalelor sanitar-veterinare. Incidentul vine la doar câteva zile după ce resturi de caisacrificaţi (pachete de carne congelată) au fost descoperite şi în judeţul Cluj, tot pe malulunui lac.
O istorie încărcată
În urmă cu un an şi jumătate, inspectorii de la DSVSA Galaţi au descoperit un caz decarne de cal vândută drept carne de vită şi unul de pastă de mici preparată din carne decal. Atunci, firma distribuitoare, SC Lolita SRL Slobozia Conachi, a fost amendată cu30.000 lei. Ulterior s-a descoperit că era o firmă-fantomă, fiind radiată din 2006. Atunciau apărut şi informaţii despre existenţa unor abatoare clandestine în care sunt sacrificaţicaii. Subprefectul de atunci, Ovidiu Tudorache, a cerut DSVSA Galaţi să ia legătura cu poliţiile din Tecuci şi Galaţi, după ce a primit mai multe sesizări conform cărora „laTecuci, pe strada Cuza, se sacrifică cabaline într-un abator neautorizat, iar la ieşirea dinTecuci şi la Galaţi s-au găsit carcase de cai”. Ancheta nu a dus la descoperireaabatoarelor clandestine. A mai fost descoperit un transport de carne de cal cu etichetă decarne de vită în aprilie 2009, la un control efectuat pe drumurile din judeţ de poliţiştii dela „Investigare Fraude”, Poliţia Rutieră, Garda Financiară şi DSVSA.
Carne de cal la hypermarket
Pe data de 27 iunie 2010 au fost descoperite sute de kilograme de carne de cal la unhypermarket din Galaţi. Potrivit buletinelor de analiză emise la vremea respectivă deinspectorii DSVSA, în caserole ce ar fi trebuit să conţină „gulaş pulpă de vită”, „carne devită tocată” şi „antricot şi vrăbioară” de vită se aflau 25 kg de carne de „cal şi bou”.Documentele mai relevau că în galantarele şi frigiderele hypermarketului era şi ocantitate de 266,5 kg pastă de mici preparată din aceeaşi carne de cal şi de bou. Totaceastă carne era şi în 40 kg de caserole care, conform etichetelor, ar fi trebuit să conţină
 
„vrăbioară”, „pulpă şi antricot de vită”. Analizele au confirmat însă existenţa altor 93 kgde carne de cal şi bou sub eticheta de carne de vită.romanialibera.ro
Cimitirul cailor de la Brateş, o bombă biologică pentru Galaţi
"Viaţa liberă" a descoperit locul unde abatoarele ilegale din Galaţi aruncă resturile deanimale sacrificate fără acte * Resturile a sute - dacă nu cumva mii - de animale umplutrei râpe şi o pădurice din apropierea lacului Brateş * Multe din resturi aparţin unor caidespre care există indicii că au ajuns în galantare în loc de carne de vită sau de porc *Autorităţile promit o anchetă penală în acest cazÎn plin scandal al cărnii de cal, la marginea Galaţiului există un adevărat focar de infecţie,reprezentat de sute - poate mii - de resturi de cadavre de cai, vite şi oi. Locul se află lanumai câteva sute de metri de plaja unde gălăţenii vin să se distreze vara, dar şi la odistanţă relativ mică de complexul rezidenţial aflat la marginea oraşului.
Lumea din zonă ştia
În momentul în care mergi pe lângă calea ferată proaspăt distrusă de alunecările de teren,găseşti căutătorii de fier vechi. Pe oricare dintre ei îi întrebi, toţi ştiu de râpele unde deani de zile se aruncă animale moarte. „Înainte era o singură râpă, acum sunt vreo trei”,ne-a spus unul dintre căutătorii de fier vechi.Locul este foarte uşor accesibil, dar şi periculos în acelaşi timp. Pentru a folosi poteca ceajunge la prima râpă, treci pe lângă o staţie de pompare. Odată ajuns la prima dintre celetrei râpe, pe lângă peisajul demn de film horror, trebuie să ai grijă să nu fi atacat de zecilede câini comunitari, care se înfruptă nestânjeniţi din cadavrele aflate în putrefacţie.„Am înţeles că problema este totuşi una mai veche. Tot ce ţine de siguranţa alimentelor este responsabilitatea celor de la Direcţia Sanitar Veterinară”, a spus Valentin Boldea,directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Pe de altă parte, acesta a precizat că existăşi un real pericol pentru populaţie. „Dacă resturile respective ajung în vreun fel în sursade apă, există posibilitatea ca germenii şi microorganismele să provoace boli grave”, amai spus acesta.
"Viaţa liberă" a sesizat autorităţile
Proaspăt instalata conducere de la Direcţia Sanitar Veterinareă şi de SiguranţaAlimentelor (DSVSA) nu avea cunoştinţă despre existenţa infernului în aer liber de lamalul Brateşului. S-a sesizat de-abia când echipa „Vieţii Libere” a prezentat fotografiilefăcute la faţa locului şi a cerut lămuriri."Vom trimite o echipă acolo, pentru a verifica dacă cele semnalate se confirmă. În ceeace priveşte ecarisarea locului, vom contacta responsabilii din Primărie, deoacere această parte a problemei le aparţine lor. Aceştia au contracte cu firmele ce se ocupă destrângerea şi distrugerea acestor carcase”, a declarat Vasile Ştefan, directorul DSVSAGalaţi.„Din punct de vedere medical, câinii din zonă vor fi strânşi şi vaccinaţi, pentru a severifica dacă sunt bolnavi. Vor fi ţinuţi sub observaţie, vaccinaţi, deparazitaţi şi sterilizaţi.Întotdeauna în asemenea cazuri există pericolul de rabie”, a mai declarat directorulDSVSA. De altfel ieri, după ce această problemă a fost sesizată de echipa „Vieţii Libere”,o echipă a DSVSA, însoţită de Poliţia Locală, Ecosal şi Poliţie s-a deplasat la faţa locului.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->