Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tények az Artisjusról

Tények az Artisjusról

Ratings: (0)|Views: 1,426|Likes:
Miből él egy zenész? Mi az Artisjus? Mennyit kell fizetni? Az Artisjus költségei? Kihez jutnak a jogdíjak?
Néhány alapvető kérdés és néhány egyszerű válasz.
Tények a zenei és irodalmi szerzők magyarországi jogkezelőjéről, az Artisjusról.
Miből él egy zenész? Mi az Artisjus? Mennyit kell fizetni? Az Artisjus költségei? Kihez jutnak a jogdíjak?
Néhány alapvető kérdés és néhány egyszerű válasz.
Tények a zenei és irodalmi szerzők magyarországi jogkezelőjéről, az Artisjusról.

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: Tóth Péter Benjamin on Jun 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2013

pdf

text

original

 
TÉNYEK AZ
ARTISJUSRÓL
 
I. MIBŐL ÉL A ZENÉSZ?
források
Egy zenész, ha kifejezetten zenészi munkákból szeretnemegélni, az alábbi forrásokkal számolhat:
• Előadóként: fellépti díjak, gázsik• Előadóként és szerzőként: CD- és online értékesítésekroyaltyja, jogdíja• Előadóként: szponzori bevételek• Szerzőként: jogdíjak• Szerzőként: megírási (pl. lm-, reklámzene) díjakAz értékesítések drasztikus visszaesésével, a szponzoriköltések és fellépti lehetőségek szűkülésével egyre na-gyobb jelentősége van a szerzői jogdíjnak a zenészek jövedelmében.
 jogdíjjövedelmek
Az Artisjus által belföldi szerzőknek kizetett jogdíjakévente több mint 10.000 személyt illetnek. Azon magyarzeneszerzők, szövegírók száma, akiknek a jövedelmében jelentős szerepet tölt be a jogdíj (min. havi 20.000 Ft):719 fő. Akik számára pedig a jogdíj évi 60.000 Ft fölötti jövedelmet jelent: 2364 fő.
bruttó jogdíj jogosult
összege/hó szerzők száma
1 millió forint fölött 26 500 ezer és 1 millió forint között 58 200 ezer és 500 ezer forint között 139 100 ezer és 200 ezer forint között 302 50 ezer és 100 ezer forint között 96 20 ezer és 50 ezer forint között 98 5 ezer és 20 ezer forint között 1645 1 ezer és 5 ezer forint között 2414 1 ezer forint alatt 5558
történet
Az Artisjus jogfolytonosan működik 1907 óta: ekkoralapították meg a Magyar Szövegírók, Zeneszerzők ésZeneműkiadók Szövetségét (a MARS Szövetkezetet). Azalapító atyák között olyan neves alkotók vállaltak vezetőszerepet, mint Huszka Jenő, Kacsóh Pongrác, HeltaiJenő, Bartók Béla vagy Hubay Jenő.1952-ben államosították a szövetkezetet, ekkor jöttlétre – jogutódként – a Szerzői Jogvédő Hivatal, amelyfolytatta a jogkezelési tevékenységet, emellett pedig aszerzői joggal kapcsolatos állami feladatokat (pl. állam-közi megbeszéléseken az ország képviselete) is ellátta.A közös jogkezelés 1996-ban került ismét vissza a szer-zői közösség kezébe, ekkortól az Artisjus Magyar SzerzőiJogvédő Iroda Egyesület látja el ezt a tevékenységet.
– 1 –
 
II. MI AZ ARTISJUS?
egyesület
Az Artisjus egyesület. Tagjai és megbízói zeneszerzők,szövegírók, irodalmi szerzők és zeneműkiadók, akik sajátegyesületükre bízták jogaik kezelését.Az egyesületi formához igazodnak az Artisjus választotttestületei és egyesületi szabályzatai. Valamennyi fontosszabályzatot és döntést demokratikus módon az Egyesü-let legfőbb szerve hozza meg.A jogkezelési munkát nem a szerzők, hanem az általukmegbízott munkaszervezet látja el.
 jogdíjforrások
Az Artisjus hét forrásból érvényesít jogdíjat a zenei szer-zők számára:• élőzenei elhangzások• gépzenei felhasználás• rádiós játszás• televíziós sugárzáshangfelvétel-kiadás• online felhasználások• üres hordozó díj
belföldi és külföldi képviselet
Az Artisjus 2013 júniusában 12.000 belföldi szerzővel, jogutóddal és zeneműkiadóval áll megbízási, tagsági vi-szonyban.A nemzetközi képviselet alapját a külföldi hasonló szer-vezetekkel kötött „kölcsönös képviseleti szerződések”adják. Jelenleg 92 jogkezelő társasággal több mint 200országot és autonóm területet fednek le ezek a szerző-dések.
állami felügyelet
Minden európai országban van állami felügyelet a közös jogkezelő szervezetek fölött, hiszen ezek rendkívül szélesrepertoárt képviselnek, és az államok ilyen módon kíván- ják megakadályozni, hogy akár a szerzők, akár a jogdíj-zetők felé vissza lehessen élni ezzel a helyzettel. Magyar-országon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala látja elezt a felügyeletet (2011 előtt a kultusztárca tevékenységikörébe tartozott).
– 2 –

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
Szűcs Ferenc liked this
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->